XXVIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó

2019.02.16. - 13:00 | vaskarika.hu

XXVIII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó

A Magyar Drámapedagógiai Társaság (MDPT) a megyei szervező intézményekkel és szervezetekkel együttműködve 2019-ben huszonnyolcadik alkalommal hirdeti és szervezi meg a Weöres Sándor Országos Gyermek­szín­játszó Találkozót (WSO) és Fesztivált. A Vasi Fordulót idén is a Soltis Lajos Színház társulata szervezi. Jelentkezési határidő: 2019. február 28.

A Magyar Drámapedagógiai Társaság (MDPT) a megyei szervező intézményekkel és szervezetekkel együttműködve 2019-ben huszonnyolcadik alkalommal hirdeti és szervezi meg a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót (WSO) és Fesztivált. 

Az országos találkozó pedagógiai célja: Hisznek abban, hogy a gyermekszínjátszás az egyik legkreatívabb tevékenység, amely a gyermek személyiségét komplexen fejleszti, közösséget teremt, és a tevékenység során megtapasztaltatja a közös alkotómunka örömét. A gyermekszínjátszó csoportok közösségi léte, együttes tevékenysége a szociális fejlődést, a személyiség érését, a társadalomban betöltött szerep elsajátításának kreatív formáit teszi lehetővé. A gyermekszínjátszás céljai közé tartozik annak minden fórumán és formájában olyan kulturált, ismeretekkel bíró, kreatív, rugalmas, empatikus, érvényes és értékes megnyilvánulásokra képes gyermekek nevelése, akik a gyermekszínjátszás adta élmények segítségével kiteljesedhetnek, az értékközpontú, erőszakmentes és toleráns társadalom létrehozásában vállalhatnak fontos szerepet.

A RÉSZVÉTEL FELTÉTELEI:

A magyar gyermekszínjátszók felmenő rendszerű találkozójára várják minden olyan csoport nevezését, amelynek tagjai köznevelési intézmények tanulói, legalább 80%-ban 615 év közöttiek (általános iskolai korosztály).
A találkozóra tematikai és egyéb tartalmi megkötés nélkül a csoporttagok életkorának, érdeklődésének és képességeinek megfelelő színjátszó előadások nevezhetők. Az előadások ajánlott (leghosszabb) műsorideje alsó tagozatos csoportoknál 15 perc, felső tagozatosoknál 25 perc. Nem nevezhető az az előadás, amellyel az Országos Diákszínjátszó Találkozón is indulnak. Egy csoport egy előadást nevezhet be.
 
A részvétel regisztrációhoz kötött: előfeltétele, hogy a csoport az országos szervezőnél (MDPT) regisztráljon és befizesse az MDPT számára a nevezési díjat. A regisztráció menetéről részletes információ alább olvasható.

Rendezvénysorozat - a hagyományoknak megfelelően - háromfordulós lesz. Az első forduló a MEGYEI ÉS FŐVÁROSI BEMUTATÓKAT foglalja magába.

Ez a szint a helyi igényeknek és szükségleteknek megfelelően idén is bővíthető. Minden, nem a WSO keretei között létrejött helyi, területi gyermekszínjátszó találkozó csatlakozhat rendezvénysorozathoz - biztosítva résztvevői számára az országos találkozó felmenő rendszerébe való bekapcsolódást -, amennyiben az induló csoportok eleget tesznek a nevezési feltételeknek, illetve a szervezők az MDPT elnöksége által összeállított zsűrijegyzékről legalább két főt meghívnak a szakmai értékelők közé. Az előadások a szakmai értékeléstől függően továbbjutásra javasolhatók. (A csoportok ezeken a találkozókon is kérhetnek minősítést.) 
A minősítés eredményét a csoportok a helyszínen megtudják, arról oklevelet adunk. (A minősítések jegyzéke a szervező egyesület és az országos találkozó honlapján is megtekinthetők.)

A második forduló a HAT REGIONÁLIS TALÁLKOZÓ - ezeken az első forduló szakmai értékelése során kiemelkedőnek bizonyult előadások kapnak újabb bemutatkozási lehetőséget. Az arany minősítésű előadások automatikusan meghívást kapnak a földrajzi besorolás szerinti regionális találkozóra. A zsűri javaslatára egyes esetekben ezüst minősítésű előadások is meghívást kaphatnak a második fordulóra.

A harmadik szint az ORSZÁGOS FESZTIVÁL: a találkozó eseménysorozatának záró, reprezentatív rendezvénye, amelyre szakmai értékelők delegálnak kiemelkedőnek, példaértékűnek talált előadásokat. A kiválasztás az utolsó regionális találkozót követően történik meg. Legkésőbb a döntést követő napon - elektronikus úton - értesítik a meghívott csoportok vezetőit. A fesztiválra meghívást kapnak a határon túli magyar gyermekszínjátszó találkozókról válogatott előadások is. (A meghívható csoportok számát a rendezvényre fordítható pénzügyi eszközök mértéke és a helyszín határozza meg.)  

A RENDEZVÉNYSOROZAT EGYES FORDULÓINAK VÁRHATÓ IDŐBENI LEFUTÁSA

- megyei és fővárosi bemutatók (2019. március 29-április 29.)
- regionális bemutatók (2019. május 3-május 12.)
- országos fesztivál (2019. június 6-7-8.)

TOVÁBBI FONTOS INFORMÁCIÓK

MINŐSÍTÉS: A megyei/fővárosi találkozókon minősítést azon csoportok előadásai kaphatnak, amelyeknél a csoport vezetője ezt a regisztrációs lapon külön kéri. A minősítés a Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó hagyományainak megfelelően nem kötelező, és a továbbjutásnak nem előfeltétele (a zsűri javasolhat továbbjutásra olyan előadást is, amelynek alkotói nem kértek minősítést). A minősítés fokozatai: arany, ezüst, bronz minősítés (illetve nem minősült). A minősítés szakmai szempontjai a drama.hu honlapon olvashatók.

A VERSENY DÍJAI: A minősítést az országos találkozó kiírója adja. Tárgyjutalmak az első két forduló esetében az egyes helyi szervezők anyagi lehetőségeitől függően. A harmadik fordulóban minden csoport kisebb ajándékcsomagot kap: nincs sorrend, nincs külön díjazás.

SZAKMAI BESZÉLGETÉSEK: A bemutatókat követően szakmai beszélgetések, amelyekre a helyi szokások és lehetőségek függvényében kerül sor. (A Magyar Drámapedagógiai Társaság javasolja a helyi szervezőknek a szakmai beszélgetések programba állítását: tapasztalatok szerint az előadások értékeinek és további fejlesztési lehetőségeinek kiemelése, a delegált szakemberek és a csoportvezető-rendezők közös, elemző beszélgetése segíti a csoportok további munkáját.)

REGISZTRÁCIÓ

- Elvégezhető online megoldással a következő címen
- Választható továbbra is az eddigiekben használt változat (a kitöltött regisztrációs lap e-mailhez csatolt beküldése az orszagos.talalkozo@gmail.com címre).

A felhívás és a regisztrációs lap, továbbá a megyei szervezők listája honlapunk Gyermekszínjátszás rovatából letölthető.

REGISZTRÁCIÓS DÍJ: A találkozóra nevező csoportok regisztrációs díja 3000 Ft/csoport. A nevezés a regisztrációs díj befizetésével válik érvényessé.
A regisztrációs díj átutalásánál kérjük, tüntessék fel a csoport pontos nevét! (Ellenkező esetben nem tudjuk azonosítani, hogy a befizetés melyik csoporthoz tartozik.) 
Bankszámlaszám: OTP Bank 11701004-20065946. Regisztrációs díjat nem térítünk vissza.
 
Az országos találkozó eseménysorozatának meghirdetője és rendezője, továbbá az egyes helyi szervezők a megyei, regionális és az országos fordulók esetében nem terhelnek további költségeket a jelentkező csoportokra. Az események helyszínére való eljutás költségeinek biztosítása minden esetben a csoportok feladata.

SZÁMLA KIÁLLÍTÁSA: A regisztráció során (amely megelőzi az utalást), kérjük, hogy a csoport vezetője pontosan adja meg a számlázási adatokat! A számla utólagos módosítására technikai okok miatt nincs lehetőségünk. 

JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2019. február 28.

További információk: www.drama.hu; www.wso.hu, orszagos.talalkozo@gmail.com

VAS MEGYE

Soltis Lajos Színház Művelődési Egyesület
Szervező: Nagy Zsuzsi
Telefon: +36 20 3620356, e-mail:

A megyei bemutató időpontja: 2019. április 29., hétfő
A rendezvény helyszíne: Soltis Lajos Színház, Kamaraszínház, Celldömölk 


Új hozzászólás