"Lehet, hogy ez lesz az év dala" - A Dal 2019 - 2. elődöntő

2019.02.17. - 01:30 | Orsó - Fotók: MTVA / Kaszner Nikolett

"Lehet, hogy ez lesz az év dala" - A Dal 2019 - 2. elődöntő

A műsorok egyik legnagyobb előnye a két műsorvezető. Fiatalok, csinosak, a kommunikációjuk kifogástalan (főleg Bogié), és ami nagyon fontos: zenészek. Nem csak annyit képesek fűzni egy produkcióhoz, hogy "úúúdejóvolt", hanem normális kérdéseket képesek feltenni, mivel mindketten voltak már pont ebben a szituációban is. A Dal 2019 második elődöntőjét Pápai Joci nyerte, a zsűri döntésével még Szekér Gergő és Nagy Bogi, a tévénézők szavazataival a Fatal Error jutott tovább a döntőbe.

A stylistoknak eddig nagy pacsi, a műsorvezetők minden adásban tökéletesek, bár ma Mező Misin egy rajzasztalból készült mellény van, míg Both Miki magára borította a dominót (Hofitól kölcsönözve).

Szekér Gergő indítja a műsort, akinek a dalát és az éneklését én nagyon kedvelem (hibáival együtt). Talán a rendkívüli izgulás okozza, de most valahogy sokkal "iskolásabb" ez az előadás, mint az első alkalommal. Mindenesetre egy kis szövegkritikán kívül csak dicséret illeti Gergőt, jogosan.

A Nomad energiái most is fontosak, az ének pedig jóval pontosabb, mint az első alkalommal, bár sajnos így is viszonylag sok a hamiska benne. Azt viszont nem tudom biztosan, hogy a hangszerelés is ilyen üres volt? Változott volna? Mert ha igen, akkor nem jó irányba. Rockzenekarként tessék rockot adni a népnek! (Nagy Feró az én szememben egyre inkább kezd nem rocker lenni...)

Mocsok 1 Kölykök: továbbra is tetszik, és most még átérezhetőbb az élmény, jó az összhang, bejön a szöveg, no meg a külsőségek is nagyon tetszetősek. Mindenki nagyon kedves, Nagy Feró meg egyre inkább önmaga paródiája.

Nagy Bogi szerintem tuti továbbjutó, sőt: nagyon komoly esélyes a végső győzelemre. Fiatal, tiszta, cuki, egyben persze nagyon jól énekel, Caramel dala itt és most tökéletes, szóval nincs is kérdés. Az Eurovízió kifejezetten jó táptalaj az ilyen előadóknak. Ihletett, meghatott pillanatok, könnyek, stb.

Oláh Gergő dala is megható (úgy látszik, ez ma egy ilyen műsor). Hopp, egy kis megingást is hallhatunk a dal elején, Gergőtől ezt még talán soha nem tapasztaltuk. A dalt talán el tudnánk képzelni valamiféle örökbefogadós (vagy hasonló) kampányfilmben, de jelen helyzetben valahogy túl konkrét, túl sok, ezáltal modorossá válik. Minden "kis" benne: kis kezem, kis szívem, kis szobám, kisvonatom... ennek nagyjából tizedéből is érthető lenne az az egyébként nagyon (!!!) fontos mondanivaló, amit a dal írói ki szerettek volna fejezni. Gergő éneklése egyébként elképesztő, főleg a vége csodás.

Antal Timiék (feat Demkó Gergő) dala a fura szöveg ellenére is kellemes, az énekhang szép, mondjuk a tévé hangmérnökei megint mellényúltak, amikor az arányokat állítgatták, én nem értem, hogy miért nem lehet legalább egyszer eltalálni azt a potmétert? (Feró 10 pont??? Tényleg? Gratulálok, rockerarc. Ja, nem.)

A Fatal Errortól őszintén jót remélek, és ha Feró erre se ad jó pontot, akkor elmehet a csótányba. A zene meg az ének egy dolog, de a pirotechnika ma tényleg a topon volt náluk. (Feró a 8-asával pfff...)


A Ruby Harlem érdekes csapat a versenyben, érdekes műfajjal, izgalmas hanggal. Az izgalmas hang ellenére azonban az éneklés sajnos most sokkal rosszabb, mint az első alkalommal, amiért nagyon kár.

Pápai Joci az utolsó a mai napon, akinek ez a színpad a temploma. Rendben. Idézzünk inkább a dalból... Zénapám. Úgymsélt. Végtéér. Zőítébüszkesé (erre nem jöttem rá, hogy mi volt eredetileg). Nánánánánánánánánáhöjjhöjjöijöjj. Sajnálom, de ha egy magyar nyelvű dalszövegből egy magyarul beszélő ember számára a szöveg 80%-a ÉRTHETETLEN, azt továbbra is képtelen vagyok értékelni - és ez az előadás egyszerűen borzasztó emiatt. Prozódia! Prozódia!!! Dicsérjétek, bátorítsátok, persze - de ha a felvételen Joci normális kiejtéssel tudott énekelni, akkor mi a csuda akadályozza meg ebben élő előadásban? (FERÓ 9 PONT??? MI???)

A továbbjutók:

Nagy Bogi
Pápai Joci
Szekér Gergő

A Republic, mint extra produkció után a közönségszavazatok a Fatal Errornak kedveztek (hehe, én is szavaztam!!!), közben a legjobb szövegíró díját a Konyha zenekar tagja, Szepesi Mátyás kapta. Gratulálunk.

(Nagy Ferónak pedig innen üzennénk, hogy amit művel, az kritikán aluli.)

Őszintén várom az idei döntőt, de nem az izgalmak, hanem inkább sajnos az unalmak miatt... Akinek még nem volt elég, kérjük, hallgassa meg az akusztikus verziókat is, és szavazzon az interneten!

Lapzárta, azaz gyakorlatilag műsorzárta utolsó percében még bemondják, hogy VALAKIT a döntőbe jutottak közül plágium vádja ért, úgyhogy erre kíváncsiak vagyunk. A döntőre tuti kiderül, mi történt.

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Karapik 2019.02.17. - 13:50
Olyan szomorú látni, hogy belengi ezt a cikket az "én tudom mi a frankó" közben meg végig egy nagyon korlátolt ember írását olvashatjuk. A vaskarika nem akar frusztrált kommentelők helyet újságírókat alkalmazni?
Vagy ahogyan Önök írója kérdezné: alkalmazni????? !!!
BLH 2019.02.17. - 14:25
Úgy gondolom, a frusztrációt máshol, másban kell keresni... Ön az egyetlen, aki itt rója a köröket rendületlenül, egy Napiblog rovatba feltett írást minősítve. Bizonyára nagyon fontos Önnek, hogy ezt mindenképp elmondja, ezért tiszteletben tartjuk! Szerencsére az emberek 99.99999999%-ának ez eszébe sem jutna. Kívánom Önnek, hogy ennél szomorúbb látvány sose érje! (nem alkalmazzuk az újságírókat, önkéntesen írnak... de ez megint egy olyan történet, amit felesleges magyarázni, mert egy lazább hangvételű cikkből -újra leírom: Napiblog rovat, az indexen ezer ilyet talál!! és ott fizetett újságírók tollából! - a teljes médiumot minősíti. Javasoljuk, hogy átmeneti szomorúságát orvosolja oldalunkon található gyógyírásokkal... :) Süssön Önre is a nap!
schanc 2019.02.17. - 18:10
Gyakorlatilag annyira semmi izgalmas nem történt tegnap, hogy Freddie plágium-bejelentése lett a műsor legérdekesebb pillanata.
A tegnapi napról Nagy Bogi volt a kedvencem, annyira őszinte, hiteles, természetes, bensőséges a produkciója - ha nem látnák a mindenféle weboldalas szavazásokat, tényleg én is esélyesnek gondolnám. Sajnos nem látom azt a felállást, amivel ő jutna ki :(
Orsó 2019.02.17. - 19:06
Én is nagy esélyesnek tartom Bogit!
Valóban elég fura ez a plágium-dolog, igyekszem kideríteni, mi lehet :-)
suriken 2019.02.17. - 21:27
A magyar ESC-s közösségi oldalon a Middletonzt tartják legesélyesebbnek, Bogi eléggé hátul van.
Đuro Marinčić 2019.02.18. - 11:35
Felismeritek-e?
https://www.youtube.com/watch?v=vbJGU2oIhNc
BLH 2019.02.18. - 13:06
Szia Duro! Nem, mire gondolsz? :)
Đuro Marinčić 2019.02.18. - 14:12
čuli smo mađarsku pjesmu u hrvatskoj,ali ako ne znate da nije važno, ne želimo nikoga optužiti -google prevoditelj - hallottunk egy magyar dalt Horvátországban, de ha nem tudod, nem számít, nem akarunk senkit vádolni