Panorámasétány lesz a Szársomlyón

2019.02.22. - 00:15 | vaskarika.hu - Fotó: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, Büki László 'Harlequin'

Panorámasétány lesz a Szársomlyón

Korszerű, de tájba illő fogadóépülettel és egy szépen kialakított útvonallal várják a látogatókat 2019 novemberétől a Nagyharsányi Szoborparknál.

Március elsején lesz az alapkőletétel, azután pedig elkezdődnek a munkálatok a Nagyharsányi Szoborparknál, a Szársomlyón. A beruházás pályázat segítségével valósul meg: a látogatók jövőre már panorámasétányon haladva nézhetik meg legkorábban nyíló virágot, a magyar kikericset, ami Magyarországon egyedül a Szársomlyó hegyen él. Az útvonalat úgy alakítják ki, hogy biztonságos és egyben természetkímélő legyen. A korábbi egyszerű épületet új, tájba illő fogadóépület váltja fel.

Fotó: facebook.com / Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

Az építkezés alatt a szoborpark zárva tart, de a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság továbbra is tart szakvezetéseket szerdától vasárnapig a Szársomlyó csúcsára, ami kerülőúton fog haladni.

Ördögszántotta hegy legendája  

"Egyszer volt, hol nem volt élt valamikor egy vén boszorkány Nagyharsány falujában, a hegy tövében, akinek volt egy gyönyörűséges leánya, Harka. Szeme csillogott, mint a gyémánt, aláomló dús haja olyan tüneményesen selymes volt, mint az esthajnali pára, szép ívű, piros száját pedig csak a hajnalban nyíló rózsabimbóhoz lehetett hasonlítani.

Az ördög mindenáron szerette volna megkaparintani az ártatlan szépséget. Ígért az anyókának fűt-fát, s mikor ez sem használt, átokkal fenyegette. Az anyóka alkut ajánlott: ha az ördög estétől hajnalig, a kakaskukorékolásig felszántja a Harsányi-hegy szikláit, akkor övé a lány, de ha csak egy ásónyommal is elmarad, ne számítson a kezére.

Az ördög megörült az ajánlatnak, előhozta a pokolból hatalmas vasekéjét, egy macskát és egy kecskét fogott be eléjük. Jókedvűen kezdett hozzá a szántásnak, s még éjfélt sem ütött az óra, máris fel volt szántva a hegy fele. Nosza, megijedt erre az öregasszony, de végső elkeseredésében pompás mentőötlete támadt.

Éjfél után odament a tyúkólhoz, s elkezdett kukorékolni. A kakasok visszafeleltek neki, s csakhamar az egész falu hangos lett a kakasszótól. Az ördög nem vette észre a cselt, bukása feletti dühében elhajította az ekéjét egészen Beremendig (az ekéről lepottyant sárból lett a siklósi hegy), ő maga pedig Harkány falunál (amely a szép Harkáról kapta nevét) nyomtalanul eltűnt a föld gyomrában. Ahol lement a pokolba, a repedésen víz tört fel a felszínre, mely azóta is buzog. "


A Szársomlyó (más nevei: Harsányi-hegy, Nagyharsányi-hegy) a Villányi-hegység legmagasabb, 442 méteres hegye Baranya megyében.

A középhegység vonulatával nem összefüggő, nyugati irányból cukorsüveg látványú mészkő szigethegy hossza mintegy 3,2, szélessége 1,7 kilométer. Mintegy 300 méterrel emelkedik a Drávasík fölé. Nevébe azért került a „tar, kopasz" jelentésű szár előtag, mert meredek, sziklás oldalain nem tudott megkapaszkodni erdő. Nagyharsány felé eső oldalát nagy barázdák szántják: erről szól a Nagyharsányi-hegy mondája, amely szerint a barázdákat az ördög szántotta. Ezek a felszíni karrjelenségek azért alakulhattak ki, mert a hegy anyagát képező tengeri üledék eredetű mészkövet nagy területeken nem fedi talaj.

A hegy klímája mediterrán jellegzetességeket mutat, különösen déli oldala meleg, ahol a villányi szőlőültetvények találhatók. Az átlagos éves napfénytartam a Szársomlyón magas, 2000-2100 óra, az évi átlagos hőmérséklet 11 °C. Mediterrán vonás, hogy a csapadékeloszlás kettős maximumú, tavaszi és őszi.

Villányban vörösbort, a Kisharsány és Siklós felé eső oldalakon főleg fehérbort termelnek, a klíma és a talaj kiváló alapot ad a hagyományos szőlő- és bortermeléshez. 

Mesebeli kőpanoptikum - a Nagyharsányi Szoborpark

2012.08.14. - 01:30 | Büki László 'Harlequin'

Mesebeli kőpanoptikum - a Nagyharsányi Szoborpark

A szoborpark egy kőfejtő, melyet a helybéliek „Ördögszántotta hegynek" neveznek. Ez a név ahhoz a legendához kötődik, miszerint az ördög meg szerette volna kapni Nagyharsány legszebb lányát, Harkát, de ehhez az első kakasszóig fel kellett volna szántania a hegyet. Az ördög elkotródott, maradt viszont ez a gyönyörű kőfejtő, ahol immár évtizedek óta nyaranta hazai és külföldi szobrászok alkotnak, és a létrehozott műveket a parkban hagyják.

megosztom a twitter-en megosztom a facebook-on megosztom a delicious-on megosztom a startlapon megosztom a google+-on NyomtatásKüldés e-mailbenAz oldal tetejére Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldal

Új hozzászólás