POKET: zsebkönyvben Háy János új kötete - Olvasásnépszerűsítés zsebkönyautomatával

2019.04.19. - 17:00 | vaskarika.hu

POKET: zsebkönyvben Háy János új kötete - Olvasásnépszerűsítés zsebkönyautomatával

Háy János új novelláskötetével és egy hatásalapú versválogatással ünnepelte első születésnapját a POKET zsebkönyvek sorozat. Az okostelefon méretű, modern és klasszikus regényeket tartalmazó kötetekkel szeretnék elérni, hogy a fiatalok utazás közben mobilozás helyett olvassanak.

A MOMkultban ünnepelte első születésnapját a POKET zsebkönyvek, ahol bemutatták a sorrendben 15. POKET-et, Háy János új, Szteccs című novelláskötetét, Beck Zoltán ajánlásával.

Mivel a POKET születésnapja egybeesik a költészet napjával, egy „hatásalapú" verseskötet is készült az alkalomra: többszáz közéleti személyiséget kérdezett meg a Sztalker Csoport, hogy mely versek voltak legnagyobb hatással az életükre. Így állt össze a POKET első, klasszikus és kortárs verseket tartalmazó versválogatása, Kazincytól Závadáig A szarvassá változott fiú kiáltozása a titkok kapujából címmel.

A Vecsei H. Miklós színművész ötlete alapján, a Sztalker Csoport által megvalósított POKET projekt komoly feladatot vállalt magára: az okostelefon méretű, modern és klasszikus regényeket tartalmazó zsebkönyvekkel azt szeretnék elérni, hogy a fiatalok utazás közben ne csak mobiltelefonjaikat nyomkodják, hanem alternatívaként legyen ott minél többüknél egy zsebkönyv. Az olvasás népszerűsítése mellett ezzel egy egymásra jobban odafigyelő közösség létrehozására is törekszenek.

Az elmúlt év robbanásszerű népszerűséget hozott a projektnek: jelenleg hét zsebkönyvautomata működik a főváros forgalmas pontjain, a Keleti és Déli pályaudvarokon, a Széll Kálmán téri és Móricz Zsigmond téri metrómegállóknál, a Vígszínháznál, az Örkény Színház bejáratánál, valamint a Batthyány téri HÉV megállóban. Ez utóbbi már közösségi adományozás keretében került a helyére. Szintén a POKET közösség erejét mutatja, hogy immár 24 ezer fős, rendkívül aktív Facebook csoport működik, ahol az első pillanattól kezdve nagy igény mutatkozott arra, hogy Budapesten kívül más településeken is elérhetőek legyenek a zsebkönyvek.

poket2
Az első zsebkönyv-automata átadása
Forrás: szinhaz.org

A POKET második évének fontos projektje lesz a vidéki települések „meghódítása": már működik automata Szentendrén, Tatán és Gödöllőn, Veszprémben és Komáromban is. A következő év folyamán 20 egyetemi városban lesz elérhető a POKET. Nyárra a klasszikus magyar irodalmi alkotások angol fordításaival készülnek a szervezők, hogy az idelátogató turisták és fesztiválozók is megismerkedhessenek a magyar irodalommal.

Új hozzászólás