Benne él az örök gyerek – SzínházSzerda Kálmánchelyi Zoltánnal a Café Freiben

Képgaléria megtekintése2018.11.08. - 10:00 | Rozán Eszter - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Benne él az örök gyerek – SzínházSzerda Kálmánchelyi Zoltánnal a Café Freiben

Reneszánsz emberként jellemezte Kálmánchelyi Zoltánt Vlahovics Edit a SzínházSzerdán a Café Freiben. Zoli valóban sokoldalú ember, rengeteg dolgot csinál egyszerre. Színházi élményeiről, gondolatairól, a városhoz való viszonyáról, szerelmeiről hallhattunk a telt ház előtt zajló beszélgetésben.

Ahogy ezt a Café Freitől megszokhattuk, harmadik alkalommal is nagyszámú közönség előtt zajlott a Weöres Sándor Színház újonnan felélesztett beszélgetős műsora, a SzínházSzerda. A mostani alkalommal Vlahovics Edit kérdezte Kálmánchelyi Zoltánt a városunkban eltöltött tíz évéről, a színházhoz való kötődéséről.

Kálmánchelyi Zoltán az alapítás óta a társulat tagja, és az egyik fontos dolog, ami az elmúlt tíz évtől kapott, az, hogy nagyszerű rendezőkkel dolgozhatott. Mielőtt Szombathelyre került volna nem igazán ásta bele mélyen magát a színház világába, s bár ugyan filmezett előtte, rendezőként, színészként és forgatókönyvíróként is dolgozott, sok díjat is begyűjtött, sőt egyéb területeken is kipróbálta magát, Jordán Tamástól kapta azt a lehetőséget, hogy kőszínházban bontakoztathassa ki tehetségét.

Nagyon szereti Valló Pétert, többek között a kiemelkedő tudásáért, intelligenciájáért. Ha Vallóval dolgozik, szinte nem is az előadás a legfontosabb, hanem maga a próbafolyamat, mindaz a megszerzett ismeret, tudás, amit színész rendezőtől kapnak. Béres Attilát is kedveli, jóllehet meg kellett vívniuk a maguk háborúját. A rendező - akárcsak Kálmánchelyi -, örökké izgő-mozgó típus, erős impulzusokat ad, megmutatja a határokat, ami gyakran veszekedéssel jár a próbákon.

Lukáts Andort a pótapukájának tekinti, úgy véli, hasonlítanak is egymásra, ezért is alakulhatott ki közöttük egyfajta apa-fiú viszony, ami abban is megnyilvánul, hogy Andor papinak hívja, jóllehet a rendező nem mindig örül ennek. Lukáts Andorban az a jó, hogy hagyja kibontakozni, egyfajta bizalmi helyzet alakult ki közöttük.

Vlahovics Edit elmondta, Zoli azok közé a színészek közé tartozik, akik a legtöbb időt töltik a fodrászatban, nagyon szeret maszkolni, ha kell, akár másfél órával korábban bemegy, hogy maszkolhasson. Kálmáchelyi erre azt válaszolta, hogy ennek egyik oka az, hogy járt egy commedia dell'arte kurzusra, ahol sokat foglalkoztak a maszk jelentőségével. Azért szereti hosszasan szemlélni magát előadás előtt maszkban, hogy megtudja, ki az, aki a jelmezben rejtőzik, hogy teljes legyen az azonosulás. Néha problémát jelent a külső megjelenés, például a Sztárcsinálókban meg kellett növesztenie a haját, míg az azzal párhuzamosan futó darabban rövid hajra volt szüksége.

Vlahovics Edit egy kicsit a bulvár felé terelte a beszélgetést, mert hát nézőként bizony kíváncsiak vagyunk színészeink magánéletére is. Zoli a 10 alatt három szerelmi kapcsolatot élt meg a színházban, mindhárman a színház berkeiből származnak. Az első szerelme a kezdetekkor Évi (Németh Éva) volt, a színház ügyelője, Fekete Lindaval pedig a Kabaré című előadás hozta össze őket. 2,5 évig voltak együtt, sokat utazgattak, jókedvű párt alkottak, Linda igazi haver volt, aki képes volt olyan csínyekre is, hogy nyilvános helyen váratlanul lerántsa Zoli nadrágját. Egyszer aztán bekövetkezett a "tragédia", a nadrággal együtt ment az alsó is....

Nagy Cilivel való kapcsolatuk az Illatszertárhoz kötődik (Béres Attila rendezése). Nehezen kezdődött, többször szakítottak, de aztán mindig visszatértek egymáshoz. Különös viszony fűzi őket össze, sok minden különböznek, de vannak hasonlóságaik is, például mindketten szeretnek kertészkedni, képzőművészettel foglalkozni. Zoli nagyon szereti a növényeit, ha nyáron el kell utaznia, akkor azon gondolkodik előtte, hogyan oldja meg a teraszon lévő paradicsom, eper öntözését, vagy ha elfelejti valamelyik virágját meglocsolni, akkor elnézést kér tőle.

Kálmánchelyi Zoltán elégedett embernek érzi magát, mindent elért, amiről álmodott. Sokszor került olyan helyzetbe, hogy meg kellett válnia attól, amihez hozzáfogott: a Sportcsarnok, ahol kereskedéssel foglalkozott, leégett, a cég, ahol programozóként dolgozott, megszűnt, de utána mindig képes volt valami újat találni. Van saját otthona, egy zúg, ami az övé 54 négyzetméteren, igaz, hogy Cili oda még nem tette be a lábát a rendetlenség miatt. A fiai felnőttek, 18 és 22 évesek. Végre saját legógyűjteményre is szert tett, hiszen az örök gyerek benne él.

Zoli sokkal fiatalabbnak néz ki a koránál, ezért gyakran játszik fiatalabb szerepeket. 46 évesen már érzi magán az öregedés tüneteit, emiatt néha konfliktusba kerül a fiatalabb szereppel. Szerepálma Jágó, izgatja a ravaszsága, rosszasága, szellemisége, de szívesen lenne Ivanov is. Mindenképpen Szombathelyen szeretne maradni, ha a színházzal történne valami, akkor alapítana a fiával egy programozó céget, most is van másodállása, biztosítási ügynökként dolgozik. Más társulatban nem gondolkodik, szereti a Weöres Sándor Színházat.

Az igazi elhivatottság az, ha valaki szerelemből csinálja, és nem megélhetésből - zárta a beszélgetést Vlahovics Edit.

A következő SzínházSzerda két hét múlva lesz Hartai Petrával.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás