Ők kaptak elismerést a Magyar Kultúra Napján

Képgaléria megtekintése2019.01.23. - 00:30 | vaskarika.hu - Fotók: Varga András

Ők kaptak elismerést a Magyar Kultúra Napján

Január 22-én, kedden adták át a Magyar Kultúra Napja alkalmából Szombathely város kulturális kitüntetéseit a Sportházban. "Kiemelkedő Kulturális Munkáért"-díjat kapott Zsigri Mária gyermekkönyvtáros, Joó Zsoltné Flór Tamilla könyvtáros-adattáros és Kiss Ernő Csaba restaurátor, míg „A kultúra támogatásáért” díjat Varga Ibolya, az Isis Galéria tulajdonosa kapta.

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban január 22-én fejezte be a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. Az ünnepségen elismerésben részesültek a város kulturális életében kiemelkedő munkát végző szakemberek. 

„KIEMELKEDŐ KULTURÁLIS MUNKÁÉRT"  díj 1. fokozat

ZSIGRI MÁRIA
gyermekkönyvtáros

21 éve a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársa: korábban olvasószolgálati könyvtáros volt, majd gyermekkönyvtáros lett. Könyvtári informatikus egyetemi végzettsége megszerzése óta az intézmény informatikai rendszerének felügyeletében is részt vesz.

Fő tevékenységét gyermekkönyvtárosként fejtette ki, jelentős közkedveltséget és elismerést szerezve a könyvtárnak. Szakmai tudását folyamatosan fejleszti. Végzett biblioterapeutaként foglalkozásokat tart.

Programot dolgozott ki az internet veszélyeinek felismeréséhez. Kezdettől szervezője és közreműködője a könyvtár közkedvelt nyári olvasótáborainak és a gyermeknapi vigasságoknak. Számos foglalkozást tart a megye kistelepülésein az általa bevezetett papírszínház segítségével, részt vesz a Meseláda programban, természettudományos ismeretterjesztő előadásokat, foglalkozásokat vállal.

Különlegesen jó kapcsolatot ápol a város óvodáival, iskoláival, segíti a versenyeken, vetélkedőkön résztvevők felkészítését. Munkatársával évek óta nagy részvétellel bonyolítják le a Könyvhódító olvasásnépszerűsítő vetélkedőt.

Körültekintő, kreatív munkájával, kiemelkedő teherbírásával, felkészültségével, kedvességével elnyerte munkatársai és a könyvtár együttműködő partnereinek elismerését.

„KIEMELKEDŐ KULTURÁLIS MUNKÁÉRT"  díj 2. fokozat 

JOÓ ZSOLTNÉ  FLÓR TAMILLA
könyvtáros-adattáros

2002 óta a Szombathelyi Képtár könyvtáros-adattárosa. Folyamatosan az intézmény rendelkezésére áll, hogy a szakalkalmazottak munkáját könyvtárosi-adattárosi tevékenységével segítse, ezen kívül mintegy közfeladatként a külső érdeklődők, szakemberek, művészek számára is biztosítja, hogy a könyvtárat hasznosan látogathassák. Nagy figyelmet fordít a könyvtári és adattári gyűjtemény gyarapítására, amely neki is köszönhetően napjainkra már több mint tízezer kötetet, hétezernél is több katalógust és mintegy tízezer adattári dokumentációt foglal magába. Nem csak helyi szempontból, hanem országosan is jelentős szakkönyvtárként tartják nyilván a Szombathelyi Képtár könyvtárát.

Ezen kívül a gyűjtemény folyamatos, naprakész dokumentálása, folyóiratok, szakkönyvek megjelenésének figyelemmel kísérése is feladatai közé tartozik. Jó kommunikatív képességének, kapcsolatteremtési készségének köszönhetően az országos könyvtári hálózattal is kiváló a kapcsolata. Szakmaorientált, kötelességtudata kiemelkedő, és a végletekig igényes a könyvtárosi-adattárosi munka végzésének pontosságában, naprakészségében.

„KIEMELKEDŐ KULTURÁLIS MUNKÁÉRT"  díj 2. fokozat 

KISS ERNŐ CSABA
fémrestaurátor, osztályvezető, állományvédelmi felelős

Közel negyven éve áll a műtárgyak szolgálatában restaurátorként a Savaria Múzeumban. 1979-ben a Romkert ásatáson dolgozott először. Meghatározó élmény volt számára ez a munka. Kreatív beállítottságának köszönhetően, rövid időn belül megszületett a döntés, hogy restaurátorként a műtárgyak megmentésének szenteli idejét. 1993-ban szerzett Budapesten felsőfokú képesítést fémrestaurátorként. 1995 óta tölt be osztályvezetői pozíciót. Munkájában mindig precíz, kitartó, fegyelmezett, naprakész, rendkívül megbízható. Művészi szintű rekonstrukciók és műtárgymásolatok kerültek ki a keze alól az elmúlt évtizedekben. A műtárgyak megmentése mellett minőségi, hihetetlenül pontos rajzokat készített a helyreállított tárgyakról, amelyek tudományos kiadványok színvonalát emelték. A fiatalabb restaurátorok munkáját, fejlődését maximálisan támogatja. Ennek köszönhetően mára az Állományvédelmi és Restaurátor Osztály a múzeum egyik leghatékonyabb, több fronton bevethető csoportja lett.

Állományvédelmi felelősként komoly szerepe van a megye engedéllyel rendelkező múzeumainak, kiállítóhelyeinek ellenőrzésében. Sikerült ezekkel az intézményekkel a kezdeti nehézségek ellenére jó viszonyt, működő kommunikációt kialakítani.

Négy évtizedes tudása, tapasztalata, folyamatosan kiegyensúlyozott munkavégzése, udvarias kapcsolattartása példaértékű és méltán szakmai kitüntetésre érdemes.  

„A KULTÚRA TÁMOGATÁSÁÉRT" - díj

VARGA IBOLYA,
az Isis Galéria tulajdonosa

Az egykori Képcsarnok Vállalat munkatársaként közel három évtizeden át kortárs magyar képző- és iparművészek alkotásainak bemutatásával és értékesítésével foglalkozott. A Képcsarnok, majd annak jogutódja megszűnése után magánvállalkozásba kezdett, és 2002-ben a Kossuth Lajos utcában megnyitotta az Isis Galériát.

A kiállító- és üzlethelyiségként funkcionáló galéria hamar népszerűvé vált nem csak a helyi művészek és művészetkedvelők körében. A kortárs magyar képző- és iparművészek alkotásait bemutató galériában különös figyelmet fordít a Vas megyei művészek bemutatkozási lehetőségére és alkotásaik folyamatos jelenlétére.

Közvetlensége, kedvessége, a művészet és a művészek iránti alázata közrejátszik abban, hogy galériájában otthonosan érzi magát művész és érdeklődő egyaránt.

Kiállításokat és művészeti eseményeket szervez, nevéhez fűződik a Savaria Történelmi Karnevál sokak által látogatott, kedvelt helyszínének, a Művészetek Utcájának létrejötte, programjainak szervezése, koordinálása.

Galériája 2018 őszétől - változatlan profillal - az Uránia Udvarban működik.

Több évtizedes művészettámogató, -segítő munkáját 2011-ben a megyei önkormányzat „Vas Megye Önkormányzata Szolgálatáért Kulturális Tagozata díj"-jal ismerte el.





 
A díjátadót követően „Szombathely hangjai, táncai, versei" címmel szombathelyi és Szombathelyhez kötődő tehetségek és művészek előadásának tapsolhatott a publikum. Fellépett a Boglya Népzenei Együttes, a Nagy Lajos Gimnázium drámatagozatos tanulói, Szabó Tibor - Peltzer Géza, a LORIGO TSE táncosai, az Alternatív Képszínház Művészeti Csoport, Kovács Pali énekes, Horváth Dóra - hegedű, Kiss Márton zongoraművész, Kátai Zoltán énekmondó és a Szökős Néptáncegyüttes.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás