Bakancslista 2019 - 10 izgalmas és kihagyhatatlan úticél Magyarországon

2019.08.11. - 09:00 | Büki László 'Harlequin'

Bakancslista 2019 - 10 izgalmas és kihagyhatatlan úticél Magyarországon

Ezer csoda vár rád Magyarországon is! Cikkünkből megtudhatod, mik a bakancslistás, kihagyhatatlan helyek itthon, amiket megtekintésre ajánlunk!

Bakancslistát mindenki ír legalább egyszer életében - ha papíron nem is, fejben biztosan -, hiszen folyamatosan adódnak hozzá újabb és újabb dolgok amikre vágyunk. Egyetlen közös pont biztosan van bennük: mind különlegesek számunkra valamiért. Most mi is készítettünk 2019-re egy bakancslistát azokról a helyekről, amiket mindenképp érdemes meglátogatnod Magyarországon, mert egytől-egyig különlegesek, mesébe illőek!

Megyer-hegyi tengerszem

A Sárospatak közelében, a Megyer-hegyen fekvő Tengerszem hivatalosan is Magyarország legszebb természeti csodája. A 303 m magas Megyer-hegy vulkáni eredetű, kemény kőzete kiválóan alkalmas volt malomkőgyártásra, már a XV. században is működő kőbánya volt a területen. Az 1907-ben leállt malomkőbányában a felgyülemlett víz eltávolítására a vízlevezető vágat mélyítését 1844-ben kezdték meg és évtizedeken át folytatták a középkori bánya szegletében. A felhagyott malomkőbánya fejtési gödrében alakult ki az a tó, melyet később Tengerszemnek neveztek.

A tó legnagyobb mélysége 6,5 m, a tavat körülvevő sziklafalak pedig 70 méterrel magasodnak a víztükör fölé. A lélegzetelállító szépségű tavacskát a Malomkő tanösvényen keresztül közelíthetjük meg Sárospatak felől. A tájékoztató táblák részletes ismertetést adnak a természeti jelenség kialakulásáról, a malomkőbánya történetéről, a bányászatról, a terület élővilágáról.


Sághegy (Celldömölk)

A mágikus tanúhegy egyik évszakban sem veszít varázsából. Celldömölk legidősebb "lakója" a Sághegy, amely egy 5 millió évvel ezelőtt kitört tűzhányó maradványa. A tanúhegy Vas megye keleti részén, a Kemenesalján található, 279 méter magasan emelkedik Celldömölk fölött. Lankája homokos pannon képződményekből, a meredekebb kúp vulkáni tufából és bazaltból áll. Minden kő mögött, minden ösvényen várt minket valami váratlan, valami békés, valami, ami már régóta ott volt talán, és arra várt, hogy felfedezzük...

Nádasdy-kastély (Nádasdladány)

A mesébe illő kastélyt Nádasdy Ferenc építette örök, de fiatalon elhunyt szerelmének, Zichy Ilonának. A varázslatos szépségű romantikus kastélyt a szerelmes férfi úgy rendezte be, mintha kedvese még mindig élne. Minden szempontból különleges, hiszen nincs is másik Tudor-stílusú fennmaradt kastély hazánkban!

 

A tiszadobi Andrássy-kastély

Hazánk egyik legszebb kastélya, a tiszadobi Andrássy-kastély a magyarországi historizáló építészet legjobban sikerült alkotása. A teljes felújítás után 2015 decemberében megnyílt romantikus stílusú kastély, hangulatos, korhű enteriőrjeivel, ősfás parkjával és sövénylabirintusával a régió legnagyobb látványosságai közé tartozik. A kastély szépségét fokozza mesés természeti környezete, a Tisza és holtágai menti ősfás ártéri erdők változatossága. A park egyedülálló nevezetessége a középkori liliom rajzolatú bukszus labirintus, benne a Fadrusz János tervei alapján készült Lányszöktetés című szoborral.

Boldogkő vára

A boldogkői vár a Hernád folyó völgyének keleti oldalán, Boldogkőváralja közvetlen közelében emelkedő sziklaszirten álló középkori vár. A táj szépsége, illetve a vár viszonylagosan jó állapota miatt kedvelt túracélpont, mely az Országos Kéktúra egyik állomása. 

Boldogkő vára már az országúton megállítja az autóst, aki nem csoda, hogy azt veszi észre: még be sem ért a várba, már van egy vállalható képi archívuma! A vár alatt húzódó aszfaltos út egészen a várparkolóig visz, ahol ingyenes a parkolás, és pár lépcsőn felkapaszkodva máris a várbejáratnál találjuk magunkat. A várra érdemes legalább 2 órát szánnunk, hogy felfedezhessük belső zugait, megtekinthessük kiállításait (erősen javasolt!!) és körbejárhassuk. 

Szomolyai kaptárkövek

Bükkalja riolittufa területén 73 kaptárkő 471 fülkével magasodik a felszínből, magán hordozva a régmúlt idők emberének kéznyomát. Az ún. bálvány- vagy köpüskövek kúp alakú kőtornyocskák, melyekbe sok-sok évvel ezelőtt dolgos kezek faragtak fülkéket. Vakablakosköveknek is nevezik, és talán ez legtalálóbb elnevezés: valóban, mintha mesebeli manók várai lennének, örökre titkot rejtő ablakokkal.


Fotó: bnpi.hu

A kazári Badland

A Medves-fennsík és a Mátra északnyugati lejtői közt, Kazár közelében egy erdőben különös holdbéli táj bújik meg, egy rendkívül ritka riolittufa képződmény, amelyen nehezen él meg a növényzet és az erózió különös formákat hoz létre rajta.  

A kazári "badland" a miocén korszakban, feltehetően mintegy 20 millió évvel ezelőtt a Mátra vulkáni kitöréseinek nyomán keletkezett. A puha, fehér, könnyen málló talajfelszínt a víz eróziós munkája formálta, benne bonyolultan ágazó árkokat szabdalt, közöttük kúpokat, gerinceket hagyva. A csúcsos képződmények sokakat az indián sátrakra, a wigwamokra emlékeztetik, másokat pedig a mesebeli hét törpe csúcsos sipkáira.

Rám-szakadék

Évente 60.000-en keresik fel a Visegrádi-hegység és az ország egyik legszebb látnivalóját, a Rám-szakadékot, ami korlátokkal és létrákkal van biztosítva, hatalmas sziklákon, a vízesések mellett haladva jutunk el a mély vulkáni eredetű, 1 km hosszú Rám-szakadékhoz, melynek mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg a fenékszélessége olykor a 3 métert sem éri el. 112 méter szintkülönbséget kell leküzdenünk, míg felérünk a „fenti" pihenőig, amit létrák és láncok is segítenek útközben. Ha végeztünk a 10 km-es túrával, autózzunk még 8 km-t a legközelebbi fürdőig, Visegrádig, ahol a római-török hangulatú Lepence várja a megfáradt túrázókat.

6 különleges hazai szurdok

Hubertlaki-tó

Hubertlaki-tó mozdulatlanságba dermedt facsonkjai úgy meredeznek ki a víztükörből, mintha évszázadok óta arra várnának, hogy megpillantsd és felfedezd őket! Bakonybél közelében mesterségesen felduzzasztott tavacska bújik meg a völgyben, amelyet Hubertlaki-tó, illetve Bakonyi Gyilkos-tó néven is ismernek a túrázók. Ez utóbbi nevet „nagy testvére", az erdélyi Gyilkos-tó után kapta, hiszen a vízzel elárasztott területen ugyanúgy fák csonkjai láthatóak, amitől igazán izgalmas látványt nyújt a tó. 

 

Bokodi-tó

Filmbe illő a kis község tava - a rajta épült színes házikók, a rusztikus stégek valami egészen messzi helyet idéznek. A bokodi tavat 1960 körül alakították, az Oroszlányi Erőmű hűtése volt az eredeti funkciója. Ma már horgásztóként is használják, a hulladékhőnek hála, sosem fagy be, így télen is ideális célpont az utazgatáshoz!


Fotó: divebuddy.com

A lista még nem ért véget, inkább csak most kezdődött, hiszen Magyarország bővelkedik a természeti, és az ember alkotta csodákban egyaránt. Reméljük kedvet kaptál bakancslistád bővítéséhez, talán már szerepel is rajta néhány úticél az itteniek közül. 

Kapcsolódó írásunk:

Bakancslista kényelmeseknek - Könnyen megközelíthető várak

2013.09.12. - 00:30 | Dart

Bakancslista kényelmeseknek - Könnyen megközelíthető várak Melyek azok a várak, amiket minden megerőltetés, mászás és túrabakancs nélkül kipipálhatunk? Néhány könnyen megközelíthető várat ajánlunk olvasóink figyelmébe. Autóval kiszállhatunk csaknem a várkapu előtt, és kezdődhet az utazás a múltba. Tata, Ónod, Kisnána, Diósgyőr és Veszprém vára a kínálatban.

Új hozzászólás