Szembesülés önmagunkkal - A 3nővér2009.cz ősbemutatója a Ferrum Színházi Társulás előadásában

Képgaléria megtekintése2009.11.29. - 13:30 | Rozán Eszter - Fotók: Makrai Tamás

Szembesülés önmagunkkal - A 3nővér2009.cz ősbemutatója a Ferrum Színházi Társulás előadásában

Különös és elgondolkodtató színdarabot láthattunk szombaton este az MMIK színháztermében a Ferrum Színpad bemutatóján. Iva Klestilová groteszk játéka, sajátos humora és könnyedsége ellenére elgondolkodtató, és mint minden groteszk, magában hordozza a tragédiát is.

A szerző, aki drámaíró, dramaturg és ugyanakkor színésznő is egyben, Csehov: Három nővér című drámájára alapozva írta meg a mai korban játszódó, az annyira jellemző cseh bájt sem nélkülöző darabját. A szereplők mindegyike külön-külön mulatságos figura, de ha mélyen a sorsuk mögé nézünk, meglátjuk bennük a csalódott, kilátástalansággal küzdő embert. A három nővér egymáshoz való viszonya is ellentmondásos. Szeretik egymást, legalábbis megpróbálják szeretni, de valahol mélyen ott lapul bennük az ellentét, a rivalizálás, ami időnként veszekedésekben nyilvánul meg. Klestilová a nővérek nevét megváltoztatta, míg Csehovnál Olgának, Másának és Irinának hívják őket, addig itt Emma, Anna és Andéla. A csehovi hangulatot megőrizve ismerjük föl a mai kor problémáit a darabban. Az egész színmű mozgalmas, szinte minden perce tartogat valamit számunkra. Az első felvonásban például nagy hanggal megjelennek a tűzoltók, akik az eredeti Csehov mű tisztjeinek a megfelelői, természetesen nem minden hatás nélkül, különösen a legidősebb nővér, Emma vonatkozásában. Álmodozásaiban megjelenik Tomas, a tűzoltóparancsnok, aki a Kalapos férfival kényezteti. Nagyon furcsa figura Luisa, a nő, aki évek óta velük lakik. Szenvedélye a rejtvényfejtés, amit abban a pillanatban megun, amint Vaclav Klaus felhívja. Igazából groteszk ez a telefonhívás is. Vaclav nem személyesen keresi őt, csupán egy felvett szöveget hall a választási kampány részeként. Luisa, akit még soha senki nem keresett telefonon, felemelő érzésként éli át, egészen átszellemül, hiába próbálják meggyőzni a többiek, hogy ez nem valódi hívás. Klestilová tolla nyomán az apa, a nyugalmazott tábornok életre kel. Csehov drámája azzal kezdődik, hogy Olga megállapítja, apjuk éppen egy évvel azelőtt, Olga nevenapján hunyt el. Az átiratban viszont megjelenik a maga hús-vér valóságában.


A 3nővér2009.cz játékban Török Gábor és társulata a kényszerű emberi kapcsolatok buktatóit, csapdahelyzeteit, a kiüresedett emberi kapcsolatokat, és annak okait illetve következményeit tárja föl előttünk. A szereplők most is elbeszélnek egymás mellett, mindenki csak saját magára figyel, ám míg Csehovnál a hétköznapiság cselekménytelenségben, a látványos akciók kerülésében nyilvánul meg, a Ferrum Színpad előadása látvány- és hangelemekben gazdag, szinte úgy érezzük, száguldanak a percek. Ínycsiklandozó, ahogy a születésnapi vacsorán a három nővér falja a finom tortákat, süti a virsliket. A nővérek közötti ellentét ekkor hág igazán a csúcspontjára. Andéla legnagyobb vágya, hogy ő is olyan lehessen, mint a nővérei, azt tehesse, amit ők, de gyermekes toporzékolása csak rideg „nem"- re talál. Az apa, elköszön lányaitól, úgy mintha csak lefekvéshez készülődne, majd dörrenést hallhatunk. Könnyen kitalálható, mi történt. Majd megjelenik a színen Andéla volt udvarlója, akinek a lány már korábban kitette a szűrét, és a közönség felé fordulva megállapítja, hogy semmi sem igaz, az egész csak játék. Utána azonban egy olyan jelenet következik, hogy be kell látnia, mégsem játék. Csehov azt mondta, nem akar mást, mint megmutatni az embereknek, hogy mennyire elhibázott az életük. Görbe tükröt állítani eléjük, hogy lássák, mennyire sivárak a kapcsolataik, mennyire kilátástalanul élik mag napjaikat. Ugyanakkor ebben a szándékban benne rejlik a figyelmeztetés, hogy változtassanak ezen, mert van lehetőség jobb és újabb életre. Klestilová darabja a ferrumosok tolmácsolásában ennek a szándéknak tökéletesen megfelel. Legyünk akár oroszok, csehek vagy magyarok, éljünk Csehov korában vagy ma, az emberi lélek mindig ugyanaz marad, ami szeretet, odafigyelés, megfelelő kommunikáció hiányában elveszik. Nézzük meg a darabot, mert érdemes. A Ferrum Színpad tőle megszokott, igényes színpadi megjelenítésében most sem csalódunk.


A drámaíró, dramaturg és egyben színésznő Iva Klestilová darabjának szombathelyi színpadra állítása - tudomásunk szerint - magyarországi ősbemutató. Meggyőződésünk, hogy a 3nővér2009.cz közönsége jókat derülhet a groteszk elemekben bővelkedő, az (ön)irónia iránti különleges érzékről tanúskodó cseh humoron. Ugyanakkor a FERRUM játékában felfedezhetik a nézők a komikus történések mélyén mindig is ott rejtőzködő legnyersebb, a tragikumtól sem mentes valóságot, a lélektanilag hiteles elmélyültséget, az emelkedettebb tónusú spiritualitást és a meghökkentő abszurditást. Az ellentétek e furcsa halmazának színpadi megjelenítését a társulat évtizedek óta viszonylag színvonalasan műveli. Reményeink szerint így lesz ez a 3nővér.cz előadásain is. A következmény: a játszók nagyon jól, a nézők pedig néha jól, máskor meg - kicsit - kellemetlenül is érezhetik magukat. A FERRUMNAK nem szándéka ugyan a kellemetlenkedés, de tény, hogy a színpadon zajló eseményeket látva ki-ki a saját kicsinyes világával szembesülhet. A kortárs cseh szerző inspirációjára a szereplők elsősorban a kényszerű emberi kapcsolatok buktatóit, csapdahelyzeteit, a kapcsolatok kiüresedésének okait tárják elénk. A Klestilová dráma és a csehovi „áthallások" motivációja olyan erőteljes, hogy a FERRUM színészei eleve nem tehetnek mást: megpróbálnak kegyetlenül őszintén játszani.

Szereposztás:

Emma: Németh Gabriella
Anna: Tóth Csilla
Andéla: Göndöcs Gabriella - Török Zsófia
Jakub, a testvérük: Csillag Tímea
Apa, nyugalmazott tábornok: Sövény László
Luisa: Márczi Renáta - Pintér Viktória
Anna férje, gimnáziumi tanár: Bakucz András
Fiatalember, Andéla udvarlója: ifj. Horváth Zoltán
Kalapos férfi: Kaposi József
Tomas, az 1. számú tűzoltó: Barasits Árpád
Tűzoltók: Bakucz József, Bódi Gábor, Bódi László, id. Horváth Zoltán

Művészeti vezető-rendező: Török Gábor

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás