Átadták a Szent Jakab Szociális Központ Egyházashetyén

Képgaléria megtekintése2018.09.22. - 00:45 | Büki László 'Harlequin'

Átadták a Szent Jakab Szociális Központ Egyházashetyén

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Egyházashetyén pályázati forrásból újította fel a plébániai épületet, ami Szent Jakab Szociális Központ néven, pszichiátriai- és szenvedélybetegek közösségi gondozójaként fog működni 2019. január 1-től, 80 fővel. Az intézményt ünnepélyes külsőségek között szeptember 21-én adták át.

HIRDETÉS

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 27 éve jelentős tevékenységet fejt ki a hátrányos helyzetű emberek befogadásában, a leszakadó rétegek támogatásában, életük megsegítésében, valamint a szociális ellátás területén, amit évről évre folyamatosan fejleszt, és újabb módszertanok bevezetésével elkötelezett a pszichiátriai- és szenvedélybetegek magas szintű rehabilitációjában.

2010. szeptember 22-én került átadásra az első „Krízis Kamra" intézmény Vásárosmiskén, ezt követően kettő vidéki (Kemenespálfa, Nagylengyel) intézmény megnyitására vált lehetőség a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász keretein belül. A „Krízis Kamra" programot a szombathelyi nappali ellátást biztosító intézmények is átvették, amelyek a Karitász égisze alatt működnek. Jelenleg hat intézményben biztosított a „Krízis Kamra" a pszichiátriai- és szenvedélybetegek részére.

A „Krízis Kamra" program lényege, hogy a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nappali ellátó intézményeiben lévő rehabilitált, gyógyult pszichiátriai- és szenvedélybetegek a nappali ellátás mellett, az elsődleges munkaerő-piacon is dolgoznak, intézményi körülmények között. A „Krízis Kamra" programnak köszönhetően jelenleg 370 fő dolgozik.


A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Egyházashetyén a TOP-4.2.1-15-VS1-2016-00009 projekt keretében újította fel a plébániai épületet. A Szent Jakab Szociális Központ pszichiátriai- és szenvedélybetegek közösségi gondozójaként (a szakemberek lakóközösségükben gondozzák a súlyos betegeket) fog működni. Azok a pszichiátriai- és szenvedélybetegek, akik már gyógyultak és fel tudják vállalni a beutazást, nekik munkalehetőséget is biztosítani fog az intézmény, amely 2019. január 1-től kezdi meg működését 80 fővel.


Az ünnepségen dr. Székely János megyéspüspök celebrált ünnepi szentmisét, akit Majthényi Panna köszöntött. A szentmisén ezenkívül köszöntötték Simon Katalint, aki évtizedek óta a Szent Jakab templom kántora, s akinek szolgálata elismeréseként Ferenc pápa apostoli áldást küldött. Ünnepi köszöntőt mondott V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő és Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke.

A misét követően dr. Székely János megszentelte Hetyey Sámuel, a Pécsi Egyházmegye egykori megyéspüspökének, Egyházashetye szülöttjének püspökké szentelésének 120. évfordulója emlékére állított emléktáblát, majd ezt követően megáldotta a Szent Jakab Szociális Központot.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás