Csukás Istvánt és Zalán Tibort gyermekirodalmi díjra jelölték

2018.10.13. - 01:00 | vaskarika.hu / MTI

Csukás Istvánt és Zalán Tibort gyermekirodalmi díjra jelölték

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet negyedik éve jelölhet szerzőket, illusztrátorokat, olvasásnépszerűsítéssel foglalkozó szervezeteket az Astrid Lindgren emlékére létrehozott neves gyermekirodalmi díjra.

Idén 64 ország 246 jelöltje került fel a az Astrid Lindgren gyermekirodalmi díjlistára, amelyet a frankfurti könyvvásár keretében csütörtökön hozott nyilvánosságra az emlékdíj zsűrije. A jelöltek esetében a teljes életművet mérlegeli a zsűri, a díjazott nevét pedig a tavaszi bolognai könyvvásáron hozzák nyilvánosságra, júniusban. Az elismerést Stockholmban adják át. A díjazott ötmillió svéd korona (mintegy 160 millió forint) elismerésben is részesül, és ő is jelölhet a következőkben a díjra.

Kossuth- és József Attila-díjas költő, író (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Csukás István Kossuth- és József Attila-díjas költő, író (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet negyedik éve jelöli a hazai alkotók közül Csukás István írót, költőt a rangos nemzetközi elismerésre. Csukás István életművén generációk nőttek fel Magyarországon. Kötetei több korosztályt is meg tudnak szólítani, a kisebbek Pom-Pom, Süsü, a sárkány, Mirr-Murr meséivel ismerkedhetnek meg, a nagyobbak ifjúsági regényeit olvashatják: a Keménykalap és krumpliorr, a Csicsóka és a moszkitók, a Vakáció a Halott utcában című regényeinek számos szállóigéjét ismerik gyerekek és felnőttek.

Csukás István azon kevés alkotók egyike, aki közéleti megszólalásaiban is emlékeztet valamennyi felnőttet arra, hogy a gyermekirodalom ugyanolyan értékű irodalom, mint a felnőtteknek szóló.

Zalán Tibor József Attila-díjas költő  (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Zalán Tibor József Attila-díjas költő (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Csukás István mellett Zalán Tibor írót gyerekeknek írt műveiért jelölte az intézet. Az elmúlt évben Zalán Tibor két gyermekirodalmi műve - a Királylányok második könyve, amely a Cerkabella kiadónál jelent meg Metzing Eszter illusztrációival, valamint a Pagony által kiadott Háry, a rettentő magyar vitéz, amelyet Kállai Nagy Krisztina illusztrált - a Magyar Gyermekirodalmi Intézet TOP25-ös gyermekirodalmi listáján szerepelt, amelyre az intézet szakmai zsűrije válogatta be a köteteket.

Volt egyszer egy... Máté Angi meséje

Volt egyszer egy... Máté Angi meséje

Az intézmény két nemzetközi jelöltje közül Szulyovszky Sarolta több magyar gyermekkönyv illusztrátoraként ismert. Illusztrátora többek között a 2010-ben az Év gyerekkönyvének választott, a Pagony kiadásában megjelent Volt egyszer egy című könyvnek, Máté Angi meséjének. Munkásságát több nemzetközi díjjal is elismerték már, és a 2018-as olasz illusztrátorok katalógusába is beválogatták

Kürti Andrea a csíkszeredai Gutenberg Kiadó gyermekirodalmi kiadványainak illusztrátora. Illusztrációin a hagyományos, népies, esztétizáló ábrázolást ötvözi modern elemekkel. A Magyar Gyermekirodalmi Intézet TOP25-ös ajánlólistáin minden évben szerepelt egy-egy kötettel, 2017-ben és 2018-ban is elnyerte a Szép Magyar Könyv díját Budapesten, 2016-ban Romániában elnyerte a legjobb illusztrátornak járó díjat.

Magyarországról az IBBY (International Board of Books for Young Readers) nemzetközi gyermekirodalmi szervezet magyar szekciója, a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum is jelölhet a rangos listára. Jelöltjeik idén is Lackfi János író, költő és a budapesti Mesemúzeum.

Új hozzászólás