Social West Event - A Westwerk Egyesület kiállítása és tematikus előadása az Irokéz Galériában

2018.11.14. - 00:25 | vaskarika.hu - Fotó: westwerk egyesület facebook

Social West Event - A Westwerk Egyesület kiállítása és tematikus előadása az Irokéz Galériában

Helyszín: Új Irokéz Galéria

Dátum: 2018.11.16.

November 16-án az Új Irokéz Galériában tematikus előadásokkal és kiállítással várja a kortárs művészetek iránt érdeklődőket a Westwerk Egyesület.

SOCIAL WEST EVENT

2018. november 16. 16 óra

Új Irokéz Galéria - Szombathely Rákóczi 12.

Készman József a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum Kiállítási- és Gyűjteményi Főosztályának vezetője

- Művészet a műalkotásokon túl  

A részvételi alapú műalkotás-típusok elméleti kereteiről

Az elmúlt évtizedek egyik érdekes fejleménye a participáció elterjedése a kortárs művészeti színtéren, amely nemcsak új műtípusként definiálható, hanem tovább tágította a kiterjesztett művészetfogalom amúgy is szélesre tárt horizontjait.

Vajon milyen esztétikai, művészetelméleti, szemléleti keretekbe ágyazható a kollaboráció kulturális gyakorlata? Mit tudunk róla, és mit kezdjünk vele napjaink post-contemporary korszakában? 

Dr. German Kinga MOME egyetemi docens, művészettörténész.

- Participáció kortárs kiállítási projektekben

German Kinga, a budapesti MOME docense 2008 óta csak olyan kiállításokat szervez, ahol a résztvevők (művészek, különböző szakos egyetemi hallgatok) a leendő, megcélzott befogadók szempontjait is figyelembe veszik vagy alakítják. Ezen kívül résztvevőkké úgy válnak, hogy a kiállításrendezés összes feladatát és folyamatát megismerik. 

Konkrét példákon keresztül, az előadáson az ilyen jellegű projektek módszertanába nyerhetünk betekintést.

Simon Andrea Ludwig Múzeum, Nemzetközi Kapcsolatok vezetője, MOME Doktori Iskola hallgatója

- Közösség - Művész - Intézmény

A Ludwig Múzeumban 2018-ban megvalósult Közös ügyeink című kiállítás egy négyéves, Kreatív Európa és NKA támogatásból megvalósított, közösségi együttműködésen alapuló művészeti projekt munkafolyamatait és eredményeit mutatta be. A projekt hét, különböző magyarországi régióban zajlott, 33 művész és 617 résztvevő együttműködésében. A projekt vezetője és a kiállítás kurátora Simon Andrea, aki az Közösség - Művész - Intézmény címmel arról tart előadást, hogy milyen menedzseri előkészületek vezettek a kiállítás megvalósulásáig, a részvétel és a bevonódás milyen módozatai valósultak meg a projektek során, a közösségek szempontjából milyen értékelési lehetőségek vannak illetve mik az általános tapasztalatok és tanulságok.

Szurcsik János designer, vizuális művész a designschool.at alapítója

- Design: A jövő művészete?

A design volt a múltban, de ma már gyakorlatilag szinte minden tudatos tervezés eredménye: táj, természeti környezet, klíma, kultúra, vagy akár a társadalmi együttélés formái. És igen, ide tartozik maga a művészet is. Ha korábban nem is, de a múlt században kialakult konceptuális művészet megjelenése óta egyértelműen látható, hogy a tudatos tervezés a művészeti gondolkodás szerves részévé vált. Mondjuk ki: a jövő művészete - de már a kortárs művészeti produkció jelentős része is - tudatos design eredménye.

Milyen szerepet kap a design a holnap művészetében? Milyen szerepet kap a művészet a holnap társadalmaiban? 

/nyilvános vita/

A rendezvény a Westwerk Művészeti Alkotóműhely Kulturális Egyesület szervezésében, a Nemzeti Művelődési Intézet, a Savaria Múzeum, az Irokéz Galéria és Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala támogatásával valósul meg.


Új hozzászólás