Paulo Coelho: Az alkimista - könyvajánló

2008.09.18. - 06:45 | Rozán Eszter

Paulo Coelho: Az alkimista - könyvajánló

Mesékre mindnyájunknak szüksége van. Még felnőttként is áhítozunk az olyan történetekre, ahol a jó, a céljaiért kitartóan küzdő ember elnyeri méltó jutalmát. A világon egyre népszerűbbnek számító író, Paulo Coelho Az alkimista című regényében tökéletesen kielégíti ezt a vágyunkat.

A misztikus, szimbolikus történet főszereplője Santiago, az andalúz pásztorfiú, akiben megvan az a képesség, hogy hallgasson álmaira, és mindent el is követ azért, hogy megvalósítsa őket. Miután kétszer is ugyanazt az álmot látja - miszerint Egyiptomban, a piramisoknál elásott kincs várja- , eladja juhait, és Afrikába utazik. Kalandos útja során különböző emberekkel ismerkedik meg, akik segítik vagy gátolják Személyes Története elérésében. A kincs megszerzése ugyanis Santiago Személyes Történetéhez tartozik - így, nagybetűvel írva, mert mindenkinek csak egy van belőle -, és igazán csak akkor lehet boldog, ha beteljesíti azt.

A Személyes Történet nem más, mint az ember életfeladata. Álmok, megérzések, belső vágyak vezetnek rá minket, hogy miért is jöttünk a világra. Ha hiszünk benne, akkor észrevesszük azokat a jeleket, amelyek közelebb visznek hozzá. Santiago megtanul figyelni: először a bárányaira, majd a sivatagra, és azt is megtanulja, mit üzen az oázis. Megismeri az igaz szerelmet is, Fatima személyében.

Az alkimista ráébreszti a legfontosabb dologra, hogy ha tudunk hallgatni a szívünkre, akkor észrevesszük a jeleket, melyek elvisznek álmaink beteljesüléséhez. Ahogy a király mondja:" És ha akarsz valamit, az egész világmindenség összefog, hogy kívánságodat megvalósítsad."

A regény misztikus történet a javából. A sivatag, az oázis, a törzsi háborúk tudatalattink kivetüléseinek is megfeleltethetők. Lényegre törő párbeszédek, titokzatos helyszínek, különös emberek teszik izgalmassá. Ha olvasni kezdjük, nehezen tudjuk letenni, mert sejtelmes világa magával ragad, gyerekkorunk mesebeli tájait idézi. A könyv azt sugallja, hogy saját életünkön is elgondolkodjunk: vajon azt tesszük-e, ami a dolgunk, felismerjük-e, hogy mi a saját életfeladatunk. Hajlandóak vagyunk-e otthagyni a biztonságot azért, hogy vágyainkat kövessük. Hogy Santiago valóban eléri-e a célját, érdemes-e hallgatnia a megérzéseire, megtudhatjuk az utolsó fejezetekből. Mindenesetre változatos, kalandokban bővelkedő olvasmányra számíthat, aki kezébe veszi a könyvet.

Coelho regénye sok rokon vonást mutat Saint-Exupéry Kis hercegével. A szerző alapművének tartott regény 1988-ban jelent meg, azóta 11 millió példányt adtak el belőle.

A könyv az Athenaeum 2000 kiadó gondozásában jelent meg, és a kötet díszkiadásban is kapható a szerző 20 éves írói jubileuma alkalmából.

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Alec 2008.09.18. - 08:09
Miután elolvastátok Az alkimistát, javaslom, álljatok neki A Zahírnak, számomra az még többet adott.
Most a Veronika meg akar halni-t kezdem. :)
Maszi 2008.09.18. - 15:31
Az alkimsta és A Zahir tényleg jók, de az ötödik regény után rájössz, hogy ugyanazt írja, csak pepitában. Szép teljesítmény persze a közhelyeket ennyire mindenki szájízére fordítani, ettől jön az élmény. Coelho nem véletlenül népszerű bestseller-író ma is, nem mellesleg egy polcra tehető az életvitel-javító ezotérikus könyvekkel, melyekből sokat lehet tanulni magadról, a világról.
Alec 2008.09.19. - 09:50
Igazad van, valójában ezt már a 2-nál is éreztem, de még lekötött, remélem, hogy még A Veronika meg akar halni is leköt, aztán lehet, hogy befejezem Coelho-t. Olyan könyveket ír, amiket jókor kell olvasni, amikor az embernek szüksége van rá és akkor mély benyomást kelt és egészen más élmény és emlék lesz, mintha csak úgy nekiáll az ember, hogy olvasson.
Maszi 2008.09.19. - 13:16
Tényleg akkor kell olvasni, ha lelki-feltöltődésre van szükség. Jó a Veronika..., a Tizenegy perc és a többi is. Utána jöhet mondjuk Kundera:)
Alec 2008.09.19. - 13:25
Hmm.. Kundera.. egyszer már belekezdtem, de talán nem jókor :) Most megint nálam van A lét elviselhetetlen könnyűsége.. Meglátjuk :) és majd ha már mindegyikkel végeztem, akkor elolvasom újra a Nullánál is kevesebb (Elis, Bret Easton) könyvet, hogy még inkább értékeljem az életemet és a "kicsinyes" problémáimat. :)
pitri 2008.09.19. - 13:38
nos.. úgy érzem ugyanazokon a könyveken növünk fel... a lét elviselhtetlen könnyűsége ugyan nem ad választ semmire, de szépen ábrázolja a kapcsolatokat mint olyat... megkockáztatom minden benne van ami egy párkapcsolatot igazán jellemez... javallom tőle a nevetséges szerelmekből az autóstoppost... amúgy kundera is ugyanúgy pepitáz, mint coelho... de mégis jó... a nullánál is kevesebb után javaslom az amerikai psichót (elis is pepitáz...) utána egyből a visszafordíthatatlan című filmet monica beluccival, esetleg felüdülésnek a jelenetek két házasságbólt, hogy mégis lássuk már mekkora szennyek vagyunk mi emberek mint társas lények.. aztán jöhet újra coelho, hogy ne találj szépet magadban...
Alec 2008.09.19. - 13:44
Uhh ne térjünk át a filmekre.. pláne ne a Visszafordíthatatlanra.. az nagyon kemény volt nekem.. természetesen, mivel úgysem bírom megnézni mégegyszer azért megszereztem otthonra, ha esetleg túl jó kedvem lenne egyszer.. :)
pitri 2008.09.19. - 13:52
ok, maradjunk a könyveknél... talán elcsépelt lesz, mert filmet csináltak belőle, de azért az együtt lehetnénk-et javallom elolvasásra (filmcímként: egyedül nem megy. persze azt sosem értem miért más...) Javaslat: ha a filmet bárki meg szeretné nézni, előtte a könyvet olvassa el, mert ugyan jókat alakítanak a filmben, főleg a dadogós, de nem sikerült a könyv érzékcsiklandozásait átültetni oda... a könyv már szinte megható (köznyelven már-már nyálasnak hívható, de mégem az...)
Alec 2008.09.19. - 14:01
Azt hiszem azt a filmet láttam..
Visszatérve Coelho-hoz.. érdekes volt amikor a hangoskönyvből letöltöttem egy részletet és meghallgattam.. hmm nem volt rossz ahogy olvasta a fickó, de azért mégis annyira más.. valahogy elképzelni sem tudtam annyira, mert a hallásnál jobban kellett figyelnem a tartalomra, mint olvasásákor.

Erzékcsiklandozás :) Írjál könyvet te is :) Lehetne ez a címe :)