Évről évre új idegenforgalmi rekord Egerben

2019.02.17. - 12:00 | vaskarika.hu

Évről évre új idegenforgalmi rekord Egerben

Eger minden hosszú hétvégén és ünnepen a top foglalási célpontok között szerepelt a hírekben, valamint a kiemelkedő turisztikai vonzerők között is folyamatosan az egri vár szerepelt az élen, s a legkedveltebb attrakciók sorában mindig ott voltak további egri, illetve Eger környéki helyszínek. Óriási eredmény, hogy Eger 2013 óta folyamatosan növekvő, eleve magas látogatottsága az elmúlt öt év során, minden esztendőben tovább emelkedett, öt évvel ezelőtthöz képest 257 ezer a különbség. Néhány éve már félmillió vendégéjszakát számláltak a város szálláshelyei, s ez évben ez a mutató meghaladta a 665 ezret. Mindez nem véletlen: a szolgáltatók, az önkormányzat városfejlesztő munkájának gyakorlatban megmutatkozó elismerése, amely jól példázza Eger vonzerejét is - mondta sajtótájékoztatón Habis László polgármester.

Ahhoz, hogy az újabb és újabb rekord eredmény évről évre tovább javuljon, sok-sok nívós, vonzó kulturális, zenei és családi program kellett, s ezek megvalósításához Eger Önkormányzata jelentős támogatást biztosított. szükséges, s emellett nagyon fontosak az Egerbe rengeteg hozó, több száz fős konferenciák, valamint nagyszabású, turisztikai jelentőségű sportrendezvények, mint az uszonyos úszó világkupa, víz alatti hoki világbajnokság, rallye, squash és teniszversenyek. Az önkormányzat testvérvárosi és más, nemzetközi kapcsolatain keresztül számos vendéget fogad, valamint az Eger Városi Turisztikai Kft-n keresztül tematikus látogatásokat, study tour-okat szervez. Eger iránt a turistákon túl folyamatos a külföldi, diplomáciai érdeklődés is - hangsúlyozta a városvezető.


Az elmúlt évek szép tendenciái visszaigazolják a belváros rehabilitációnk céljait, eredményeit, valamint megmutatják a várban elvégzett turisztikai beruházásaink és más, egri vonzerők, az Érseki palota, vagy éppen a Szépasszonyvölgyi programok, koncertek értékét is. Erős városunkban a konferencia turizmus szerepe: számos, nagy jelentőségű rendezvény otthona a város és a legnagyobb szálloda, ahol az útügyi szakma, vagy éppen a Kórházszövetség és az adóigazgatási szakma krémje találkozott. Aki egy ilyen eseményen jól érzi magát, biztosan visszatér a városba magánemberként, családjával együtt is.

Köszönet jár ezért a szép, immár 5 éve folyamatosan tartó, szép eredményért a turisztikai szervezetekben dolgozóknak, a szolgáltatóknak és azoknak, akik részt vesznek ebben a széles körű, elkötelezettségen alapuló összefogásban - zárta szavait Eger polgármestere.

A számok nyelvén, röviden:

Egerben 2013 és 2018 között minden évben 35-45 ezer között emelkedett a vendégéjszakák száma! Az öt évvel ezelőtti adathoz képest 64%-os a bővülés.

Egri vendégéjszaka-számok évről évre (2013-2018):


A szállodák szerepe 54,2%-os, jól látható, hogy igen erős az egyéb szálláshelyek aránya és számuk is erőteljesen megnőtt az elmúlt esztendők során: ma már több mint 530 nyilvántartott szálláshely van Egerben. Beszédes adat és megbecsülésre méltó eredmény, hogy a 2018-ban regisztrált vendégéjszaka szám a 12 hónapból 11-ben meghaladta a korábbi év azonos hónapjának mutatóját, így jól látható: Eger szezonon túlmutatóan is nagyon kedvelt utazási célpont.


További, beszédes adatok:

A vendégforgalmon belül a külföldiek aránya növekszik: 2018-ban 30% körül volt, s ez tudatos, főként lengyelországi irányú marketing tevékenység következménye. A lengyel vendégek aránya 35%-os a külföldiek között, ugyanakkor szép növekedést sikerült elérni a cseh relációban, valamint erősen dolgozunk a németországi kapcsolatokon is. Stuttgartban az esslingeni testvérvárosi kapcsolat révén remek bemutatkozási lehetőséget kapott Eger - hangsúlyozta Hegedűsné Majnár Márta, az Eger Városi Turisztikai Kft ügyvezetője. Kiemelte azt is: 2018-ban indult útjára Eger önálló turisztikai honlapja, a visiteger.com, amely négy nyelven ad hasznos és naprakész információt az érdeklődőknek a városról, a látnivalókról, programokról, sőt, személyre szabott ajánlatokat is nyújt számukra. Emellett Eger jelentős nemzetközi portálokon is jelen van, így sokan megtalálják a várost. Utóbbiaknak is köszönhető, hogy az Ázsiából, Észak-Amerikából érkező vendégek körében több, mint 25%-os növekedés tapasztalható. A fentiek következtében örömmel mondhatjuk el, hogy nagyon jó az irány: 2018-ban átlagban 2,9 vendégéjszakát töltöttek el Egerben a vendégek, szemben a 2013-ban regisztrált 2,3-as átlagszámmal.

Harmati Judit a város legnagyobb szállásadója, a Hotel Eger & Park képviseletében elmondta: sokat kell tenni azért, hogy Eger magas látogatottsága nőjön, vagy akár megmaradjon ez a kiemelkedő eredmény. A széles szálláshely-spektrumban a Hotel Eger & Park forgalomnövekedése 7,5%-os volt, az átlagos vendégéjszaka szám pedig 2,5. Ezt Észak-Magyarország legnagyobb konferenciaszállodája, amely egyedi módon sok akadálymentes szobával rendelkezik,  többek között jelentős konferenciák és nemzetközi parasport rendezvények befogadásával és kiszolgálásával érte el.

Harmati Judit rámutatott: a profitból visszaforgatva számos fejlesztést valósítottak meg annak érdekében, hogy bővítsék vendégkörüket és megfeleljenek például a kerékpáros- és wellness turizmusban mutatkozó, egyre növekvő igényeknek. A nagy munkaerőpiaci versenyben különösen büszkék képzett munkatársaikra: a szállodacsoport egyik cégvezetője szerepel a TOP 50 turisztikai szakember között.

Új hozzászólás