Egy híján húsz! - Ilyen volt a XIX. Savaria Történelmi Karnevál

2018.09.24. - 18:30 | vaskarika.hu

Egy híján húsz! - Ilyen volt a XIX. Savaria Történelmi Karnevál

A mostoha időjárás ellenére a karneváli közönség élménye nem csorbult, közel 400 esemény részesei lehettek. - Hétfőn a Városházán értékelték az idei karnevált.

Az időjárás nem volt kegyes az idei Savaria Karneválhoz, hiszen az esemény előtti előrejelzések egész hétvégére záporokat, zivatarokat, hűvös időt jósoltak. A papírforma végül is bejött, ám a szervezők előre felkészültek az időjárási anomáliákra. Ennek köszönhetően egy tucatnyi csupán azoknak a programoknak a száma, melyeket nem lehetett megtartani.

Hatalmas sikert arattak a Történelmi témaparkban péntek délelőtt megtartott fizikai kísérletek. Az ELTE SEK jóvoltából a Témaparkban megtudhattuk: miért pukkan ki a szappanbuborék, mitől szivárvány színű a felszíne, és miért habzik a háziasszony, amikor... Szóval csupa csuda dolog - csupa háztartási eszköz és otthon is megtalálható vegyület. No meg persze a két „konyhatündér" fizikus: Mészáros Péter és Szutyánszky Márk. A vegykonyha jóvoltából volt itt hangrobbanás, hideg-meleg párharc, felületi feszültség... mindez a fizika legegyszerűbb törvényszerűségei nyomán.

A továbbiakban már a hagyományok és a hagyományőrzők vették át a terepet a kertben, harci, alaki bemutatók, gladiátorjátékok, lövészeti programok, lovasíjász bravúrok sorával szórakoztatva a közönséget. Akik szép számban és kitörő örömmel mélyültek el a tábori élet rejtelmeiben is.  A csütörtök esti tüzes tájék- ami Mátyás király legismertebb legendáit járta körül - szinte teltházat vonzott.  A fizető nézők száma 700 fő feletti volt.

A Történelmi Témapark fizető látogatóinak száma meghaladta a 2200 főt.

A Fórum Színpadon - egy tüzes produkció kivételével - valamennyi eseményt megtartották. Fiatal és idősebb korosztály együtt élvezte, gyakran esernyők alatt összebújva a Szombathelyi Szimfonikusok, Dés László, a Margaret Island és a Punnany Massif esti koncertjeit. Napközben szintén igényes produkciók - Glenn Miller, LGT emlékzenekar, Légierő Zenekar, Csángáló banda és sok-sok vásári attrakció szórakoztatták a közönséget. Ugyan Bánhegyi Adrienn Guinness-rekord kísérlete most nem sikerült, a kötélugrás hazai nagykövete nem adja fel, új produkció létrehozásán dolgozik.

A Borok utcájában nemcsak a kiváló borok gondoskodtak arról, hogy a közönség az esőben is fergeteges hangulattal táncoljon. Újvári Timi és csapata után a blues hazai királya Deák Bill Gyula vezette fel az utca zenei kínálatát, őket a Bohemian Betyars, a Firkin, a helyiek közül pedig Szabó Tibor és Zenekara követte.

A 39 kitelepült borászat standjain közel 200 féle bort kóstolhatott az igényes borkedvelő közönség.

A Sörtér ismét a helyi vonatkozású zenekaroké volt: Az itt fellépő 13 produkcióból 12 zenekar származott Szombathelyről illetve Vas megyéből. A koncertek büszkeségre adhatnak okot, hiszen messze vitték a város hírnevét.

A kitelepült 19 sörfőzde remekei szintén hozzájárultak a karneváli hőfok emelkedéséhez.

A Művészetek utcájában idén 29 kézműves standon közel 50 művész jelent meg. Színpompás kavalkádjuk nívóját a színpadi események - igazi művészeti csemegék emelték.

A Keleti udvar ismét hozta a szokásos misztikus hangulatát. Idén a repertoár kiegészült az andalúz kultúra táncaival is, a workshopok is több tánckedvelőt vonzottak.

Az esőnek leginkább kiszolgáltatott helyszín a gyermekeknek berendezett Gayer park volt. Szerencsére a szülők és a gyermekek hamar feltalálták magukat, esőkabátban, gumicsizmában élvezték a kicsik a programokat, melyek közül összesen 2 maradt el a hétvége alatt.  Óriási élményt nyújtott a „mini karnevál", amit ugyan az eső miatt a tervezetthez képest egy nap késéssel sikerült levezényelni, de biztos, hogy ennek lesz még folytatása, hiszen mind a gyerekek, mind a szülők lelkesedve vetették bele magukat.

Thalia kertje többféle eső-alternatívával is készült, melyekre szerencsére nem volt szükség, a színházi előadásokat nem kellett fedett helyre költöztetni. Ugyan a korábbiaknál kicsit kevesebb néző előtt, de fergeteges hangulatban játszottak a társulatok a Gayer-park közönsége előtt.

Új helyszínként debütált a Berzsenyi tér, ahol a magyar udvar és az ELTE stand rendezkedett be. Az érdeklődés bebizonyította, hogy az ötlet jó volt, továbbfejlesztésre és kibővítésre érdemes, új elemek bevonásával.

Kiemelkedően magas színvonalú produkciókkal készült idén a Zsidó udvar a karneválra. Ezt a látogatottsága is megerősítette, hiszen több mint 6000 fő fordult meg a programokon, a legnépszerűbb előadás Bródy Jánosé volt.

Hasonlóan kedvelt volt a Szultánia kávéház programkínálata. Itt a jótékonysági programok során 400 ezer forintot sikerült adományként gyűjtenie a program szervezőinek.

A Karneváli Civil Korzó évek óta a Szent Márton utcában kerül megvalósításra, látogatott karneváli helyszín. Idén közel 30 civil szervezet, hét egyéb szervezet és egy magánszemély települt ki interaktív programokkal a rendezvényre:

Mellettük idén második alkalommal színpad is volt a korzón, ahol non-profit szervezetek és egyéb nem formális közösségek kulturális produkcióit láthatták a látogatók. Valamint bemutatkozási lehetőséget nyújtottunk feltörekvő szombathelyi és a Vas megyében tevékenykedő amatőr művészeti együtteseknek, csoportoknak, közösségeknek, zenekaroknak. A pénteki napon 7 műsor, a szombati napon 7 műsor, a vasárnapi napon 11 műsor várt a karneválozókra. Minden fellépő önkéntesen, honorárium nélkül mutatta be műsorát.

Sikeresek voltak a Savaria Múzeum által gondozott helyszínek is, közel 2.500 fő vett részt a múzeumi programokon, ebből 1.283 fő tekintette meg a szervezett tárlatvezetéseket, de népszerűek voltak a szabadtéri programok is az Iseum előtti Piazettán és a Szent Márton téren is. Utóbbi helyszín legkedveltebb programja ismét a Szent Márton templom falára vetített fényfestés volt.

A múlt emlékeit idézte meg a Levéltár Karnevál-Retro kiállítása, amit 610 fő tekintett meg a három nap során. Az egyházmegye által szervezett programok is teltházat vonzottak, a Székesegyház  tornyait, az Egyházmegyei könyvtárat is sokan meglátogatták.

A Savaria Karnevál leglátogatottabb programja minden évben a karneváli felvonulás. A szervezők komoly esőstratégiával és hatósági egyeztetésekkel készültek a felvonulások lebonyolítására, de nem volt szükség az alternatív várakozóhelyekre. Mindkét napon kegyeibe fogadták az égiek a felvonulókat és a közönséget, bár a menet vége már szemerkélő esőben ért be az Aréna utcába, a látogatók és a felvonulók végig kitartottak.

A 19. Savaria Karnevál marketingtevékenysége - a korán összeállított programtervnek köszönhetően - időben elindult. Az EST karneváli különszáma már június elején megjelent országszerte, ezt megelőzően a rendezvény-szakma legfontosabb lapjaiban propagáltuk az eseményt.

Idén a kültéri megjelenések száma kevesebb volt, helyettük a jobban lokalizálható és mérhető elérési adatokat biztosító online felületeken, közösségi oldalakon kapott nagyobb hangsúlyt az esemény reklámozása.

Az itt kapott eredmények nagyon beszédesek az esemény keresettsége szempontjából:

A Karnevál honlapjára csak az augusztusi hónapban 51.884 fő regisztrált be, az általuk indított munkamenetek száma közel 94.000 volt. Oldalmegtekintés 338.500 esetben történt.

A felhasználók csaknem 93%-a magyar nyelvű területről kattintott, 3,05% Ausztriából (1608 fő), 1,08% Németországból (570 fő) kereste fel az oldalt - a további sorrend USA, Egyesült Királyság, Franciaország, Horvátország, Szlovákia, Peru, Románia volt

A felhasználók száma város szerint Budapestről volt a legmagasabb, onnan 18.152 fő kattintott, míg a második Szombathelyről 17.995 fő a sorban Zalaegerszeg, Sopron, Pápa, Bécs, Győr, Sárvár, Kőszeg az első tíz város további sorrendje.

Hasonlóan magas aktivitást mutat a Savaria Karnevál facebook oldala is, ahová 54 saját és közel 20 belinkelt képgaléria került ki, több mint 1100 saját fotó készült.

Valamennyi, azaz több, mint 400 program a FB-n is elérhető volt, az okostelefonnal rendelkező látogatók számára ezek a programajánlatok a helyszínen is kiajánlásra kerültek és több száz aktualitás került ki posztok formájában.

A kiemelt promóciós időszakban csaknem 4 ezerrel nőtt az oldal kedvelőinek száma, ami jelenleg 17.400 fő.

A bejegyzések százeres nagyságrendben értek el embereket - vitték a hírét Szombathelynek és a rendezvénynek

Elmondható, hogy átlag feletti aktivitás (lájkolás, megosztás, hozzászólás) volt a Karnevál FB oldalán. Egy konkrét példa, csak a reklámvideó 61 ezer embert ért el, általában 10-12 százalékos aktivitást szoktak a bejegyzések kiváltani, ebben az esetben 30 ezren meg is nézték a kisfilmet, ami 50 százalékos, kiemelkedő magasan aktivitást jelent. A Karnevál az interneten is szó szerint megmozgatta az embereket.

A Facebook oldal kedvelőinek aránya hasonló a honlapéhoz:

Az első helyeket Magyarország, Ausztria, Németország, Egyesült Királyság, Románia, Szlovákiak, Szlovénia, USA, Olaszország bitorolja, de akadnak karneváli rajongók Belgiumban, Svájcban, Szaud-Arábiában, Bulgáriában, Kanadában, Indiában, Ausztráliában, Bangladesben, Mexikóban, Tajvanon, Izraelben és Egyiptomban is.

Az online reklámok mellett természetesen éltünk a print, rádiós és televíziós reklámfelületekkel is: a Mediaworks 4 megyei napilapjában helyeztünk el imázshirdetéseket és PR cikkeket, a Montázs magazin, valamint a Szuperinfo pedig karneváli különszámot jelentetett meg. Emellett a helyi és az országos rádiók csatornáin reklámspotokat helyeztünk el. Reklámfilmünk megjelent a Duna TV Balatoni nyár című programjában és a TV2 Mokka című reggeli adásában.

A Karnevál alatt összesen 6 televíziós stáb forgatott, többségük élő bejelentkezés volt, de emellett hosszabb-rövidebb anyagokat is készítettek, melyeket többször is megtekinthettek a televíziónézők az aktuális csatornákon.

A 19. Savaria Karnevál ismét rendben, biztonságban zajlott le, erről a közrend-védelemért és az egészségügyi ellátásért felelős hatóságok mondták el tapasztalataikat

A Mentőszolgálat a megelőző évek átlagának megfelelő kapacitással biztosította a rendezvényeket. Életveszélyt okozó egészségkárosodás szerencsére nem történt, bár több fiatalkorút is kórházba kellett szállítani túlzott mértékű alkoholfogyasztás okozta rosszullétük miatt.

A mintegy 21 fő összes sérült/beteg nagyobb része kórházba került.

A Rendőrségnek sem volt sok intézkedni-valója a Karnevál alatt. Koccanásos baleset, utcai hangoskodás, egy lopás történt mindössze a rendezvény három napja alatt.

A Katasztrófavédelem hasonlóan nyugodt, csendes karnevált tudhat maga mögött, az esemény előkészítése során a szervezők maximálisan figyelembe vették javaslataikat, a korábbi évek tapasztalatait is levonták.

A közterület-felügyelet járőreivel és a közterületi-kamerák folyamatos figyelésével biztosította a karnevált,  intézkedésre  részükről nem volt szükség.

Kettő híján 40 - az idei karnevállal kapcsolatos írásaink

Új hozzászólás