Duplabasszus és gumicukor - artical session #39

2009.11.20. - 00:15 | Szoboszlay Zoltán - Fotók: cooper

Duplabasszus és gumicukor - artical session #39

Az idei év utolsó önálló artical-ja - mivel már csak a hagyományos AZK-val való közös szilveszter van hátra - került megrendezésre november 14-én este 21 órától, nem kevés basszusterhelt zene, és fellépő kíséretében. Szép létszám verődött össze elmúlt szombaton a Pinceklubban, ahol ismét a felhőtlen tombolásé volt a főszerep a pörgős zenék által.

A Dunaújvárosból és Szegedről érkező fellépőink 10 óra magasságában landoltak a Nádasdyak egykori „albijában", melyet több száz év elteltével, jelenleg az izgalmas és nem megszokott beatek kedvelői vesznek birtokba hónapról-hónapra! Miután a meghívott vendégek elfoglalták szállásukat, elégedett mosollyal az arcukon, érdeklődve szemlélték az aznapi fellépésük helyszínét, illetve a közönség mozdulatait. Az ütemek közben 180bpm-re fokozódtak, felcsendült: High Contrast, Danny Bird, SBS+Drumsound, Subfocus, majd zárszóként Ed Rush+Optical: G Force Jesus című trackjének 4/4 es kiállásából átvezetett a Kid Cudi+The Crookers féle Day n Night-ra. Ezután adták át a szerencsére felduzzasztott táncteret és pultot NoName-ünknek, vagyis Rockynak(l.u.f.), aki észrevehetően egyre inkább megtalálja saját stílusát odalent, ami talán leginkább úgy jellemezhető, hogy a 80as évek alternatív és underground hagyománya találkozik a 90es és kétezres évek zabolátlan és röfögős ritmusaival, és lüktető dobjaival. Csöppet sem zavartatva magát, szinte felére véve a tempót, egy-két ős idm/electro segédletével indított, majd az elmaradhatatlan Depeche Mode rmx-ek következtek.

Amit még feltétlenül ki kell emelnünk, az a Kraftwerk Trans Europe Express-e, a nemrég beszerzett bakelitnek hála! Közben örömmel állapítottuk meg, hogy az utóbbi időben távolmaradó 30-as korosztály is kezd visszatérni a bulikra, még színesebbé téve azt, mint régen. Ismeretlenünkhöz visszatérve, egy számunkra kedves Norman Cook sláger is felcsendült általa, mégpedig a Right here, right now, aminek kezdő taktusait hallva a közönség már készült az Skc féle dob basszus booty-ra, de ehelyett, ahogy egy sorral feljebb írtam már, az eredeti kb 10 évvel ezelőtti tételt kapták, amit követően az áhított drum n bass szekció is megérkezett, nagy jumpup-ot kiváltva!

Ismeretlen úr ismét jött, látott, győzött, majd adta is tovább a vezérfonalat a vendégeknek. A Sabazz(darksiderz)  +Eliadesz(solarcube/newcitybass) páros nem kevés neuro-őrületet adott a hallgatóságnak, amit felettébb ötletes videókeveréssel támogatott meg a háttérből Vj Krulf(visual stereotype), nem kevés filmből idézve, szép képeket kenve a vászonra! Eliadesz és Sabazz szépen kiegészítve egymást pakolták a jobbnál-jobb zenéket, egyre jobban fokozva ezzel a tánctéren a hangulatot!

Ezt nevezzük örömzenélésnek, mikor nem magunkat és a szerepünket vesszük komolyan, amelyben tetszelgünk, hanem együtt lélegzünk a zenével, és mély alázatunkat prezentáljuk felé a felszabadult örömtáncunkkal. Magyarán nincs már fellépő és közönség, a falak leomlottak, csak zene van és emberek, akik ugyanazért őrjöngnek, mert tudják, hogy valamit nyújt nekik ez a zene, ez a közeg-érzés, aminél több nem kell, illetve nem is kelhet szerény meglátásunk szerint! S mit is játszott az említett páros? Black Sun Empire & Eye D- Milkshake, saját szerzeményként pedig a Mindscape & Solarcube colab a Stand Your Ground, de volt itt még Audio - Pandorum, illetve a népszerű Balkansky aka Cooh, Lucio De Rimanez-el karöltve az Each of Us-al, továbbá Axiom és Rregula, breakbeat vonalon pedig a nagyszerű Plastic Shell, és az öreg funkbreak harcos A. Skillz+KruftyKutz sorjázott az urak szelekciójában.

A Sabazz+Eliadesz párost ismét NoName vagyis Rocky váltotta, némi „ház" és techno kaliberű darabbal fokozva, amit még lehet. Majd a szent kegytárggyá avatott bakelit, vagyis a 808 Monkeys- Where is Hege című visszafogott 90 es évek acid technoja adta a következő delíriumot ! A techno szettbe már llkrndsz is bekapcsolódott, némi Moonbootica-val, Josh Wink-el, és egy Enjoy the Silence elektrohouse remixel, átadva a terepet pár gabba és breakcore tracknek, amit az est hölgy vendége vagyis Merja(darksiderz) vett át, elkezdve szettjét, amelynek gerincét a kegyetlen és röfögős dubstep-ek adták.

A késői időpont (és a dubstep hullámzó „egyik bulin nagyot üt, másikon kevésbé" népszerűsége) ellenére nagy derékig hajlongás és „headstep" ment brutál zenékre, amelyekre a csápoló kezek nem bírták szeletelni és felezni a végig meghatározó hangsúlyos basszus „rotyogtatást".

Bár Merja jelezte, hogy két végletben gondolkodik, vagyis az autentikus dub-os, lazulós hangzásban, illetve az armageddon típusú urbánus szörnyekben, ami utóbbi eljövetelét nem bánta senki az alábbi track-ek segédletével: Emelkay - When I Look At You, SPL - Lust, Current Value - Requiem (Balkansky Rework), Leon & J.Rogers - Insomnia (Roommate Remix), stb. Így vele zárult ez a remekbe szabott est, ami meglátásunk szerint nem csak nekünk okozott maradandó pillanatokat és élményeket.

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

artical 2009.11.20. - 15:40
itt-ott nem egyértelműen, vagy inkább teljesen közérthetően (legalábbis a szerző számára) lett átalakítva a cikk, de ettől eltekintve nagy köszönet a megjelenésért! :)