A játékok játéka - Dr. Gráfik Imre előadása a gombfociról (febr. 27.)

2019.02.20. - 00:40 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

A játékok játéka - Dr. Gráfik Imre előadása a gombfociról (febr. 27.)

Helyszín: Szombathely, Berzsenyi Dániel Könyvtár

Dátum: 2019.02.27.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja és a Vasi Múzeumbarát Egylet sok szeretettel várja az érdeklődőt február 27-én, szerdán 17 órára a könyvtárba, Dr. Gráfik Imre néprajzkutató, muzeológus A játékok játéka: a gombfoci című előadásra.

A játék az ember természetes tevékenysége. Büszkék lehetünk arra, hogy a fiúk játékai körében ismert gombfoci magyar lelemény, s a magyar diaszpóra révén terjedt el a földkerekségen. A gombfociból kialakult sportjáték; a szektorlabda pedig az egyetlen sport, amelyet a magyarok adtak a világnak. Ennek a játéknak a kultúrtörténetét vázolja föl az előadás, számos Vas megyei vonatkozással és érdekességgel.                        
Dr. Gráfik Imre

 

Egy kis helyi gombfocitörténet

A kezdeti évtizedekben a gombfocit gyerekek játszották konyhaasztalon, iskolapadon vagy a padlóra festett vonalak fölé hasalva. A második világháborút követően, az 1960-as években újra megindult a gombfociélet Magyarországon, ami egyre inkább versenyszerűvé vált. 1964-ben jelent meg az első nyomtatott szabálykönyv, Soós András Gombfutball című kötete, amit történetesen éppen Szombathelyen a Vas megyei Nyomdaipari Vállalat nyomtatott ki 7100 példányban. Ezekben az időkben Szombathelyen Benyák András volt a gombfoci elterjesztésének központi alakja, sőt, az első három versenyasztalt is Benyák András készítette a városban.

Az 1980-as évek közepén új lendületet vett a szombathelyi gombfociélet, köszönhetően a városból elszármazott fiataloknak, akiknek többsége Budapesten tanult, illetve dolgozott, ahol ekkor már egyre inkább sportként működő rendszerben játszottak. Az ő javaslatukra a szombathelyiek is felvették a kapcsolatot a budapesti Horváth Imrével, akinek a vezetésével, illetve az országszerte működő klubok együttműködésével 1989-ben megalakult az Asztali- Labdarúgó Szövetség. Ennek köszönhetően a gombfoci, mint asztali-labdarúgás hivatalosan is sporttevékenységnek minősült.

 

Szombathelyen a Claudia Ipari Kisszövetkezet támogatásával a cégen belül Benyák András vezetésével még 1986. március 1-én megalakult a Claudia Asztali-Labdarúgó Klub. Így a szövetségnek bejelentve 12 taggal megkezdődött az első hivatalos szombathelyi klub sportági működése. Ekkor már a szektorozás, a pálcával történő játék és az akkor újformátumú játékosok domináltak a szombathelyiek játékában. Ám a szombathelyi klub aztán létszámhiány miatt megszűnt, a sportjáték a nyilvánosság elől újra lakásokon szervezett házibajnokságokra szűkült be.

 

Napjainkban a szombathelyi gombfoci élet dr. Gráfik Imre és dr. Illés Péter kezdeményezésére 2014. augusztus 30-án indult újra a Vasi Skanzenben egy kiállítással egybekötött játéklehetőséggel, amiből a Szombathelyi Gombfoci Klub Egyesületért néven Facebook-csoport is létrejött. Ez a csoport rendezte 2014. november 15-én az első ezredforduló utáni gombfoci (értsd. asztali-labdarúgó) kupát Szombathelyen, a Herényiek Házában, valamint biztosított rendszeres játéklehetőséget az újjáalakuláshoz. A szombathelyi gombfoci népi játék, mint kulturális örökség hagyományainak tovább éltetése, megismertetése és népszerűsítése, valamint a szektorlabda, avagy asztali-labdarúgás sportjáték újbóli hivatalos működése céljából immár újra formális keretek között 2015. január 10-én megalakult Szombathelyen a Vasi Gombfoci Egyesület, Benkő János elnökségével.
 

Új hozzászólás