Kenun érkezett az új kenyér - Szent István napi ünnepi műsor a Rába-parton

Képgaléria megtekintése2018.08.20. - 21:00 | Büki László 'Harlequin'

Kenun érkezett az új kenyér - Szent István napi ünnepi műsor a Rába-parton

Augusztus 19-én az esti nyolc órás harangszót követően a Rába parton államalapító Szent István király és az új kenyér ünnepére került sor, melyen ünnepi köszöntőt mondott Bebes István polgármester.

HIRDETÉS

Szent István király intelmei a mai napig utat mutatnak minden magyarnak, ugyanis az önrendelkező állam eszményéből olyan valóságot teremtett, ahol minden magyar megélhette, magáévá tehette a keresztény hitet. Sorsdöntő, egyben sorsfordító pillanat volt ez 1000 évvel ezelőtt történelmünkben, ez volt az a pillanat, amikor elődeink hitet tettek a keresztény és független magyar állam létrehozása mellett.

"A nemzeti ünnep egy olyan különleges alkalom, amelyen egy ország az összetartozását ünnepli - hangsúlyozta ünnepi beszédében Bebes István. Augusztus 20-a államiságunk ünnepe. Szent István királyunk ünnepe egy olyan biztos történelmi és szellemi kulturális alap, ahova lélekben visszatérhetünk és vissza is kell térnünk."

"Szent István trónra kerülése óta 1018 esztendő telt. Ebből az 1018 évből a magyar nemzet mindössze 576 évet élhetett egy független, önrendelkezéssel bíró állam keretein belül. Ez nekünk, magyaroknak egyben azt is jelenti, hogy védelmeznünk kell mindazt az örökséget, amit Szent István hagyott ránk örökül" - összegezte ünnepi gondolatait a városvezető.

Ezt követően került sor az új kenyér megáldására, melyhez a Magyar Kajak-Kenu Szövetség ifjúsági válogatottjának tagjai - Moldován Milán, ifjúsági maraton világbajnok, Pittnauer Balázs ifjúsági magyar bajnok kenus - és a Bereki Bárkás Egylet ifjú sportolója, Neubauer Napsugár körmendi kenus hozták a folyón a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyeret, és adták át Bebes István polgármesternek, aki felvágása után körbekínálta a jelenlévők közt.

Az ünnepi eseményt megtisztelte V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, Gombásné Nardai Ibolya járási hivatalvezető, és a testvérvárosi delegációk tagjai. Az ünnepségen Dávid Roland musicalénekes adott alkalomhoz méltó műsort.

Az ünnepi megemlékezés után a fényfüzérekkel és fáklyákkal megvilágított csónakok felvonulásában, valamint látványos, görögtűzzel záruló tűzijátékban gyönyörködhetett a Rába-part közönsége.

Kapcsolódó írásunk:

Fények vízen és levegőben - Fénypompás csónakfelvonulás és 55. Rába Tűzijáték Körmenden

2018.08.20. - 03:00 | Büki László 'Harlequin'

Fények vízen és levegőben - Fénypompás csónakfelvonulás és 55. Rába Tűzijáték Körmenden

Nyolc csónak ringatózott és csorgott végig a Rábán az augusztus 20-i ünnepi megemlékezést követően. A Rába-part minden négyzetméterét megtöltő tömeg Bebes István polgármester ünnepi köszöntője és az új kenyér megszegése után gyönyörködhetett a fényfüzérekkel és fáklyákkal megvilágított "kreatív lélekvesztők vonulásában" mely alatt Dávid Roland előadóművész élőzenélt. A csónakfelvonulást követően egy bő tízperces, látványos, hídról aláhulló görögtűzzel záruló tűzijátékkal búcsúzott a Rába-part az ünneplő tömegtől.


Újrajátszották a csatát - Hagyományőrző csapatok felvonulása és csata a Rába parton

2018.08.21. - 00:15 | Büki László 'Harlequin' - Fotók: BLH, Soronics Tibor

Újrajátszották a csatát - Hagyományőrző csapatok felvonulása és csata a Rába parton

Augusztus 19-én Körmend történelmi belvárosán vonult végig nyolc hagyományőrző csapat. A színes forgatag végcélja a Rába part volt, ahol lőporfüstben gazdag csatát vívtak a török és a magyar seregek, újrajátszva az 1664-es ütközetet.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás