Beck Zoli: "a kimondás akarata nélküli kimondás lemeze" - Megjelent Egyedi Péter szerzői bemutatkozása

2019.01.16. - 00:45 | vaskarika.hu

Beck Zoli: "a kimondás akarata nélküli kimondás lemeze" - Megjelent Egyedi Péter szerzői bemutatkozása

Eredetileg Egyedi egyszálgitáros hálószobaprojektje volt, mára nagyobb felállású, izgalmas zenei kaland lett - MMAMT, azaz Mindenkinek megvan a maga története néven adta ki első szólólemezét az Óriásból, a Rájátszásból, az Isten Háta Mögöttből, vagy az annabarbiból is ismert Egyedi Péter.

Az elmúlt 15 évben meghatározó formációkban zenélő Egyedi már a kétezres évek eleje óta publikál szólószerzeményeket, ám ezek alkalomszerű megjelenések voltak. Az elmúlt egy év alatt állt össze a 13 dalt tartalmazó debütálás, amelyet Egyedi a már korábban is használt Mindenkinek megvan a maga története (MMAMT) néven ad ki. A MMAMT eredetileg Egyedi egy szál gitáros hálószobaprojektje volt, mára nagyobb felállású, izgalmas zenei kaland lett. A teljes szabadság és a sokrétű hangszerelés ellenére az MMAMT továbbra is egy jól körbeírható világ: Egyedi intim, letisztult, belső feszültségektől teli világa, ami semmi korábbi munkájához nem hasonlítható.

„Nagyjából egy éve került helyre bennem a saját közlésem, hogy mi is vagyok én, mit és hogyan szeretnék a zenével mondani. Amikor ez megvolt, hirtelen minden egyértelművé vált és szinte magától kezdtek történni a dolgok. Talán soha semmi nem mutatott annyira pontosan engem, mint ahogyan ez a lemez teszi." - mondta el Egyedi az albumról.


A 46 perc hosszú bemutatkozás sokrétű, gazdag hangszerelésű anyag lett, amelyen az egy szál gitárostól a nagyzenekari felállású dalokig sokféle megszólalás helyet kapott. „Talán furcsa, hogy így alakult, de a lemezbemutatón lesznek dalok, amikor közel 10-en leszünk a színpadon." - meséli Egyedi. És a lemezbemutató koncert sem ülős lesz, mint az eddigi szólóestek.

A lemez egyik dalában Péterfy Bori vokálozik. „Szerettem volna, ha a Csak a miénk végén megjelenik egy női hang, mint a dal párbeszédének női résztvevője. Borit is és a hangját is nagyon szeretem, ő meg örömmel jött. Ráadásul a dal így szépen rímel a 2009-es Újraélesztő c. Péterfy Bori & Love Band szerzeményre is, amelyben duettet énekeltünk."

 

A lemezen egy versfeldolgozás is helyet kapott. A Sanzon c. dal Kemény István verséből született. Kemény és Egyedi már régóta együtt dolgozik a Rájátszásban, a Sanzon pedig meghatározó dal lett az egész lemez születésével kapcsolatban. "A közlésem került a helyére a Sanzonnak köszönhetően. Kemény nyugodtan, egy hangerőn és egy energiaszinten olvassa fel a verseit, a szöveg így teljes mértékben ki tud bontakozni. Rájöttem, hogy én sem akarom túlszínezni a mondanivalómat, csak ki kell engednem, ami már egyébként is megszületett, odabent. Nem mondani akartam, csak kiengedni." - Mesélte Egyedi. Beck Zoltán, a 30Y énekese szerint „a kimondás akarata nélküli kimondás lemeze lett ez."


Egyedi saját maga rögzítette a dalokat, egy zongorasáv kivételével minden hangszert ő játszott fel és az anyag keverését is magára vállalta. A keverés véglegesítésében Dorozsmai Gergő (Tom-Tom Stúdió, egyébként Gustave Tiger) segített és a maszterelést is ő készítette.

Élőben olyan kiváló zenészek lesznek Egyedi segítségére a színpadon, mint Örményi Ákos (Óriás), Hegyi Áron (Jazzékiel, Grand Mexican Warlock), Lee Olivér (ék, Trillion), Boros Levente (The Qualitons, Amoeba) és Jancsovics Máté (Kistehén, The Hybrid Drummer, Window). Az alap felálláson túl bizonyos dalokban egy fúvósszekció is megszólal majd.


A lemez már minden fontosabb netes felületen elérhető. Január 22-én Egyediék lemezünneplő estet tartanak, ahol nem csak végighallgatják, de Frankó Ronival át is beszélik a friss anyagot. Itt lehet először „kézbe venni" az albumot, viszont különlegesség, hogy a lemezt nem hanghordozón, hanem egyéni letöltőkóddal ellátott limitált pólók és táskák, valamint plakátok formájában lehet megvásárolni. A lemezbemutató koncert március 6-án lesz az A38 Hajón.

Új hozzászólás