Tavaszi Közös Napok: tárlat nyílt a felújított Parádés Istállóban

Képgaléria megtekintése2019.04.26. - 00:30 | Büki László 'Harlequin'

Tavaszi Közös Napok: tárlat nyílt a felújított Parádés Istállóban

Április 25-én a Batthyány-kastélyegyüttes új kiállítóterében, a felújított Parádés istállóban nyílt meg a Gyarapodó gyűjtemények - Válogatás az elmúlt évek múzeumi szerzeményeiből című időszaki kiállítás. A kiállítóhelyet Bebes István polgármester adta át, a kiállítást H. Vörös Márta, a Körmendi Kulturális Központ igazgatója nyitotta meg.

Egy múzeum fontos feladata a gyűjteménygondozás. Ennek legizgalmasabb része a muzeológus szempontjából a gyűjteménygyarapítás, mely történhet vásárlás és ajándékozás révén.

Az elmúlt fél évtized műtárgygyarapodását mutatja be az az időszaki tárlat, ami április 25-én nyílt meg a felújított Parádés Istállóban.

Az elmúlt 5 év legjelentősebb műtárgyvételei között itt látható a Gergő család hagyatéka, Batthyány László herceg keretezett, szignózott fotója, az általa felajánlott ezüstserleg, körmendi gazdálkodási eszközök, Batthyány-Strattmann Fülöpnek dedikált országgyűlési törvénykönyv, Batthyány-Strattmann II. Lajos herceg ezüst húszkrajcárosa, archív fotók körmendi fényképészműhelyekből, utazóláda, a kastélyról készült legkorábbi fotók, körmendi képeslapok és két missilis és egy oklevél a Batthyány levéltárból.

Az elmúlt 5 év legjelentősebb műtárgy-ajándékozásait szintén bemutatja a tárlat. Ezek között látható Batthyány-Strattmann Ödön herceg kutyájának sírköve, Batthyány Kázmér ruhásszekrénye kisbéri otthonából, szekér és gazdálkodási eszközök, Hering János hadifogolynaplója, valamint három régi fényképezőgép és egy szalagos magnó.


A kiállítás megtekinthető 2019. június 10-ig a Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum nyitvatartási idejében.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás