Középiskolai vasúti szakképzés indul Szombathelyen - 20 év kihagyás után ismét tanulhatnak vasúti szakmákat

2018.12.12. - 00:15 | vaskarika.hu

Középiskolai vasúti szakképzés indul Szombathelyen - 20 év kihagyás után ismét tanulhatnak vasúti szakmákat

Együttműködési megállapodást kötött a GYSEV Zrt. és a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum. A vasúttársaság és az oktatási intézmény által aláírt szerződés eredményeként mintegy húsz éves kihagyás után, 2019 szeptemberétől újraindulhat a középiskolai vasúti szakképzés a vasi megyeszékhelyen.

A szakmai kapcsolatok elmélyítése, a gyakorlat-centrikus oktatás elősegítése, a GYSEV Zrt. pályaorientációs tevékenységének támogatása - többek között ezt tartalmazza az az együttműködési megállapodás, amelyet a vasúttársaság kötött a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrummal. A dokumentum értelmében a felek szorosan összekapcsolják az elméleti és gyakorlati képzést a középiskolás korosztály tanulmányainak teljes időtartamára.

A megállapodásnak köszönhetően a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrumhoz tartozó szombathelyi Savaria Szakgimnáziumban 2019 szeptemberétől ismét lehetőség lesz arra, hogy a középiskolai tanulmányokat kezdő fiatalok vasúti szakképzést válasszanak a vasi megyeszékhelyen. 

 

Az oktatási intézmény a munkaerőpiac igényeihez igazodva 2 szakirányban hirdeti meg vasútszakmai képzéseit: a fiatalok vasúti jármű villamos rendszerszerelői, valamint vasúti jármű szerkezeti és fékrendszer szerelői képesítésekre jelentkezhetnek. A vasúttársaság és a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum vezetői is bíznak abban, hogy lesz elegendő jelentkező a biztos jövőképet garantáló vasúti szakképzésekre

Az oktatási intézmény biztosítja a lehetőségét annak, hogy a szakképzés keretein belül, a GYSEV Zrt. működési területére vasútszakmai ismeretekkel rendelkező fiatal, új munkaerőt képezzenek. A vasúttársaság a meghirdetett szakokon tanuló diákok számára szakmai gyakorlatot, ösztöndíjat, elhelyezkedési lehetőségeket, életpályát kínál, emellett segíti a tanulók felkészítését a vasútszakmai hatósági vizsgákra.

A GYSEV Zrt. és a Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum megállapodása nem csak a középiskolás korosztály képzésére terjed ki: az oktatási intézmény vállalta az együttműködést a vasúttársaság mindenkori munkaerőpiaci igényeinek megfelelő felnőttképzések megvalósításában, lebonyolításában.

Új hozzászólás