Kimaxolták a helyzetkomikumot - Liliomfi a Soltis Lajos Színházban

Képgaléria megtekintése2018.12.24. - 02:00 | Büki László 'Harlequin'

Kimaxolták a helyzetkomikumot - Liliomfi a Soltis Lajos Színházban

Ismét a k2 Színház alkotóival, ismét egy Szigligeti-darabot vitt színre a Soltis Lajos Színház. December 22-én a premier előtt fotóztuk a Liliomfi újragondolt változatát Benkó Bence és Fábián Péter rendezésében. Rendhagyó ajánlóval, valamint rengeteg fotóval csinálunk kedvet a még ezévi előadásokhoz!

Kritikus: A Soltis Lajos Színház ismét aktuális tartalommal ruházott fel egy klasszikus Szigligeti-darabot. A társulat szellemisége és a mű fanyar társadalomkritikája hatásos egymásra találással kecsegtetett, ezt a ziccert pedig be is lőtte az előadás. Egy ország, ahol médiabirodalom épül(t), ahol stadionok nőnek ki a semmiből, folyamatosan apropót szolgáltat akár téma-, akár karakterszinten a kritikára, a kikarikírozásra, a párhuzamra. Ezzel a lehetőséggel nagyszerűen élt is a rendezőpáros, meghagyva a mű eredeti cselekményét, kontextusát és helyszíneit viszont ügyesen változtatva. A k2 Színházzal közös produkció szereposztása telitalálat, akárcsak a díszlet, ami két cselekményhelyszínre osztja a színpadot, egyben a szerelmesek elválasztását is szimbolizálja. Erősen jelen van a társadalomkritika, szinte naprakész aktualitású a társadalmi érzékenységet felkorbácsoló események történetbe illesztése. A Fábián Péter és Benkó Bence rendezte Liliomfi több egy könnyed hangvételű komédiánál, aminek középpontjában szerelmi bonyodalmak állnak. A vígjáték-jelleg persze végig megmarad, de a darabot áthatja és pengés utalásokkal végigköveti a fricska és a drámaiság is egyben... A figyelmet folyamatosan fenntartó előadásról nem merészség kijelenteni, hogy a színház "zászlóshajója" lesz az évadban.


Blogger: ...és akkor beléptem a szentélybe. Teltház, ahogy kell. Helyem okés, nem ül előttem senki, aki kitakarna. Kezdődik. Kár, hogy nem olvastam az eredetit, most könnyebb lenne. De ettől függetlenül is látok, értek, beleélek. Élmény, katarzis! Átjön! Hatalmas gegek, eltalált karakterek. Három felvonás egyben, baromi jó dumával átvezetve. Most nem tudok idézni semmit belőle, annyira tömény az egész, lehet, még egyszer megnézem. De legalább nem spoilerezek. Legyen elég annyi, hogy frankón hívószavas a sztori. Van benne oligarcha-lamour, médiamágnes, focistafricska. Kurva erős kép az egész! Boldog karácsonyt!


Fotós: Ez az a darab, amiben minden nőt, aki szerelmes és szőke, a vállán cipeli az apja / gyámja. Kivéve az idős hölgyet. Őt az ablak "vitte volna a vállán". Apropó, ablak! Minimál a díszlet, maximál a cselekmény, olyan, mint egy Die Hard opusz, mindig történik valami eksön. Résen kell lenni, picit fura is "nullahuszonnégyben" nézőkén keresztül látni egy darabot. Fel kell készülni bármire, például arra, hogy repülni fog egy borospohár, meg egy fejkötő, a szőnyeget meg azért tekerik fel, hogy petrencésrúdként pörögjenek vele körbe! A pincércsávót gyomron ütik, füst van, klikk. Mintha ráéreznél, hogy az a mozdulat Liliomfitól még tartogat valami pluszt! Bőven van benne kattintás-érzékeny tartalom is, nyílnak a lányok, mint völgyben a kerti virágok (mert a fotós is fogékony a fi-re, igaz, ez nem Liliom, hanem Pető). Jó az arcjáték, érdemes figyelni rá, a vége meg egyenesen mellbevágó. Kötelező darab fotósnak, nézőnek!


Szigligeti - Fábián - Benkó - Horváth: LILIOMFI
- társadalmi vígjáték kis zenével -
Rendezte: Fábián Péter, Benkó Bence

Szereposztás:
Szilvai Tódor Teofil - Szivák-Tóth Viktor
Büdi Kamilla Imola - Ecsedi Erzsébet
Bárkai K. Mária - Boznánszky Anna
Szilvai „Liliomfi" Gyula - Pesti Arnold
Kolovratnik „Szellemfi" Róbert - Ivák Bence
Kányai Zsigmond Zsadány - Temesi Zsolt
Kányai Erzsébet Cintia - Nagy Zsuzsi
Kiss György Vendel - Piller Ádám
Schwartz Hanzi Adolf - Nagy Gábor
Schwartz Adolf Hanzi - Tóth Ákos
Erdész Vazul Endre - Szivák-Tóth Viktor

Zeneszerző: Horváth Szabolcs
Zenész(ek): Gregorich Zsófia, Gregorich Domonkos, Horváth Nóra
Díszlettervező: Mucsi Balázs
Technikus: Bruckner Roland


Legközelebbi előadások:
Celldömölk, Színház; időpont: 2018. 12. 22, 19:00
Celldömölk, Színház; időpont: 2018. 12. 29, 19:00
Celldömölk, Színház; időpont: 2018. 12. 30, 19:00
Celldömölk, Színház; időpont: 2019. 01. 26, 19:00

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás