A gyerekjátékok világa - Gyermekportré és gyermekjáték kiállítás a Berzsenyi Dániel Könyvtárban (máj. 23.)

2019.01.31. - 09:35 | vaskarika.hu

A gyerekjátékok világa - Gyermekportré és gyermekjáték kiállítás a Berzsenyi Dániel Könyvtárban (máj. 23.)

Ezúttal olyan tárlatra készülünk, amelyik egy sajátos világot mutat be, melyből talán már egy kicsikét ki is nőttünk, talán el is felejtettünk, de ha mélyen magunkba nézünk, kiderül, hogy hordozzuk magunkban nagyon régen és igen kedves nekünk. Ez a gyerekjátékok világa.

Hozzák el és mutassák meg Nekünk a féltve őrzött gyermekkori búgócsigájukat, lendkerekes autójukat, vagy azt a titkokkal teli babaházat, amely annyi örömöt okozott a hosszú téli estéken. Tervünk az, hogy megmutassuk azoknak, akiknek nem sikerült megőrizni a gyermekkorukat megédesítő bohócfigurát, kisvasalót, hogy van még ilyen és hogy gyermekeikkel, unokáikkal újra kézbe vehessék a régi idők egy darabkáját. Jó lenne újra együtt ülni a sötétben és önfeledten nézni azt a kis vászondarabot, amelyiken kedvenc diafilmjeink hősei újra megjelennek. Szeretnénk, ha az ifjabbak kézbe vehetnék azt a négerbabát, amiért annyit könyörögtünk szüleinknek, hogy megvegyék nekünk, és a kis fehér, szirénázó mentőautó is, amiért jó magaviseletet ígértünk cserébe.

Várjuk tehát a kiállításra felajánlott darabokat 2019. április 15-éig, melyekre természetesen a legnagyobb gondossággal vigyázunk. Mivel a kiállító helyiség befogadó képessége véges, ezért most csak az 1980 előtt készült és forgalmazott gyermekjátékokat tudjuk bemutatni. Az átvett tárgyakról, szokásunkhoz híven, átvételi elismervényt adunk. A tárgyakat zárt tárolókban helyezzük el, felügyeletükről gondoskodunk. Mivel a kiállítás időtartama alatt szeretnénk iskolai csoportoknak szervezett bemutatókat tartani, ezért olyan jelentkezőket is várunk, akik hozzájárulnak, hogy a gyerekek - felügyelet mellett - ki is próbálhassák ezeket a játékszereket.

Miket várunk? Minden 1980 előtt iparilag, vagy kézműves munkával készített gyermekjátékot, amelyik ép, hiánytalan, lehetőleg működőképes. Társasjátékokat, táblajátékokat, gyermekkártyákat, mechanikusan, vagy elektronikusan működő játékszereket. Bábokat és népi játékokat. Különleges méretű, vagy működésükben különleges játékokat előzetes megbeszélés, egyeztetés után tudunk fogadni.

Mi az, amit nem kérünk? Gyermekkönyveket, valamilyen szempontból veszélyes játékszereket és balesetvédelmi, illetve érintésvédelmi szempontból nem biztonságos darabokat.

Várjuk tehát a felajánlásokat, hogy a tavalyi gyűjtős, vagy a retro tárlathoz hasonlóan igényes kiállítást tudjunk összeállítani. Köszönjük!

A felajánlott játékokat 2019. április 15-éig várjuk a könyvtár nyitvatartási idejében és minden esetben személyesen Szalainé Bodor Editnek kell átadni őket. (Előzetes időpont egyeztetés: vagy 513-530/559 mell.)

A tárlat 2019. május 23-án nyílik és június 15-éig lesz megtekinthető! Utána a játékokat tulajdonosaik visszakapják.

Új hozzászólás