5+1 tipp: így készülj az érettségire!

2019.04.10. - 00:15 | vaskarika.hu

5+1 tipp: így készülj az érettségire!

Alig egy hónap múlva kezdődnek az érettségik: május 3-tól június 28-ig tart 2019-ben az érettségi időszak. A végzős középiskolások már számolják vissza a napokat, és a legkülönfélébb tanulási módszereket bevetve készülnek a megmérettetésre. Az alábbiakban Tóth Réka, a Perfekt oktatási szakértője néhány praktikus tanulási tippel segít a felkészülésben.

1. Legyen napi rutinod!

A hatékony felkészülés alapja a megfelelő időbeosztás. Azt gondolhatod, hogy a szóbelik előtti hónap mindenre elég, hiszen már nem kell suliba járnod, így az egyetlen dolgod a tételek kidolgozása és megtanulása. A valóság azonban egészen más. Nagyon gyorsan elrepülnek ugyanis ezek a napok, ha 11 előtt nem kelsz ki az ágyból, aztán a „még van időm tanulni" jeligére beszippant egy sorozat. Ahogyan suliidőben volt napi ritmusod, ugyanúgy fontos, hogy a ballagás és az érettségi közötti időben is legyen. Állíts reggelre ébresztőt! Nem kell olyan korán kelned, mintha suliba mennél, de ha 9 előtt felkelsz, már nem úszik el a délelőttöd. Emellett határozd meg azokat az időintervallumokat, amikor tanulsz, amikor eszel, és amikor pihensz vagy mást csinálsz. Te tudod, mire mennyi időt kell szánnod, a lényeg csupán az, hogy tartsd magad az új időbeosztásodhoz!

2. Tanulj a szabadban és mozogj!

Amennyiben van lehetőséged arra, hogy a szabadban tanulj, mindenképp tedd meg! Az agynak a megfelelő működéshez minél több friss oxigénre van szüksége, így amikor csak teheted, legyél a kinti levegőn, vagy szellőztesd a szobát, amelyben tanulsz. Emellett érdemes időnként beiktatni egy kis mozgást. Kutatások bizonyították, hogy már 10 percnyi, nyugodt tempójú biciklizés is (akár szobabiciklin) javítja a memóriát. Néha iktass be tehát pár perc mozgást, és meglátod, nem csak jobban érzed magad tőle, hanem a tanulás is jobban megy majd utána!

 

3. Aludd ki magad!

Már régóta tudjuk, hogy a mély-, vagyis lassú hullámú alvás közben az agyunk rendszerezi és elmélyíti a frissen megszerzett tudást. Ehhez azonban minimum 8 óra alvás szükséges. Éppen ezért sokkal hasznosabb, ha a vizsga napja előtti éjjel alszol egy kiadósat, mintha a könyveid és jegyzeteid felett virrasztva próbálnád menteni a menthetőt. Azonban nem csak a tanulás után, hanem a tanulás előtt is fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. Erre néhány éve mutatott rá egy, az amerikai National Institutes of Health támogatásában végzett kutatás. Amennyiben ugyanis a tanulás előtt nem pihenjük ki magunkat, az agyunk nem tud felkészülni az új információk befogadására, ami befogadóképességünket akár 40 százalékkal csökkentheti. Tehát, ha az érettségire való készülés során a memóriád teljes kapacitását szeretnéd kihasználni, fontos, hogy tanulás előtt és tanulás után is megfelelően kipihend magad!

4. Te dolgozd ki a tételeidet, lehetőleg kézzel!

Bármennyire is csábít, hogy elkérd mások kidolgozott tételeit, nem javasoljuk, hogy ezt tedd. Ugyanis már tételkidolgozás közben is tanulsz. A Perfekt szakértője szerint, ha magadnak jegyzetelsz, biztos lehetsz benne, hogy minden nyilat, hullámvonalat és kiemelést érteni fogsz. A számodra egyértelmű dolgokat kihagyhatod, a nehezen érthető dolgokat pedig részletezheted. Egyetlen osztálytársad jegyzete sem érhet fel azokkal a jegyzetekkel, amelyeket te készítesz magadnak.

Ha pedig van rá lehetőséged (és miért ne lenne?), kézzel írd a tételeidet. Nemrég a Michigani Egyetem egyik professzora kutatást végzett, amely során azt vizsgálta, hogy a kézzel vagy a számítógépen/telefonon írt jegyzetelés a hatásosabb. Kutatásai egyértelműen kimutatták, hogy a kézzel jegyzetelők jobban vissza tudják mondani az anyagot, és a vizsgákon is jobban teljesítenek.

 

5. Egy jó limonádé, ha elfáradtál!

Ha tanulás közben úgy érzed, elfáradtál, és már nem fog az agyad, mindenképpen iktass be egy kis pihenést. Érdemes ilyen esetben készíteni magadnak egy pohár limonádét friss citrommal és szőlőcukorral ízesítve. A citrom magas C-vitamin tartalma miatt serkenti az agyműködést, a szőlőcukor pedig az egyik leghatékonyabb és leggyorsabb energiaforrás.

5+1. Legyen B-terved!

Bárkivel előfordulhat, hogy nem úgy sikerül az érettségije, ahogy szerette volna, éppen ezért érdemes egy B tervvel készülni az ilyen esetekre. Azt tanácsoljuk, hogy már a felkészülés ideje alatt nézz körül a Perfekt Zrt. honlapján és válassz egy neked szimpatikus OKJ képzést. Így akkor sem kell majd kétségbe esned, ha idén esetleg nem sikerül bejutni a választott egyetemre, hiszen részt vehetsz egy remek képzésen, mielőtt újrapróbálkoznál. Ennek tudatában nem nehezedik rád akkora nyomás az érettségi időszak alatt, ami a teljesítményedre is pozitívan hat majd.

Kapcsolódó írásaink:

5+1 tipp a sikeres szóbeli érettségi felkészüléshez

2016.05.29. - 13:00 | vaskarika.hu - Fotók: Túry Gergely, Mónus Márton (nézőkép)

5+1 tipp a sikeres szóbeli érettségi felkészüléshez

Hamarosan kezdődnek a szóbeli érettségik. A sikeres vizsgához rengeteg tételt, témakört, adatot kell feldolgozni és megtanulni. A felkészülés napjaiban érdemes megfogadni Dr. Dobay Péter, a Perfekt Zrt. oktatási szakértőjének tanulási tippjeit, hogy a szóbeli érettségi megmérettetésen sikerrel vegyük az akadályokat!

 


5+1 tipikus hiba az érettségi felkészülés alatt

2017.04.25. - 16:00 | vaskarika.hu - Fotók: Túry Gergely, Mónus Márton (nézőkép)

5+1 tipikus hiba az érettségi felkészülés alatt

Közeledik az érettségi időszaka: május 8-án indulnak a vizsgák a magyar írásbelivel, néhány héttel később pedig már az emelt szinten szóbelizők húzzák a tételeket. Habár az érettségi tétje nagy, hiszen a továbbtanulás is múlhat rajta, mégis számos olyan tipikus hibával találkozhatunk, amelyeket évről évre hajlamosak elkövetni a felkészülés során a diákok. A Perfekt Zrt. oktatási szakértője most arra ad tippeket, hogy miként kerülhetjük el a leggyakoribb hibákat.

Új hozzászólás