Máskép(p): a kőszegi srác mindent vitt - Itt vannak a díjazott fotók és videók

Képgaléria megtekintése2019.01.11. - 00:30 | Büki László 'Harlequin' - Fotók: Varga András

Máskép(p): a kőszegi srác mindent vitt - Itt vannak a díjazott fotók és videók

Mivel lehet a fiatalok pozitív energiáit alkotókedvvé transzformálni? Például egy jó pályázatkiírással, ami szinte korlátlan mozgásteret nyújt nekik lakóhelyük, környezetük bemutatásához. Sokan éltek ezzel a 'Máskép(p) fotó- és filmpályázat' adta lehetőség részeként, amit a Berzsenyi Dániel Könyvtár hirdetett meg tavaly: 70 fotó és 15 videó érkezett a pályázatra, aminek díjátadóját január 10-én tartották a könyvtárban. Az eredményhirdetés kuriózuma volt, hogy a videós és a fotós II. kategória nyertese egyazon személy lett, Darányi Arnold, a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium diákja.

Örömteli volt látni a könyvtár földszinti előadóját, ahogy megtelt alkotókkal, büszke és reménykedő hozzátartozókkal, felkészítő tanárokkal és a szakma képviselőivel. Izgatott morajlás töltötte be a teret, hogy aztán egy óra elteltével kisimuljon minden görbe.

A másodszor meghirdetett Máskép(p) fotó- és filmpályázattal a szervezők arra kérték a pályázókat, hogy fényképezőgéppel vagy kamerával rögzítsék a megye elmúlt 10 évének változásait, hisz a településeken új utcák, terek, épületek jöttek létre, pihenőparkok, sportlétesítmények és tanösvények születtek, emléktáblákat, szobrokat avattak, számos közintézmény, templom megújult, miközben régi kastélyok, műemlékek, egykori lakóházak omladoznak vagy tűnnek el végleg.


A két évvel ezelőtti kiíráshoz képest aktívabbak voltak most a diákok, 70 fotó és 15 videó érkezett a pályázatra. Nagy Éva és Boros Ferenc a házigazda Berzsenyi Dániel Könyvtár nevében köszöntötte a díjátadót és fotótárlatot megtisztelő közönséget, majd pedig felkérte a filmes és fotós pályamunkák értékelésére a zsűri egy-egy képviselőjét.

A videós munkákról Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke mondott összegzőt, kiemelve mondandójában azt, hogy minden film egyik legfontosabb alkotóeleme a premissza, azaz hogy legyen egy olyan kiindulópontja, alapinformációja a filmnek, ami a cselekmény során támpontot ad, és végigkíséri azt. A videós értékelő után átadták a díjakat, és minden díjazott rövid szakmai értékelést kapott munkájáról útravalóként a zsűri tagjaitól. Az első díjat egy lengyel elektrobanda dalához készített filmmel Darányi Arnold nyerte.


A fotós pályamunkákról jelen sorok írója adott rövid összegzést, a végletekig fokozva annak izgalmát, miként döntött a zsűri. Két korosztályt szólított meg a pályázat, az 'Általános iskolások, értelmi sérültek' kategóriában nem elsősorban a fotótechnika, sokkal inkább a téma meglátása és a megörökítés módja volt az, ami vezérelte a döntést. Az, hogy a legfiatalabb generációnak mit jelent a lakóhelye, mit talál vonzónak benne, mi ragadja meg a - játékos - figyelmét az őt körülvevő környezetből.

Az értékelés során fontos és elsődleges volt a fiatalokra jellemző színes, olykor bohókás látásmód, az életteliség, még akkor is, ha a kép nem feltétlenül volt színes. Előnyt élveztek azok a fotók, amik nem a város közismert pontjait örökítették meg, vagy ha igen, akkor rendhagyó módon közelítettek egy-egy ilyen helyhez, épített örökséghez. Emellett nagyon sokat jelentett számunkra az értékelés során a tudatos komponálás és képlátás tettenérése is.


A 'Középiskolások, egyetemisták' kategóriában már sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a technika "uralása", a kép kivitelezése, de a látásmód és az egyediség - vagy inkább kísérletezőkészség - is fontos szerepet játszott a döntéshozatalban. Már csak azért is, mert akkora teret kaptak a pályázók az alkotáshoz, hogy még egy tócsában lefotózott láb is belefért a kiírásba... Érdekeltük, mennyire tud kiszakadni a képalkotó a téma adta direktségből, mennyire tud láttatni egy helyet, objektumot, élethelyzetet úgy, hogy arra felkapjuk a fejünket. Ez a korosztály - feltételezhetően - már birtokolja azt a technikai, képalkotói és képszerkesztői tudást, ami a pályázat szempontjából alapvető elvárás a sikerhez. Ennek ellenére voltak olyan képek, amik sokkal többre lettek volna hivatottak a megfelelő vágással - egyet ki is emelnék: Ábrahám Eszter: Dédike (f)eltűnt kincsei -, a kép címéből fakadó lényeg megmutatásával.

Összességében a kiválogatott és díjazott képek szépen kivitelezettek és érdekes vetületét adják a lakóhelynek. Kimondottan örültünk - mindkét kategóriában - a merészen fekete-fehérré tett fotóknak is, mivel kiemelkedően jó érzékkel lettek „színtelenítve".

Első ránézésre talán egyszerű és egyértelmű egy-egy téma, ám a díjazott fotókról elmondhatjuk, hogy nem mindig a direktség, sokkal inkább a fénnyel és a környezettel való öltöztetés adta azt a különlegességet, egyediséget, amitől új arcukat mutatták nekünk.

Lehet, egyik pályázóból sem lesz a későbbiekben fotográfus (vagy filmes), arra azonban mindenképpen jó volt ez a megmérettetés, hogy mindenki képet kapjon arról, hol tart. 

Minden díjazottnak és pályamunkát beküldőnek gratulálunk, és biztatunk mindenkit arra, hogy folytassa! Képezze, fejlessze képi látásmódját, érjék pozitív impulzusok és közvetítsen jól, valósan, kreatívan!  

A tárlat 2019. február 2-ig nyitvatartási időben megtekinthető a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti előadótermében. A díjnyertes dobogós filmeket a Szombathelyi Televízió is vetíteni fogja, illetve felkerülnek a közösségi oldalakra is (YouTube, könyvtár Facebook oldala).


Díjazottak:

Filmes zsűri:
Lovass Tibor - a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke
Fábián Gábor - a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke
Horváth Zoltán - függetlenfilmes

Film kategória nyertesei:

Különdíj - Németh Izabella Flóra: Gór Máskép(p) - (ELTE Bolyai János Gyakorló Ált. Isk. és Gimnázium diákja)
Különdíj - Kovács Márton: ablak a világra - (Rum Kastély EGYMI egykori diákja)
3. helyezett - Kovács Levente: Közeleg a tél - (Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium diákja)
2. helyezett - Farkas Boldizsár: Csíz-más - (Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium diákja)
1. helyezett - Darányi Arnold: SOKOS - (Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium diákja)


Fotós zsűri:
Hornyák Emőke - fotóriporter
Büki László - fotós, a Vaskarika.hu főszerkesztője
Szendi Péter - a Vas Népe fotóriportere

Fotó I. kategória:

Különdíj - Orbán Réka Zsófia: Egyedül (Jáki Nagy Márton Általános Iskola diákja)
Különdíj - Molnár Tibor: Kukucska (Rum Kastély EGYMI diákja)
3. helyezett - Könyves Ferenc: Tavirózsák - állati (Rum Kastély EGYMI egykori diákja)
2. helyezett - Györkös Máté: merőleges (Rum Kastély EGYMI egykori diákja)
1. helyezett - Sávoly Dorina: Iseum - Székesegyház (Szombathelyi Zrínyi Ilona Általános Iskola diákja)

Fotó II. kategória:

Különdíj - Fazekas Márk: Örök világosság (Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium diákja)
Különdíj - Lutor Katalin: Valami kék (ELTE - Savaria Egyetemi Központ hallgatója)
Különdíj - Szabó Máté: Más világ (Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium diákja)
Különdíj - Farkas Janka: Skanzensoron (Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium diákja)
3. helyezett - Harami Olivér: a végtelenbe és tovább... (Szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium diákja)
2. helyezett - Katona Zsófia: Máskép 4 (Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium diákja)
1. helyezett - Darányi Arnold: Andalgó 1 (Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium diákja)

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás