Több mint félszázan táncoltak a 'népzene heavy metaljára' Bükön - A Magyarpalatkai Banda táncháza a művelődési központban (videóval)

Képgaléria megtekintése2018.11.26. - 01:00 | Büki László 'Harlequin'

Több mint félszázan táncoltak a 'népzene heavy metaljára' Bükön - A Magyarpalatkai Banda táncháza a művelődési központban (videóval)

A megye és a régió néptáncos műhelyei is különleges alkalomként tekintettek arra a szakmai napra, aminek lezárását a táncházmozgalom egyik legismertebb és legkedveltebb adatközlő vonószenekara, a Magyarpalatkai Banda és négy vajdakamarási táncosa tette feledhetetlenné egy remek hangulatú táncházzal.

A néptánc és a népzene ölelésében eltelt nap megkoronázása az esti táncház volt, ami előtt a zenekar tagjai - Martin Codoba „Florin" prímás, Koncz Gergely brácsás - és Gerlecz László táncos-koreográfus beszéltek a különleges alkalomról.

"Próbálunk olyan zenészeket meghívni,  akik hitelesen közvetítik tájegységük zenéjét - még akkor is, ha már nem adatközlők. Ilyen a Magyarpalatkai Banda, akik sajnálatosan Erdélyben kevesebbet muzsikálnak, mint itt, Magyarországon..." - mondta Gerlecz László.

Ezek a muzsikusok mindannyian kitűnő táncosok is, és rengeteget tanulnak tőlük a néptáncosok. Külön kategória, ahogyan ők a különböző férfi- és páros táncokat kezelik.

A Magyarpalatkai Banda zenéje a "népzene heavy metálja", annyira brutális, energikus muzsika. A táncházi zenekart Koncz Gergely úgy jellemezte, hogy "utolsó mohikánok a maguk műfajában". Elmondási szerint a mi bűnünk is, hogy hagytuk elvesztődni azt az értéket, aminek ők az örökösei. 

Bükön egy este erejéig újra felvirágzott ez az örökség, a szakmai napon kb. hatvanan vettek részt, a néptánc iránt érdeklődők mellett jelen voltak a soproni, kőszegi, sárvári és szombathelyi néptáncegyüttesek táncosai is. 

 

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás