10 irodalmi adaptáció, avagy filmek, melyeket el kell olvasni

2018.10.30. - 00:15 | Tóth Eszter

10 irodalmi adaptáció, avagy filmek, melyeket el kell olvasni

Az őszt azért is lehet szeretni, mert ilyenkor arra kötelez minket az időjárás, hogy bekucorodjunk a takaró alá, kezünkbe vegyünk egy könyvet és olvassunk. Vagy kezünkbe vegyünk egy bögre kakaót és filmezzünk. Mi most tíz filmet ajánlunk, méghozzá tíz irodalmi mű adaptációját, amelyek láttán azonnal olvasni támad kedvünk!

Az adaptáció valamely műalkotás - regény, novella vagy dráma, de akár zenemű: opera, musical - átdolgozása filmre az eredeti szelleméhez hűen. „A film megszületése pillanatától legszívesebben irodalmi műveket adaptál, a ponyvaregényektől a Shakespeare-művekig szinte bármit. Ám míg a lektűrből, a ponyvairodalomból gyakran színvonalas filmadaptáció készül (Psycho, A postás mindig kétszer csenget, Jules és Jim), a rangos irodalmi szövegekből forgatott filmváltozatok többnyire csak a regény vagy novella cselekményének egyszerű mozgóképi illusztrációi" - olvashatjuk a Film- és médiafogalmak kisszótárában, amely arra is kitér: a nagyszabású irodalmi művel egyenértékű filmadaptáció viszonylag ritkán születik. Ennek ellenére mindeddig is született jó néhány: többek között Makk Károly Szerelem című filmje, Huszárik Zoltán Szindbádja, valamint Stanley Kubrick Mechanikus narancsa.

call_me_by_your_name 
Szólíts a neveden - Fotó: imdb.com

Ha megnézzük egy adott év filmtermését, jól láthatjuk, hogy az irodalmi művek adaptációja igazán közkedvelt a filmrendezők körében - így volt ez a múltban és így van ez most is. Természetesen, ahogy az imént idézett szakkönyv is megfogalmazza, készülnek kevésbé különleges művek is, melyek láttán azt mondhatjuk: sokkal jobb a regény! Ugyanakkor ott van az a sok-sok remek adaptáció, amelyek megtekintése után nem bosszankodva, hanem boldogan kapjuk a kezünkbe a könyvet.

Mi most tíz olyan filmet ajánlunk, amelyek „írott eredetijét" már abban a pillanatban el akarjuk olvasni, amint lepergett a stáblista.

Psycho

A legendás Alfred Hitchcock 1960-ban készítette el Psycho című filmjét, amelynek alapjául Robert Bloch azonos című regénye szolgált. A hátborzongató regényből Joseph Stefano írt forgatókönyvet, Hitchcock pedig olyan képi világba helyezte a történetet, amely méltó a Robert Bloch teremtette világhoz.

A cselekmény középpontjában a csinos szőke titkárnő, Marion áll, aki egy napon meglép főnöke pénzével. A városon kívül új autót vásárol, és noha ideges viselkedése feltűnik a rendőröknek, mégis tovább engedik. Éjszakára betér egy mellékút melletti kis motelbe, amelynek tulajdonosa a szelíd természetű Norman Bates. Ekkor még mi nézők sem sejtjük, de valami nem stimmel a férfival - később azonban lesz időnk igazán jól megismerni őt...

Psycho1
Fotó: imdb.com

Jules és Jim

François Truffaut filmjének főhősei Jules és Jim, az elválaszthatatlan barátok, akik egy napon találkoznak az elbűvölő szépségű Catherine-nel. A fiatal nő mindkettejüket megbabonázza, ám Jules az, aki közelebb tud kerülni hozzá. Idővel össze is házasodnak, de mikor a háború után újra egymás mellé sodorja őket az élet, Catherine meggondolja magát és inkább Jimmel kíván új életet kezdeni. Hogy hová vezet ez a döntés, az kiderül a filmből, mely több mint húsz évet ölel fel - a cselekmény 1912 körül kezdődik és 1934-ben fejeződik be - és betekintést enged a szeretet szövevényes, olykor irányíthatatlan világába.

A film alapjául szolgáló irodalmi művet - Henri-Pierre Roché azonos című alkotását - Szabó István fordította magyarra. Ez a mű pedig épp olyan különleges, mint a francia új hullám egyik legkiemelkedőbb filmje: csavaros és sodró lendületű alkotás, amelyet olvasva átélhetjük azokat az érzelmeket, amelyeket a három főhős.

jules 
Fotó: pictureshouseblog.co.uk

Szindbád

Főhősünk Szindbád, aki lét és nemlét határán egyensúlyozva keresi az élet értelmét. A természetben, az érzéki örömökben és a kulináris élvezetekben véli megragadni a szépséget. Életre kelnek emlékei: sorra látja a szívének kedves asszonyokat, Florentint, Lenkét, Fruzsinát, a kis virágáruslányt és a többieket...

Huszárik Zoltán 1971-ben készítette ezt a filmet Krúdy Gyula Szindbád-történeteinek felhasználásával. Alkotótársa Sára Sándor volt, színésze pedig Latinovits Zoltán, akik segítségével nem is filmet, hanem mozgóképes költeményt alkotott. A Szindbádban összeforr az irodalom és a film, a képi világ pedig festményként öleli körbe a történetet.

Szindbad
Fotó: port.hu

Szerelem

Az ötvenes években járunk. Luca, a fiatal tanárnő hűségesen várja haza politikai okokból bebörtönzött férjét, Jánost, közben pedig gondozza a férfi beteg édesanyját. A barátok, ismerősök mind elfordulnak Lucától, egyedül az anyósa maradt neki, akivel igyekszik elhitetni, hogy a fia filmet forgat Amerikában. A két nő különös kapcsolata áll a film fókuszában: összekapcsolja őket, hogy mindketten ugyanazt a férfit szeretik. Az édesanya már nem tudja megvárni a fiát, ám Jánost egy napon váratlanul hazaengedik, így a házaspár újra kezdi az életet.

Makk Károly költői szépségű filmje az élet legfontosabb kérdéseiről - szerelemről, halálról, túlélésről - szól, de azt is bemutatja számunkra, milyen volt az élet az ötvenes években. Az örökérvényű alkotás, amely a valaha készült egyik legcsodálatosabb adaptáció, Déry Tibor Szerelem és Két asszony című novellái alapján készült.

Szerelem_4
Fotó: mma.hu

A remény rabjai

A magyar származású Frank Darabont filmjének cselekménye 1946-ban kezdődik, amikor egy Andy Dufresne nevű bankárt kettős gyilkosság elkövetése miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélnek. Dufresne egy Maine állambeli büntetés-végrehajtó intézetbe kerül és hamar meg kell ismerkedjen a börtönélet kegyetlen mindennapjaival: a szadista börtönszemélyzettel és a szinte elállatiasodott rabokkal. Ő azonban nem törik meg. A bankéletben szerzett tapasztalatai segítségével elnyeri az őrök kegyét és azzal, hogy elvállalja egyik rabtársa illegális akciókból származó bevételeinek könyvelését, kivívja „társai" elismerését is. Egy napon aztán lehetőséget kap a börtön könyvtárának fejlesztésére, így némi emberi méltóságot csempészhet a keserű körülmények között élő rabok mindennapjaiba.

Az 1994-ben készült A remény rabjai Stephen King azonos című kisregénye nyomán született meg, és nemcsak az egyik legjobb adaptációként, de az egyik legjobb filmként is emlegetik. A Tim Robbins és Morgan Freeman főszereplésével készült film igazán elgondolkodtató alkotás, amelynek történetét egy életre a szívébe zárja az ember - főleg akkor, ha az irodalmi művet és a filmet is ismeri.

Aremenyrabjai
Fotó: imdb.com

Bridget Jones naplója

Bizonyára sokak kedvence a Bridget Jones naplója, amely Helen Fielding azonos című regénye nyomán készült 2001-ben. A mára már kultuszfilmmé vált romantikus vígjáték főhőse Bridget Jones, akit túl a harmincon a legmeghittebb viszony egy üveg borhoz fűz. Reménytelenül szerelmes főnökébe, Daniel Cleaverbe, és rokonai unos-untalan azokkal a témákkal zaklatják, amelyek minden szingli rémálmai: házasság, család, gyerekek. Bridget az igaz szerelmet keresi három jó barátja és naplója segítségével...

„Hirtelen rádöbbentem, hogy ha azonnal nem változtatok, olyan életem lesz, ahol a legmeghittebb kapcsolat egy üveg borhoz fűz. Egyedül és kövéren halok meg, és mire három hét múlva rám találnak, már félig megettek a farkaskutyák. Vagy Glenn Close-zá változom a Végzetes vonzerőből. Így hát fontos elhatározásra jutottam. Annak érdekében, hogy jövőre ne végezzem ilyen trágya képpel, az Önsajnáló Rádió harmincon túliaknak szóló slágermúzeumát hallgatva, úgy döntöttem, hogy a kezembe veszem az életem. Naplóba kezdek, és elmondom az igazat Bridget Jonesról" - olvashatjuk Helen Fielding könyvében, amely amellett, hogy minden idők egyik legjobb romantikus vígjátékának alapjául szolgált, letehetetlen olvasmány is. Könnyed, humoros, megmosolyogtató, ugyanakkor mélyen megható történet egy nőről, akinek a helyében akármelyikünk lehetne.

b_jones_05_034
Fotó: hollywoodreporter.com

Büszkeség és balítélet

A helyszín Anglia, az időpont a 18. század vége. A Bennet család élete felbolydul, amikor a közelükbe költözik Mr. Bingley, a tehetős agglegény. A férfi barátai között ugyanis biztosan bőven akad majd kérő mind az öt Bennet lány számára. Jane, a legidősebb nővér azon fáradozik, hogy meghódítsa Mr. Bingley szívét, míg a vadóc Lizzie a jóképű és dölyfös Mr. Darcy-val ismerkedik meg, kirobbantva ezzel a nemek háborúját. Amikor Mr. Bingley váratlanul Londonba utazik, magára hagyva a kétségbeesett Jane-t, Lizzie Mr. Darcyt teszi felelőssé a szakításért... Így hangzik Joe Wright 2005-ös Büszkeség és balítélet című filmjének története.

Ez a történet ismerős lehet mindazoknak, akik kedvelik Jane Austen csodálatos, magával ragadó regényeit. „Az én drága gyermekem" - így nevezte Jane Austen a Büszkeség és balítélet című művét, amelyről az Indítjuk a Jane Austen-könyvklubot! című cikkünkből mindent megtudhattok! És amely még egy borongós őszi napot is képes bearanyozni!

buszkeseg3
Fotó: imdb.com

A tetovált lány

És akkor ott van A tetovált lány, amelyre nincs jobb szó annál, hogy lebilincselő. Negyven esztendővel ezelőtt, egy családi összejövetel alkalmával titokzatos körülmények között eltűnt Harriet Vanger. A lány testét sohasem találták meg. A nagybátyja, Henrik meg van győződve róla, hogy meggyilkolták, és a tettest a Vanger-klán tagjai között kell keresni. Megbízza hát a lecsúszott gazdasági újságírót, Mikael Blomkvistet, hogy próbálja meg kideríteni, mi történt. A férfi nem várt segítőtársra akad a tetovált hacker lány, Lisbeth személyében. Ám minél mélyebbre ás a furcsa páros a múltban, annál sötétebb és veszélyesebb dolgok kerülnek felszínre. Így hangzik a történet, ez a pár mondat azonban nem képes előrevetíteni azt a feszültséget és izgalmat, amellyel A tetovált lány regényváltozata, valamint a belőle készült svéd-dán-német-norvég thriller tele van.

Stieg Larsson Millenium trilógiájának első darabja A tetovált lány, amely mostanra már kultikussá vált - ez pedig nem a véletlen műve. A tetovált lány ugyanis letehetetlen mű. Aki nem hiszi, az lapozzon bele és meglátja: képtelen lesz letenni!

Atetovaltlany
Fotó: port.hu

Napos oldal

Pat Solatano mindenét elvesztette - a házát, az állását, a feleségét. És most kénytelen újra a szüleihez költözni, miután nyolc hónapot töltött egy elmegyógyintézetben. Pat szeretné rendbe hozni az életét, pozitívan szemlélni a világot és persze, szeretne újra összejönni a volt feleségével. Ez viszont nem könnyű feladat... A dolgok pedig csak még bonyolultabbá válnak, mikor megismeri Tiffanyt, a titokzatos fiatal lányt, akinek szintén kijutott a problémákból. Tiffany felajánlja Patnek, hogy segít neki visszahódítani egykori kedvesét, de csak akkor, ha cserébe ő is tesz érte valami nagyon fontosat. Mikorra pedig egyezségük kezd beteljesülni, meglepő módon azt tapasztalják, hogy felettébb közel kerültek egymáshoz...

Na igen, a Napos oldal cselekményleírása akár könnyed romantikus komédiára is utalhatna, csakhogy ez a film nem az. A Matthew Quick Napos oldal című regényéből adaptált forgatókönyv minden, csak nem könnyed. Sokkal inkább mély és megható. És nagyon emberi. A filmet nézve azt érezzük, el kell olvasnunk a könyvet, ám mikor olvassuk, eszünkbe jut: milyen jó is ez a film!

Naposoldal 
Fotó: imdb.com

Szólíts a neveden

Egy nyár Észak-Olaszországban. Elio, a 17 éves amerikai srác számára maga a paradicsom. A szüleivel együtt minden évben ugyanabban az ódon villában, meg a kertben tölti a vakációt, és ugyanazok a régi barátok veszik körül. A fiatalok buliznak, strandolnak, zenét hallgatnak, beszélgetnek, és persze szerelemesek... Elio apja művészettörténész, aki minden évben befogadja néhány hétre egy tanítványát. Ezúttal a doktori disszertációján dolgozó Oliver érkezik hozzájuk, aki megzavarja a boldog harmóniát. Nem illik ide. Túl laza, túl szép, és nem tudni, mit akar. Ez a nyár más, mint a korábbiak - Elio és Oliver számára egyaránt. Ez a nyár boldog és furcsa, szerelemmel és bánattal teli. És mire véget ér, már semmi nem lehet ugyanolyan, mint addig volt.

Luca Guadagnino 2017-es filmje André Aciman amerikai író mélyen megindító regényének adaptációja. És nem akármilyen adaptáció: egyenesen fantasztikus, ahogy a könyv lapjairól sugárzó nyár megelevenedik a vásznon, ahogy két színész életre kelt két könyvbéli, feledhetetlen karaktert, ahogy a rendező - az író nyomdokait követve - a szemünk elé tár egy csodálatos szerelmi történetet és ahogy finoman emlékeztet minket arra, milyen is volt először szerelembe esni. Bátran mondhatjuk: a Szólíts a neveden az utóbbi évek egyik legjobb filmje, melyet muszáj megnézni. Az alapjául szolgáló művet pedig muszáj elolvasni. Tényleg.

call-me-by-your-name4
Fotó: imdb.com

Új hozzászólás