A Dal 2019 - Meghallgattuk a versenydalokat IV. rész

2019.01.14. - 11:00 | Orsó - Fotó: mediaklikk.hu

A Dal 2019 - Meghallgattuk a versenydalokat IV. rész

Az előhallgatások során a véleményezők korábban kerültek már olyan helyzetbe, hogy szinte elorozták egymás elől a jobbnál jobb dalokat – rendben, nem túl sokszor, de azért megesett, hogy versengtünk értük. Nos idén ez a probléma elkerült minket.

A legegyszerűbb módszerhez folyamodtam: döntsön a sors. Cetlik, számok, húzás. Úgyhogy az alábbi ötös összeállítás kizárólag a szerencse műve. Érdekes kézzel sikerült sorsolni, a válogatásban kizárólag énekesnők szerepelnek, és a kezdeti fenntartásaim tulajdonképpen megszűntek, mert akármilyenek is a dalok, a hangok bizony nagyon jók, és ez már fél siker a számomra. (Azért akad jó dal is, szerencsére.) 

Antal Tímea feat Demko Gergő - Kedves Világ!

Nos, ha valaki a folkos vonalat és a popzenét vegyítve szeretné hallgatni, akkor ezt a dalt maximálisan ajánlom. Az arányok jók, a felépítés rendben, a hangszerelés szintén jó. Antal Timi hangjára korábban sem lehetett panasz, maximum vacak dalokat adtak neki, na ez viszont végre nem vacak! Kellemes, egyszerű, mégis lendületes, és ami fontos: nem akar többet, nagyobbat mutatni, mint ami valójában. Kellemes meglepetés. Ha valamibe, akkor a szövegíró időnként fantáziátlan sorvégeibe kötnék bele (ne használjunk MÁR-t!), de alapvetően a szöveg is jó!

 

Diana - Little bird

Az eddig (számomra) ismeretlen hangnak nagyon örülök, mert jó! Az már egy másik dolog, hogy a dal a Rakonczai-műhely terméke, ennek megfelelően nagyjából olyan, mint ezer meg millió másik, ahogy az épp aktuális trend diktálja (amúgy nem lehet elvitatni az igényes kivitelezést, a többi már ízlés dolga), de akárhogy is, az énekesnőt nagyon szeretném élőben látni és hallani!

 

Hajdu Klára - You're gonna rise (Fel fogsz emelkedni)

Hajdu Klára régóta ismert jazzénekesnő és zeneszerző, örömmel látom a nevét a versenyzők közt. Bár a dal nem kifejezetten jazz, inkább pop-jazz, vagy az egyik, ami a másik elemeit használja, azért nagyon kellemes hallgatni, és nekem főleg a közepe és a vége tetszik, ahol kiteljesedik a zene, és az énekhang is kinyílik, de nem túlzóan, épp csak annyira, hogy egy kis libabőrt mutasson.

(Ezt a magyartalan címfordítást azért nem díjazom.)

 

Kyra - Maradj még

Fedor Kyra nem ismeretlen a Dal színpadán, korábban vokalistaként láthattuk, aztán tavalyelőtt végre saját dallal mutatkozott be. A hanggal természetesen itt sincs semmi gond, az énekesnőnek nagyon érdekes, izgalmas, fátyolos hangszíne van. Tulajdonképpen a dalt sem bántanám, ez egy olyan stílus, amiben én nem vagyok túl járatos, ha rádióban hallanám, nem kapcsolnék el.

A szövegben sajnos a szokásos problémákkal találkozunk: „maradj MÉG", „túl késő MÁR", stb. Jó lenne MÁR elszakadni ezektől a dalszöveges kliséborzalmaktól - és ez nem csak erre a dalra vonatkozik. Énekesként pontosan tudom, hogy ezeket a szavakat, magánhangzókat lehet a legjobban kihasználni sorvégeken, de mivel mindenki ezt csinálja, pont ezért kellene ezektől eltekinteni végre.

 

Nagy Bogi - Holnap

Mivel a dal egészében nem érhető el, mindössze 35 másodpercből kell valamit is leszűrni (mekkora butaság ez? Bezzeg a „Posztolj" már az X-Faktor adásnapján kikerült, így őrületes nézettséggel rendelkezik, nyilván többen fognak rá szavazni szükség esetén, mint egy sose hallott dalra). Mivel a zene és a szöveg is Caramel érdeme, ezért előrevetíthetjük, hogy szép ívű dallamokat és magvas szöveget fogunk hallani - és ez valóban így is van. A hölgy nagyon fiatal, de 16 évesen sem kezdő már, úgyhogy kíváncsian várom az élő szereplését.

Előző dalok:

A Dal 2019 - Meghallgattuk a versenydalokat III. rész

2019.01.12. - 01:00 | Orsó - Fotó: BLH

A Dal 2019 - Meghallgattuk a versenydalokat III. rész

Az első öt dal szerencsés kézzel választotta ki Harle, sőt, a másodikat is, lássuk, az én randomizált válogatásommal mire jutunk. (Nem sok jóra, így utólag elmondhatom...)

 

 


A Dal 2019 - Meghallgattuk a versenydalokat II. rész

2019.01.11. - 02:15 | Büki László 'Harlequin' - Fotó: youtube

A Dal 2019 - Meghallgattuk a versenydalokat II. rész

Lehet, szentséget törtem, hogy a mostani ötösben alulreprezentáltam a dalok javarészét... de ami szar és unalmas, az szar és unalmas. Kár ezt szépíteni, vagy ahogy a guzsalypelenkási tojóhibrid-nevelde szaporítóreferense mondaná: a szar akkor is szar marad, ha bepanírozod.

 


A Dal 2019 - Meghallgattuk a versenydalokat I. rész

2019.01.10. - 01:30 | Büki László 'Harlequin' - Fotó: mediaklikk.hu

A Dal 2019 - Meghallgattuk a versenydalokat I. rész

Miután kihirdették mind a 30, élő adásba kerülő versenydalt, eljött az ideje annak, hogy hagyományosan mi is „előhallgassuk" őket. Popzene-fogyasztási szokásainkat Eurovízió-módra konfiguráltuk, s az első öt dallal beindítottuk a szubjektív és virtuális ostorsuhogtatást a magyar zenei ugaron, mellyel hat alkalommal jelentkezik Orsó és Harle. Íme az első ötös.

 

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

schanc 2019.01.14. - 16:53
Azért ez nem rossz ötösfogat.
Antal Timiék dala szerintem jó lett, pont azt szeretem én is benne, hogy helyén kezeli magát, és Timin nagyon érződik, hogy ez a stílus szíve csücske.
Diana dala kifejezetten ígéretesen kezdődik, azt az egyet sajnálom, hogy Rakonczai a "fokozásban" megelégedett azzal, hogy tekergeti kicsit a dubstepet. Többet is ki lehetett volna ebből hozni. Kicsit az élőtől félek, Diana FB-oldalán írta, hogy kb. ez lesz az első nagyobb fellépése.
Klárának én is örültem, és nagyon finom, intelligens a dala, szívesen hallgatom.
Ellentétben Kyráéval. Nem tudom, engem az egész hölgy sem vonz, ezzel a dallal sem nyert meg.
Bogi dala időközben a hivatalos oldalra felkerült, nekem tetszik, és ennek is az őszintesége a nagy erőssége.