Rejtett kincsek Vas megyében - A csörötneki Örök Ige templom

2022.04.30. - 00:35 | Kereszty Gábor

Rejtett kincsek Vas megyében - A csörötneki Örök Ige templom

40 km-re Zsennyétől, a Lesenyei Márta - Kiss Sándor /1925-1999/ szobrászművész házaspár otthonától, Csörötneken járunk. Vas megye délnyugati sarkában, ezen a Rábára fűzött kis településen áll a templom, melyet a két szobrász ékesített fel szobraival, domborműveivel.

Az " Örök Ige " templomát dr. Takács Gyula plébános álmodta meg. Takács atyától, a Hittudományi Akadémia biblikus nyelvi tanszékének vezetőjétől nem idegen az ige és a tanítás. A templomot Fazakas Péter /1935-2000/, egykori megyei főépítész tervezte. Munkájában, mely nívódíjat kapott, fontos szerepet töltött be a földrajzi hely kiválasztása és a tájolás.


Az őskeresztény elemeket és a mediterrán jelleget tükrözi a különálló harangtorony és a keresztelő kápolna. A templomot 1985-ben szentelték fel. A kapu egy fémveretes imakönyvként vezeti be a látogatót, szárnyain a Biblia könyveivel. A fény a 6x6 m-es, prizmaszerű, naphoz tájolt kupola ablakain világítja be a teret. Csúcsán üres kereszt áll.

Az oltárképek, a szembe miséző oltár /altare versus populum/, a felolvasó állvány /ambo/, a papi ülőhely /szedile/ fából készültek, spanyolozott színezéssel. A véseteket anilin festékekkel színezett viasszal öntötték be. Jól látható a képeken, hogy a szöveges feliratok is ezzel a technikával készültek. Körben a Keresztút /calvaria/ állomásai, a stációk bronz domborművek.


Az oltárral szemközti falon, az orgonák közt egy kétalakos bronz dombormű látható: az angyali üdvözlet, Gabriel arkangyal híre Máriának Isteni fogantatásáról. Az oltár mögötti kereszten a 2,7 m-es korpusz, Krisztus keresztre feszített teste bronzból készült. Különlegessége, hogy nem visel sebeket, nem visel töviskoronát.


Takács Gyula atya teológiai értelmezése szerint itt a kereszt nem az áldozatot, hanem a tanítást jelenti. A kereszt alatt, a kétajtós szentségtartó szekrényen két egymással szemben térdelő angyal bronz domborképét látjuk. A templom két oldalhajójában a két művész egy-egy ikonikusan szép faszobra áll. Kívül, a templomtól balra épült a keresztelő kápolna, ajtaján két domborművel. A kápolna közepén a márvány keresztelő kút, a hátulsó oldalon egy pieta / Krisztust sirató Mária szobor /, bronzfestésű gipsz alkotás.


A csörötneki Örök Ige temploma akár egy kirándulást is megér, de művészettörténeti és teológiai értelmezésében ennél sokkal több. Különleges, modern egyházművészeti alkotás, a két szobrász munkásságának meghatározó állomása.

További fotók itt

Új hozzászólás