Kirándulástippek: téli kirándulások Ausztriában

2018.12.13. - 12:30 | vaskarika.hu - Fotók: austria.info

Kirándulástippek: téli kirándulások Ausztriában

A téli osztrák tájakon keresztül vezető kirándulások során hallani a talpak alatt csikorgó friss havat és testközelből élvezhetjük a friss levegőt. A túraútvonalak mentén megtalálható vendégházak és uzsonnázó helyek ideális lehetőséget kínálnak egy kellemes köztes pihenőre.

Burgenland

Egy téli séta a Fertő-Fertőzug Nemzeti Parkon vagy a hat burgenlandi natúrpark egyikén keresztül misztikus élményként hat a látogatóra. Elbűvölő látványt nyújtanak a Fertő tó jégfodrai, amelyek feltorlódva akár méteres magasságokba is emelkednek és különös képződményekké fagynak össze. A Fertőzug vidékén megtapasztalhatjuk, hogy a téli természet is számos felfedeznivalót rejt. A régióban olykor 35 000 liba is telel, a „libavonal" (a libák ezreinek ékformában való repülése) pedig magával ragadó színjátékékként hat a természetet látogatójára. A kirándulásokhoz ideális kiindulópontként szolgál a nemzeti park illmitzi információs központja.

Alsó-Ausztria

Az Ötscher lábánál fekvő Lackenhof településen élő lámák (Ötscherlamas) havas tájon való átvonulása igazán különös látványt tár a látogatók elé. Ezek a szerethető állatok a rájuk jellemző nyugalmukkal felejthetetlen pillanatokat garantálnak.

Ezenkívül két kitűnően kitáblázott hótalpas túraútvonal vezet át a havas tájon. A hó téli paradicsommá változtatja az alsó-ausztriai Wiener Alpenbogent, ahol számtalan útvonal várja az arra járót.

A Göstlingi-Alpok és a Hochkar hegyvidékén keresztül kb. 50 kilométernyi karbantartott út vezet. A Waldviertelben bizonyos panoráma- és sétautakat a téli szezonra táblákkal látnak el és havazás esetén el is takarítják a leesett havat.


Salzburg tartomány

Filzmoosban 50 kilométernyi tisztított téli túraútvonal vezet át havas erdőkön, impozáns kilátókon, alpesi legelőkön és meleg ételt kínáló pihenőhelyeken keresztül egy-egy vendégházhoz vagy hotelhez. Különösen lenyűgöző az 1600 méteren elterülő, 12 kilométer hosszúságú magashegyi túraút, a Rossbrand, amely a Papageno kabinos felvonóval kényelmesen elérhető.

Forstauban több mint 20 kilométernyi téli túraútvonalat tartanak nap mint nap bejárható állapotban, amelyek havas erdőkön és a Forstau-zugon keresztül a Fageralmra vezetnek. A kilátók nagy száma miatt az egyik legszebb túraútvonal az Auwaldweg. A Bachweget sötétedés után még este fél 11-ig kivilágítják, ami így kifejezetten romantikus téli hangulatot áraszt.

Gasteinertal gyönyörű vidéke vastagon hóval borított tájaival álombeli kirándulásokra hívogat. Több mint 100 kilométernyi idilli téli túraút a legkülönbözőbb magasságokban várja az idelátogatót.

Wagrain-Kleinarl környékének pihentető hatású hegyvilágában 20 kilométernyi téli túraút áll rendelkezésre.

Fuschl tó térségében Faistenauban, Hof bei Salzburgban és Hinterseeben is találhatóak karbantartott téli túrautak. A faistenaui téli kiránduló-úthálózat néhány kilométerre terjed ki és különböző nehézségű utakat kínál - néhányat reflektoros kivilágítással.

A 30 kilométer hosszú Raurisertal a Hohe Tauern Nemzeti Parkban eredetiségével és a táj szépségével a nem síelők számára is ideális. Télen 35 kilométernyi karbantartott útvonal vár felfedezésre.

A kontrasztokkal teli Saalfelden Leogang üdülőrégióban gyönyörű körútvonalakon gázolhatunk keresztül.

Egy túra a Lungauban fekvő UNESCO Bioszféraparkon keresztül igazi felüdülés a test és a lélek számára. Az erre járó mélyet lélegezhet a friss téli levegőbe és szinte mesebeli tájon vándorolhat keresztül az idilli oldalvölgyek valamelyikében.

Egy téli kirándulás a Hohe Tauern Nemzeti Parkban minden túrázó szívét megdobogtatja: több mint 400 kilométernyi karbantartott út áll túrára készen.

Döntsön akár egy karbantartott túraút vagy a hócipős kirándulás mellett, Zell am See-Kaprunban önfeledten élvezheti a természetet. Maishofen körül egy havas erdőkön és tisztásokon keresztül vezető séta során friss energiával töltődhet fel.

Hochkönigen 85 kilométernyi karbantartott túraút kínál ideális időtöltést és kilátást a gyönyörű hegyvidékre.

Saalbachban 140 kilométeren összesen 22 takarított téli túraút várja a sífelszerelés nélkül érkező napimádókat. A téli túrázóknak napjegyeket is ajánlanak.


Stájerország

A leggazdagabb téli túraúthálózattal, 70 km-rel, Ramsau am Dachstein rendelkezik, a fennsík ideális körülményeket biztosít a természeti élményekhez. A széles túrautak mellett olykor 1 méteresre kiszélesített téli kirándulóösvények is fellelhetőek.

Az Alsó-Tauern hegységben Schladming-Rohrmoosban és Ennstal-Aich-Gössenbergben találhatóak gyönyörű utak. A Gröbminger Land még egy kivilágított téli kirándulóúttal is várja a vendégeket.

Krakautali hegymászófalu szintén titkos tipp a téli túrázók számára. A Zirbitzkogel-Grebenzen Natúrparkban gyönyörű utak kínálkoznak a st. Lambrechti apátság környékén.

Gesäuse Nemzeti Parkban töltött kirándulás során vörös róka és egyéb vadak csapásai, egy télies fehérbe borult erdő és a kopár sziklaormokon csillogó jégcsapok tartogatnak további felfedeznivalókat.

A göröngyöstől a kedélyesig: nemcsak a Pogusch és Hochschwab között elterülő táj ilyen változatos, hanem az ottani téli kínálat is: a nagyszerűen kiépített téli kirándulóutakon valóban testközelből ismerkedhetünk meg a tájjal.

Peter Rosegger szülőföldjén, a Waldheimat régióban, Fischbach hegyi falvának környékén a romantikus szívek találhatnak pompás téli túra utakra. Itt varázslatos téli tájakon és havas mezőkön keresztül visz az út, rálátással a Teufelstein hegycsúcsra, egészen a Fischbachi-Alpok közepén található kilátópontokhoz.

Karintia

Nyugalmas pihenés Európa leginkább természetbarát hegyi régiójában: a dél felől a Karni-Alpok és északról a Lienzi-Dolomitok által határolt, érintetlen természeti kincsei miatt többszörösen kitüntetett Lesachtalt joggal nevezhetjük az Alpok legromantikusabb téli pihenőhelyének. A Trubel hegyláncain túl ez a völgy az élmények, a természet és a nyugalom tökéletes kombinációját kínálja.

Hohe Tauern Nemzeti Parkban fekvő Mallnitz romantikus, magas fekvésű völgyein járva a téli túrázók széles és jól karbantartott utakra találhatnak 1200 és 1300 méteres magassági szint között. A természet ékköve: a Stappitzi-tó, a Seebach- és a Taunertal megfagyott vízesései, valamint a hófedte téli erdők csak néhány a sok látványosság közül.

Ausztria déli, napos fele a Klopeini-tó és a számtalan tó körüli, a Trögeni szurdokon, a Hemmabergre és a Rosaliengrottéra vezető téli kiránduló-útvonalakkal minden óhajt kielégít.

Téli kirándulás a Katschbergen: közel 30 kilométernyi téli túraút vezet keresztül a régió idilli tájain. Gyalog még áthatóbban érezhetjük a varázslatos látványt és egy kicsit az állatvilághoz is közelebb kerülünk. A túra végén természetesen egy igazi hüttében találhatunk felmelegedésre.


Tirol

kufsteini üdülőtérségben nyugodt erdei és idilli tavi útvonalak, valamint mezőkön és hegyeken átvezető téli kirándulóutak várják a téli túrázókat, a nordic walking és a futás kedvelőit.

Mieming & Tirol Mitte fennsíkja előkészített téli túraútvonalaival a kikapcsolódást nyújtó téli kirándulások oázisa. A táj jellegzetességeit a legjobban a havas vidéken keresztül vezetett élménykiránduláson fedezhetjük fel. 

Tannheimi-völgy hófedte mesebeli tájain keresztül 81 kilométernyi úton barangolhatunk. A felvonó hegyállomásától a Neunerköpfle csúcsáig vezető magaslati túraút családok által is egyszerűen bejárható, nagyjából 2,2 kilométer hosszú és napi szinten karban van tartva. A könnyebbik túraút 1900 méteren pompás kilátást kínál az egész völgyre.

Seefeld Olimpiarégió télen is egy igazi túraparadicsom. A gyönyörű havas tájakon keresztül takarított és szórt túraút áll rendelkezésre.

Az Achensee hófedte tájait 150 kilométernyi karbantartott téli kirándulóút teszi bejárhatóvá. Az élménytúrázók számára a Pertisauból megközelíthető, enyhén emelkedő Karwendel völgyei jelentenek felüdülést.

Karwendel Ezüstrégióban órákig sétálhatunk az Inn mentén karbantartott túrautakon. Elegendő idő arra, hogy megtekintsük a hatalmas hegyoldalt, csodálhassuk az annak oldalában fekvő hókristályokat és jégcsapokat, és követhessük belső ritmusunkat.

Egy téli kirándulás a hóban az egész családnak kikapcsolódást nyújt. A Kaunertal régió egyedülálló természeti tájain pompásan karbantartott téli túrautak állnak rendelkezésre.

Új hozzászólás