Szavazz az Európai Év Fájára! - A pécsi mandulafa is esélyes

2019.02.27. - 00:30 | vaskarika.hu / MTI - Fotó: pecsma.hu

Szavazz az Európai Év Fájára! - A pécsi mandulafa is esélyes

Az Európai Év Fája verseny a hajrájához ért. A pécsi havi-hegyi mandulafa tegnap a második helyen állt az orosz tölgy mögött. A szavazás most már titkos, így már csak a végeredményt tudjuk majd meg. Február 28-ig még lehet szavazni. S bár mind a 14 jelölt gyönyörű, és megérdemelné a győzelmet, azért a mi szívünknek mégis a pécsi mandulafa a legkedvesebb. Szavazzatok! Legyen a pécsi havi-hegyi mandulafa az Európai Év Fája!

A tavalyi Év fája versenyen győztes pécsi havihegyi mandulafa képviseli Magyarországot az Európa fája elnevezésű megmérettetésen, amin eddig háromszor lett első magyar fa, illetve a második helyezést is sikerült többször elnyerni. Tavaly a zengővárkonyi szelídgesztenye 4. lett.  

A magyar jelöltnek erős versenytársai vannak a 2019-es európai versenyben. Itt van például a több mint 200 éves korzikai paratölgy, amely egy szárnyát kiterjesztő ragadozó madárra hasonlít, a lengyel térdelő juhar, amely az eltökéltséget szimbolizálja, valamint a fenséges portugál magyaltölgy, amely magányosan dacol az alentejói nyári hőséggel.

Fotó: www.treeoftheyear.org

A hollandiai verseny győztese egy 180 éves kocsányos tölgy, amely az A58-as autópálya forgalmas útpályái között áll. Az autópálya 1986-os építésekor sok tölgyet kivágtak, de ez a fa megmenekült, az autópálya tervezett bővítése miatt azonban most újra veszélybe került. A kivágás terve széles körű tiltakozáshoz vezetett, ezek után nem meglepő, hogy a tölgy toronymagasan megnyerte a hollandiai szavazást.

Fotó: www.treeoftheyear.org

Az orosz jelölt, az abramtsevói tölgy, több híres orosz művésznek is ihletett adott, árnyékban megpihent többek között Gogol, Turgenyev és az orosz realista festészet egyik legjelentősebb képviselője, Ilja Repin is. A fát 1883-ban festette meg Mihajlovics Vasznyecov, híres festményét az Állami Tretyjakov Galériában lehet megcsodálni.

Fotó: www.treeoftheyear.org

Az idei verseny jelöltjeire február elsejétől február 28-ig lehet szavazni ezen az oldalon,  az eredményeket március 19-én jelentik be a szervezők.

Kapcsolódó írásunk:

Az Év Fája: egy ősöreg pécsi mandulafa lett a nyertes

2018.10.21. - 00:10 | vaskarika.hu / hirado.hu - Fotók: pecsma.hu

Az Év Fája: egy ősöreg pécsi mandulafa lett a nyertes

Az Év Fája versenyt kiíró alapítvány a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van.

Új hozzászólás