Rallyetúra a Vezúvra, séta Herculaneum romjai közt - útibeszámoló

Képgaléria megtekintése2009.12.04. - 15:30 | Dart

Rallyetúra a Vezúvra, séta Herculaneum romjai közt - útibeszámoló

A számos könyv és filmfeldolgozásnak köszönhetően Pompeii-ről közismert, hogy a Vezúv okozta végzetét. Talán emiatt is az egyik legismertebb, és legnépszerűbb olaszországi turista célpont. Időszámításunk szerint 79. augusztus 24-én nemcsak Pompeii, hanem Herculaneum is vulkánkitörés áldozata lett. Egy nap alatt kényelmesen bejárható az ókori „gyilkos” és áldozata.

Herculaneum kapuja Nápoly. A civilizáció utolsó bástyájából (pályaudvar) kilépő - a közép- és nyugat-európai közlekedéshez szokott - turista csodálkozva nézi a vezetés közben is az élénken gesztikuláló, közúti, Fittipaldi módjára folyamatosan gázt taposó és dudáló dél-olaszokat. Minden egyes zebrán való átkelés nagy kihívás. Követni kell a helybeli bennszülöttek viselkedését, bevárni pár harcostársat, és csapatostul átfutni az úttesten, közben félre "lökdösni" az autókat. Furcsa módon mégsem ütnek el senkit. Már ez nagy kaland...A pályaudvarról pár perces sétával elérhető a helyi érdekű kisvasút a Circumvesuviana állomása. A kocsik a budapesti kisföldalatti szerelvényére hajaznak, még a nyikorgása, csattogása is ugyanolyan. Közben a hegy csonka kúpja egyre csak növekszik. Az Ercolano Scavi megállónál kiszállva, már elérhető közelségbe kerül a Vezúv. A kijáratnál azonnal egy kerítő hangos kiabálással a kijárattól balra elhelyezkedő kis irodába terelgetné a kevés ellenállást tanúsító turistákat. Kis fehér mikrobuszok koponyánként 16,5 Euro-ért viszik fel utasaikat a HEGY-re, mely magába foglalja a kráterhez szóló kedvezményes csoportbelépőt is. A vulkánra vezető kanyargós szerpentint a rallyversenyző-módra vezető sofőr 15 perc alatt legyűri: a nem belátható kanyarokat dudálva veszi be, lassú, úrvezetőket előzve, akár kanyarban is.


Maga az út is egy külön élmény, ahogy az utasok a biztonsági öv nélküli üléseken, csak úgy pattognak föl és le a huppanókon. E sorok írója családjával, gyermekeivel végig nevetgélte az egész utat. Fapofa angol útitársaink hidegvérrel nézték az eseményeket, csak egymással váltottak sokatmondó pillantásokat, ők már azon is megdöbbentek, hogy a három egymás melletti ülésre négyüket passzírozták be. Mi könnyebben befértünk a 2 gyerekkel, de valahogy ők is bevagonírozták magukat. Lehet, hogy a mikrobuszos szafari drágább a menetrendszerű járatnál, de nagyságrendileg nagyobb az élvezet. A nagy buszok araszolgattak, tolatgattak a hajtűkanyarokban, a Gennaro névre hallgató vezetőnk pedig szinte nem is lassított a kanyarokban, az utasok meg bábuként jobbra-balra dőltek. A magaslati parkolóban sofőrünk megvette, és a kezünkbe nyomta a jegyeket. Szigorúan a lelkünkre kötötte, hogy másfél óra múlva ugyanitt vár minket. Fent pár fokkal hűvösebb volt a magasság különbségnek köszönhetően. A széles, kiépített, enyhe emelkedésű úton a csúcsra jutás a gyerekek számára sem megerőltető. A túra a parkolótól a csúcsig kb. háromnegyed óra alatt teljesíthető. Szokatlan a kráter közvetlen környezetének szinte teljes növénymentessége. Bár a "Lacryme Chisti", Krisztus Könnye nevű híres bor, a Vezúv lejtőin termett szőlőből készül, ám mi szőlőt nem láttunk.

Magasból kiválóan látható a Nápoly felett lebegő sárga szmog, ott jártunkkor a Vezuv 2 helyen füstölgött. A kráterben műszerekkel folyamatosan mérik a kiáramló gázok összetételét, így várhatóan időben megjósolják majd a kitörést. Megfordult az ember fejében, hogy az előrejelzések szerint a vulkán kitörése az eddigi működése alapján bármikor várható, így lefelé menet akaratlanul is megszaporáztuk lépteinket. Korábban még felvonó is szállított utasokat a csúcsra, csak amikor a Vezúv utoljára "letépte láncát", tönkretette.


Visszatérve a tengerszintre, az Ercolano Scavi megállónál található Caffe Vesuvio pizzeriában ki kell próbálni a frenetikus ízű sonkás pizzát. A sonkát rózsaszerűen helyezik a pizzára, ami a kemencében ropogósra sül.

Innen mindössze 10 perc séta a tenger irányában, és máris Herculaneum bejáratánál vagyunk. A legenda szerint Hercules alapította, innen a neve. A pusztulás időpontjában kb. 4000-en lakták, a Pompeiinél kisebb kikötővárost. Ami első látásra szembeötlik, hogy több méterrel a jelenlegi talajszint alatt fekszik. 2-2,5 óra alatt minden része bejárható.
Hihetetlen élmény a 2000 éves falak közt bolyongani, bejárni a patríciusok villáit, és a polgárok házait, nézni falfestményeket. Az itt talált bronzszobrok nagy részét ma a nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeumban őrzik.

Herculaneum ugyanolyan látványos, mint híresebb társa Pompeii, csak kisebb területen fekszik. A hegyről lezúduló lávafolyam elszenesítette a szerves anyagokat, viszont az épületek viszonylag épségben megúszták. A több mint 25 méter vastag tufaréteg légmentesen elzárta Herculaneumot 1700 éven át.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás