Ő volt a talkshow atyja, a meghökkentés mestere - 100 éve született Ernie Kovács

2019.01.24. - 13:30 | vaskarika.hu - Fotók: erniekovacs.com

Ő volt a talkshow atyja, a meghökkentés mestere - 100 éve született Ernie Kovács

Ő volt a televízió első jelentős videóművésze, a tévé első szürrealistája, a legbátrabb és legkreatívabb írója, az első és talán egyetlen szerzőegyénisége. Géniusz volt, aki a közönséget arra sarkallta, hogy a világot új módon lássa – írta róla William Henry III Pulitzer-díjas kritikus. Ernie Kovacs magyar származású amerikai komikus és színész száz éve született.

„A Hollywood Boulevard északi oldalán, a 6307-es számú ház előtt magyarosan csengő nevet láthatunk. Ernie Kovacs... Ernő már nem Magyarországon született, hanem a New Jersey államban, egy Trenton nevű helyen. Magyar emigráns szülők gyermekeként jött a világra 1919. január 23-án" - ­mutatja őt be Bokor Balázs Az én Hollywoodom című könyvében.

ernie_10_l

Ernie Kovacs ösztönösen kreatív komédiás volt, akit a People Weekly hetilap a televíziózás mindenkori 25 legnagyobb csillaga közé sorolt. Ő hozta létre a televíziós talkshow-t, a műfaj több eleme nála jelent meg először. Olyan tipikus szerepkaraktereket hozott létre, mint Natzoh Hepplewhite, a nagy varázsló, vagy Bernie Cosnowski professzor vagy Mr. Question Man. Legismertebb figurái a három majom zenészből álló a Nairobi Trio tagjai. Szakmai tevékenységének legérdekesebb epizódja az 1957-ben, az NBC televíziós csatornán megkezdett Csendes Show-sorozat volt. A félórás műsor teljes egészében pantomimre épült, egy hang sem hangzott el benne. Háttérzene és zörejek kísérték a cselekményt, amely gegek sorára épült.

Ernie_Kovacs_2

Szeretett a képernyőn és azon kívül is a legváratlanabb dolgokkal előállni: háziállatként selyemmajmokat tartott, egy philadelphiai élő show-műsorban jaguárral birkózott, amikor pedig hajnalonta műsort vezetett a WABC rádióban vagy az NBC tévécsatornán, felbérelt egy taxisofőrt, aki egyben szakács is volt, hogy készítsen neki otthon reggelit, amelyet aztán a fuvar előtt közösen fogyasztottak el...

Felszabadult, gyakran rögtönzésekre épülő, a vizuális megjelenítés határait feszegető komikus stílusából számos televíziós program merített ötletet. Olyan ikonikus műsorokra gyakorolt hatást, mint a Rowan & Martin's Laugh-In, a Saturday Night Live (SNL) vagy a Szezám utca. Chevy Chase 1976-ban, az SNL-ért kapott Emmy-díj átvételekor külön köszönetet mondott neki, és az 1982-ben megjelent, Ernie Kovacs: Television's Original Genius (A televíziózás eredeti géniusza) című dokumentumfilmben is hálával emlékezett rá.

Ernie_Kovacs_1

Bár 1957-ben Emmy-díjra jelölték, tehetségét csak 1962-ben, autóbalesetben bekövetkezett halála után ismerték el: 1962-ben posztumusz Emmy- és a Directors' Guild díjjal tüntették ki, negyedszázaddal később pedig a Televíziós Művészetek és Tudományok Akadémiájának Hírességek Csarnokába is bekerült. 1986-ban a Rádiós és Televíziós Múzeum (ma Paley Center) kiállítást szervezett munkáiból.

Sírja a Los Angeles-i Forest Lawn temetőben áll, ezzel a felirattal: Semmi sincs mérséklettel - mindannyian szeretjük őt!

Rá emlékezve a Magyar Hollywood Tanács január 23-át Ernie Kovács-emléknappá nyilvánítja.

Új hozzászólás