„Indul a mandula..." - Teltházas Republic koncert a Sportházban

Képgaléria megtekintése2009.11.23. - 02:00 | Egyed Betti - Fotók: Cseh Gábor

„Indul a mandula..." - Teltházas Republic koncert a Sportházban

Van az a zene, melyet titulálhatunk „kirakatzenének”, vagy megbélyegezhetjük azzal, hogy már-már a műviség határát súrolja; és mégis minden koncertjük teltházas. Ilyen a 20. születésnapjukat ünneplő Republic is, mely szombat este zsúfolásig megtöltötte a szombathelyi Sportházat. Cipőék átnyújtottak egy csokorra valót a legszebb, legsikeresebb örökzöldekből, a közönség pedig hálásan itta szavaikat.

„Indul a mandula..."

Amint beléptünk a Sportházba, nem mindennapi látvány fogadott bennünket: az összes ruhatár pultjára kitették a megtelt táblát. Némi ügyeskedés árán azért megszabadultunk felesleges holmiinktól, majd belevettük magunkat a tömegbe. Egy szöget nem lehetett volna ledobni a hatalmas épületben, a nézőtér csurig, a táncparketten pedig még a közlekedés is plusz képességeket kívánt a tomboló rajongók között. Sokáig azonban nem volt lehetőségünk ámulni-bámulni, mert máris felcsendültek az első dallamok, mi mással, mint természetesen az „Indul a mandulával".

Két óra töretlen muzsika jött ez után, ugyanazzal a lelkesedéssel, lendülettel követték egymást az ismerős számok, a pörgős kezdés után egy líraibb track varázsolt el kicsiket-nagyokat egyaránt. Miután a kezek a magasba lendültek, és a lábak rugózni kezdtek az „Engedj közelebb" első traktusaira, Cipőékkel együtt belevetettük magunkat az „Erdő közepébe", ahol dúdolni kezdtünk az „Ezer kincs, ezer nyár- ról. De nem vártunk fél hatig, hanem mindenkinek jó reggelt kívánva az éjszakába az utolsó félórában átadtuk a helyet a legnagyobbaknak: a 67-es úton megénekeltük, hogy mindig kell Szeretni valakit valamiért, és hogy nem volt még soha így, de ha itt lennél velem, s fognád a két kezem, nem engedném el, többé már sosem...

"Hagyd, hogy essen eső, és áradjon a folyó..."

Hogy minek köszönhető a zenekar sikere még húsz év után is? A titok egyszerű: érthető nyelven, érthető stílusban énekelnek hétköznapi problémáinkról, gondolatainkról, érzelmeinkről, vágyainkról. Minden, amivel dolgoznak, minőségi, a hang-és fénytechnikán át a hangszerekig, és a hangzásig. Profi módon előadják azt, amire igen is nagy szüksége van egy hétköznapi embernek, miközben slágeresen szórakoztatnak is. Dalszövegeikben mindig van valami plusz töltet, az életről, a szerelemről, a közéletről, a barátságról, és a politikáról énekelnek ők. A mögöttes tartalom azonban csak épp annyira eldugott, hogy bárki könnyen ráismerhessen, a magáénak érezhesse. Egy nehéz, robottal teli nap után, vagy a reggeli készülődés közben nem mindenki kíván filozofikus mélységekbe ereszkedni, inkább csak valami emberit szeretne. Valamit, ami kiszakítja a monoton szürkeségből, és amit hallgatva hamar jókedvűvé válik. Elsődlegesen nekik szól a zenéjük.

A Republic azon kevés zenekarok közé tartozik, melynek koncertjére besétálhatunk magas sarkú cipőben épp úgy, mint bakancsban, vagy tornacipőben. Annak ellenére, hogy szombat este több helyszínen, több nagy esemény volt a városban, színes hallgatóközönség gyűlt össze a Sportházban. A majd 2000 ember között a kisgyerekes szülőkön át, a tomboló fiatalokon keresztül, a középkorosztály csendesebb fajtájáig mindenki képviseltette magát.

„Az égbe visz ez a lépcső, innen más út ki már nem vezet..."

A vissza taps után a közönség csak kisírta a 16 tonnányi feketeszenet, repült a bálna a 2000 ember feje fölött, majd elszállt a kismadár, de csak hogy visszajöjjön a hírrel: március 15-én tartja ünnepi nagykoncertjét Budapesten a Republic.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

palko 2009.11.23. - 18:07
Üdvözlet!

Beszámoló, folyamatosan bővülő videógaléria, és hamarosan képek a koncertről:
palko.co.nr
Pál Feri 2009.11.24. - 08:24
Srácok! Ott voltam a Művházban, de közel sem volt annyira jó, mint ahogy a fentiekben olvastam. A Republic "lehozta" ezt a koncertet. Az a fajta hozzáállás, amit az együttes bemutatott ezen az estén, szerintem nem megengedhető.Ennyi erővel playbackelhettek is volna...Nem tudok jobb szót mondani, minthogy unták az egészet...Így utólag sajnálom a 2000 Ft-os belépőt.. Mondjuk az utlolsó számuk megért bvelőle egy 500-ast.
Pál Feri
eon 2009.11.25. - 16:28
A Republic koncertek mindig ilyenek. Meg kell szokni ezt a fajta hozzáállást, és máris élvezhető.
palko 2009.11.25. - 20:56
Szerintem ez egy tipikus Republic-koncert volt: se jobb, se rosszabb mint amit megszokhattunk tőlük. Én nem csodálkozom rajta, hogy unják már hétről-hétre ugyanazokat, a kissé már talán elcsépelt dalokat előadni.

Az "500-as" szám várhatóan holnap felkerül a honlapomra.