Forralt borral a H1N1 ellen! - Guinness rekordkísérlet Sárváron

Képgaléria megtekintése2009.12.05. - 18:15 | vaskarika.hu - Fotók: Makrai Tamás

Forralt borral a H1N1 ellen! - Guinness rekordkísérlet Sárváron

A H1N1 vírus egyre nagyobb pánikot okoz Európa szerte. A pánik gyakorta a turistaövezetekben a legnagyobb. Több külföldi példa is van arra, hogy nem szolgáltak ki egy vendéglátó egységben valakit csak azért, mert tüsszentett. Sokan azt gondolják, hogy többnyire idegenek és turisták terjesztik a vírust. Az ilyen tévhitek eloszlatásában komoly szerepük lehet a turisztikai szakembereknek. Sárvár egy forralt boros Guinness rekordkísérlettel próbálja oldani a pánikhangulatot. A rekordkísérlet apropóját az az orvosi vélemény szolgáltatta, amely szerint: a fehérbor és az abból készülő forralt bor némileg védelmet biztosít az influenza ellen! - nyilatkozta Vancsura Miklós, a sárvári fürdő igazgatója.

Aki retteg az új típusú influenzától, de az oltástól is idegenkedik, annak honlapján Tihanyi László orvos azt ajánlja, hogy igyanak meg napi 2 deciliter fehérbort, amelyet akár forralt borként is bevehet az ember. Szerinte védelmet nem az alkohol nyújtja, hanem a jó minőségű fehérborokban található Qercetin és Sikiminsav.

A honlap szerint: Az influenzapánik tetőzésének kezdetekor nyolcvanszor annyi Tamiflu-t vásároltak patikákban, mint egész télen. A Tamiflu a kínai csillagánizs kivonata, a fehérborokban is fellelhető Qercetint és Sikiminsavat tartalmaz - A magyar orvos honapján hivatkozik egy külföldi kollégájára, (Bertelli professzor), aki már évekkel ezelőtt felfigyelt arra, hogy a jó minőségű fehérborok Qercetint és Sikiminsavat is tartalmaznak, 30-40mg-os mennyiségben literenként. Az orvos azt ajánlja a felnőtteknek, hogy napi 2 deciliter jófajta fehérbor, bátran fogyasztható. Ha pedig amúgy sem kapnánk el az influenzát, akkor is nagyon jót tettünk a szervezetünknek - vélekedik Tihanyi doktor.

Az orvosi vélemény több magyar borász figyelmét is felkeltette. Egyes balatoni pincészetek már jelezték, hogy az influenza idején egyes boraik árát leszállítják és azokat internetes áruházukból kedvezményesen szállítják ki megrendelőiknek - nyilatkozta Varga Bálint, a Varga Pincészet vezetője.

Sárváron egyébként több mint 320 liter forralt bor megfőzésére vállalkozunk. Ennél többet kell készítenünk, ha azt akarjuk, a városé legyen a rekord. A forralt bort a téren felállított 350 l-es rozsdamentes lefedhető üstben készítjük el és rögtön utána 2-3 dl-es bögrékben illetve műanyag poharakban mérjük ki. Az előző rekorder (Gyöngyöstarján) a fűszerezéshez 30 gramm ázsiai citromfüvet, 60 gramm őrölt fahéjt, 30 gramm egész szegfűszeget, 60 gramm őrölt szegfűszeget, 6 darab kis hegyes szárított csöves csípős paprikát és 13 kg cukrot raktak a borba. A bor hőmérsékletének el kell érnie majd a 70,1 Celsius fokot, a recept szerint ezen a hőmérsékleten lehet megkezdeni a forralt bor kiosztását. A forralt bor várhatóan 16 óra 30 perckor kezdjük meg kiosztani. Az osztás során egy pohárba átlagosan mintegy 2,5 dl mennyiséget adnak ki, így kb. ezer adagot meghaladó mennyiséget fogyaszthatnak el a rendezvényen. Remélhetőleg ezzel Sárvár felállíthatja a legnagyobb mennyiségű forralt bor egyszerre történő elkészítésének, a jelenlévők pedig a forralt bor fogyasztásának magyarországi rekordját. Amely csak akkor lehet sikeres, ha legalább 900 ember iszik egyszerre a rendezvényen - tette hozzá Bóta Renáta, a program egyik szervezője.

Ahogy utólag megtudtuk, a rekordkísérlet, ha nehezen is, de sikerült, és a téli este hangulatát remekül felfűtötte az elkészült nedű!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

kozveszelytelen 2012.02.08. - 15:34
Az biztos, megfázásra nagyon jó a forralt bor :) Nálunk is mindig issza télen az egész család :) A bornak nagyon sok pozitív tulajdonsága van, ezen az oldalon olvashatsz többet erről http://minu.me/-vinopedia