"Legyünk a magunk hősei!" – Balsai Mónival és Schmied Zoltánnal beszélgettünk

2018.10.28. - 15:00 | vaskarika.hu / hirado.hu (Szabó Bea)

"Legyünk a magunk hősei!" – Balsai Mónival és Schmied Zoltánnal beszélgettünk

Ujj Mészáros Károly bemutatás előtt álló filmje, az X – a rendszerből törölve, sokkal több, mint egy jól felépített gondolkodtató krimi. Ahogy Balsai Móni, a film főszereplője mondja, fontos üzenete, hogy egyetlen ember is képes változást okozni, ha megbirkózik a félelmeivel, és kiáll magáért vagy egy ügyért.

Ujj Mészáros Károly legújabb mozija műfaja szerint krimi. Ami egyelőre elárulható  róla (kritika később), az a történet váza. Adott egy harmincas éveit taposó, kamasz lányát egyedül nevelő rendőrnő, Éva (Balsai Móni). Jó nyomozónak tartják, ám ő régóta a rendőrség alagsori helyiségében ücsörög, nem nyomoz. A magánnyal és a félelmeivel küzd, képtelen részt venni a fővárosi rendőrség munkájában. Magánélete is válságban: otthon lányával sem találja a hangot.

Ám azt észreveszi, hogy Budapesten rövid időn belül megszaporodnak az öngyilkosságok. Úgy véli, az esetek között összefüggés lehet, a baleset vagy az önkezűség csupán álca. A város közben választások előtt áll, az utcákon eluralkodik a káosz. Vandálok, tüntetők, anarchisták teszik lehetetlenné a békés életet - az egyenruhások nem érnek rá egy kétséges, bizonyíthatatlan üggyel foglalkozni. De Éva szerencséjére új tiszt kerül a központba. Péter lesz az,  aki felfedezve kolléganője különleges tehetségét, maga mellé veszi társnak. Ahogy haladnak előre az üggyel, az ügyekkel, egyre jobban belekeverednek egy szövevényes bűncselekmény-sorozatba, amelynek gyökerei beláthatatlanul messzire vezetnek.

Eddig a történet, de mit gondolnak minderről a film főhőseit alakító színészek, Balsai Móni és Schmied Zoltán? Őket kérdeztük a film sajtóvetítése után.

X- A Rendszerbőltörölve. Mészáros Ujj Károly filmjének női főszereplője Balsai Móni. Fotó: Pintér Leó
X - A Rendszerből törölve. Ujj Mészáros Károly filmjének női főszereplője Balsai Móni (Fotó: Pintér Leó)  

- Szinte indokolatlanul, de borzasztóan izgultam egy nappal a vetítés előtt - mesélte Balsai Móni. - Nem is értettem, hogy miért, hiszen láttam már egyben a filmet, igaz mindössze néhány napja.

- Elégedett voltál azzal, amit láttál? 

- Az az alkat vagyok, aki ritkán elégedett. Amikor megnézem egy munkámat, szinte mindig találok benne olyasmit, amin még javítani kellett, lehetett volna. Most azonban az a kivételes és ritka helyzet állt elő, hogy néhány apróságtól eltekintve, jó érzés volt magamat visszanézni. Szóval igen, elégedett voltam. Valami olyasmi motoszkált bennem az első vetítés előtt, mint egy régi, szeretett és régen látott ismerőssel való találkozás előtt. A kellemes várakozás.

- Milyennek láttad Éva, a nyomozónő karakterét?

- Nehéz és sokszor fájdalmas volt őt megformálni, de roppant hálás szerep, végig imádtam.

- Ha Saga Noren nevét említem (ő a nagy sikerű dán-svéd A híd című televíziós sorozat Asperger-szindrómás nyomozónője - a szerk.) közel járunk-e Éva figurájához?

- Nagyon szeretem ezt a sorozatot, őt pedig különösen. Maradjunk annyiban, hogy Éva más típusú betegségben szenved, mint Saga, más élethelyzetben is van, de tény, hogy makacsságában, kitartásában, zseniális lényeg- és összefüggéslátásban hasonlít az északi nyomozónő karakterére.

Jelenetfotó az X- a rendszerből törölve című filmből. Schmied Zoltán (Péter szerepében. Fotó: Pintér Leo

- Egy krimi forgatása másképp működik mint mondjuk egy játékfilmé? 

- Igen és nem. Én például ennek a filmnek a kapcsán megtanultam ujjlenyomatot levenni. De sok minden mást is, például, hogy hogyan kell alakzatba rendeződve a TEK-kel együtt vonulni. A forgatás előtt gyorstalpaló rendőri kiképzésen vettünk részt, hogy legyen némi fogalmunk a rendőri munkáról. Helyszínelő és fegyverszakértő is segítette a felkészülést. Nagyon élveztem ezt a tanulási folyamatot, mindig örömmel tölt el, ha a saját munkám kapcsán új területekre is eljuthatok, újfajta ismereteket szerezhetek. Azt azért biztosan tudom, hogy helyszínelő soha nem lennék. Egyszerűen felfoghatatlan, hogy képesek ennyi szörnyűséget látni, valamilyen szinten átélni. Mert nyilván, akár akarják, akár nem, ez a munka átfolyik rajtuk.

- Akárcsak a filmbeli Éván, aki saját belső küzdelmeit is képes átlépni, hogy újra dolgozhasson.

- Igen, a filmnek erős vonulatát adja a lelki rész, ami számomra is kemény munkát jelentett hónapokon keresztül. Amit a néző átél Évával majd két órán keresztül, az nekem hosszú küzdelem volt.

- Volt-e forgatásnak olyan része, ami különös nehézséget jelentett?

- Előfordult ilyen is. A BRFK tetőteraszán dolgoztunk egy teljes napig. Sok jelenetet kellett felvennünk, rettenetesen hideg volt, fújt a szél, teljesen átfagytam, kimerültem és egy kicsit „el is törtem". Ott fizikailag is igénybe vett a szerep, nemcsak lelkileg. Valahogy túl kellett élni.

X- A Rendszerbőltörölve. Mészáros Ujj Károly filmjének női főszereplője Balsai Móni. Fotó: Pintér Leó
Ujj Mészáros Károly filmjének női főszereplője, Balsai Móni (Fotó: Pintér Leó)  

- Az X műfaját tekintve krimi, ugyanakkor sokkal több ennél, túlmutatva önmagán. Te hogy látod? 

- Ez volt a cél, hogy ne egyszerűen egy szövevényes történetet dolgozzunk fel. Így mindamellett, hogy krimi, dráma is egyben és mindamellett, hogy dráma, krimi is. Sok réteg van benne, a rétegek, pedig úgy fedik egymást, mint a hagyma levelei. Számomra a film legfontosabb üzenete, hogy egy ember is képes változást okozni, ha kiáll önmagáért. Tud hős lenni ő is, a saját hőse a saját életében, mindenféle pátosz nélkül. Miután sok réteg és sokféle korosztály is megjelenik az X-ben tulajdonképpen mindenkinek ajánlható, szerintem mindenki megtalálja azt, amivel azonosulni tud.

„Ha megfájdul a vállam, tudom, hogy ez a film elkészült"

Schmied Zoltán a rendőrségre újoncként érkező nyomozót alakítja. Kedveli a krimi műfaját,  kikapcsolja, különösen, ha gondolkodtató típusú változatot lát.

- Filmen nagyon szeretem a krimit, tulajdonképpen minden műfaját. Az akció dús, látványos amerikai változatokat is, és a gondolkodást igénylő, lassúbb filmeket is. Péter egy ambiciózus, talpraesett nyomozó, aki szinte mindent alárendel az ügy megoldásáért. Persze nem mindegy neki a karrier kérdése sem, de a filmbéli változás megítélését bízzuk a nézőre. Ő az a figura, aki képes Éva betegségét jól kezelni, valójában, ha ő nincs, a nyomozónő valószínűleg el sem juthat a megoldásig.  Péter mozdítja majd ki Évát a hibernált állapotból, megtalálja a hozzá vezető utat.

X- A rendszerből törölve jelenetfotó Basai Móni (Éva) és Schmied Zoltán (Péter)  (Fotó: Pintér Leo)  
Basai Móni (Éva) és Schmied Zoltán (Péter) (Fotó: Pintér Leo)

- Volt a forgatásnak olyan része, ami komolyabb felkészülést igényelt? 

- Karcsi (a rendező - a szerk.) az típusú rendező, aki már a forgatás előtt sokat próbál a színészeivel. Nagyon jó szeme van, abszolút rábízhatom magam, ha ő egy jelentre azt mondja, hogy rendben van, nekem az biztosíték. Péter karakterével kapcsolatban annyit mesélt el,  hogy egy roppant gyors gondolkodású, a dolgokra azonnal reagáló alkat, aki mindig előrébb jár a társainál. Technikailag nem volt egyszerű ezt a habitust megoldani, ami nem csupán abban merül ki, hogy a figura rögtön tudja a válaszokat. Időnként pedig fizikailag is megpróbált a forgatás: rengeteget kellett futnunk például. Ráadásul westerncsizmában, ami ugye nem egy sportcipő. Egy egész napos rohanós forgatás után olyan izomlázam lett, hogy lépni alig tudtam. A partneremmel folyamatosan nyújtottunk, hogy „könnyedén" tudjunk dolgozni. A másik egy sérülés volt: egy verekedésnél kissé megsérült a vállam. Ha ma kicsit belenyilall a vállamba a fájdalom, rögtön tudom, hogy ez a film bizony elkészült.

- A film egészén végigvonul a mindennapjainkban jelenlévő brutalitás. Ami nem kizárólag a bűnesetek kapcsán merül fel. 

- Mindarról szól ez a film, ami manapság körbevesz minket, amit nem tudunk nem látni, és olykor nem tudunk elkerülni. De ebben a világban élünk, amelynek része a brutalitás bármilyen társadalmi rétegben, bármilyen korosztálynál. Ugyanakkor fontos üzenete a filmnek, hogy a saját harcainkat igenis meg tudjuk vívni,  ha a világot nem is tudjuk feltétlenül megváltoztatni.

Az X - a rendszerből törölve című filmet november 1-jétől vetítik a hazai mozik.

Kapcsolódó írásunk:

X - A rendszerből törölve: megérkezett a magyar thriller új előzetese

2018.09.05. - 14:25 | vaskarika.hu

X - A rendszerből törölve: megérkezett a magyar thriller új előzetese

A fantasztikus látványvilágú, szövevényes thriller, az X - A rendszerből törölve című film novemberben kerül a mozikba. Kulka János betegsége után ebben az alkotásban lesz először látható a filmvásznon. Az új előzetes már látható.

 

Új hozzászólás