Arab est a hastánc jegyében - ringó csípők a Palaceban

Képgaléria megtekintése2009.12.06. - 15:00 | Kocsis Viki - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Arab est a hastánc jegyében - ringó csípők a Palaceban

Ismét a keleti hangulaté volt a főszerep december 4-én a Palace Cafeban, amit változatos és színes repertoárú hastánc-show tett teljessé. A közel 40 táncost felvonultató estről az esemény hangulatát hűen reprodukáló, hatalmas képgalériát készítettünk!

A már-már rendhagyónak számító estet a Habibi Orient hastánccsoport oktatója, Kecskés Andrea szervezte, aki két évvel ezelőtt indította útjára a sorozatot, akkor még Hastáncos Teadélután néven. Az orientális esemény fő szempontja már akkor is az volt, hogy tanítványai megmutathassák magukat ismerőseik előtt. Ez a pénteki arab esten is jelen volt, ahol a fellépő csoportok tagjai közösen adtak elő egy improvizatív, önfeledt táncot.

Az estet olyan - nem helyi - előadóművészek is színesítették, akik már sokéves tapasztalattal rendelkeznek a tánc terén. Samirah és Hessa görög fúziós tánccal lepték meg a közönséget, míg Zubaidah két olyan újítással rukkolt elő, amiket korábban nem láthattunk: fodrászával, Fece bá'-val - Fehér Zoltám mesterfodrásszal - adott elő egy közös koreográfiát, melyben a tánc alatt egy kész hajköltemény született meg. Másik tüneményes táncát húszhónapos kislányával adta elő, aki folyamatos mosolyával és elragadó táncával megbabonázott mindenkit.

Szintén különlegessége volt az estnek az a produkció, melyben a Habibi Orient és a Szökős Néptáncegyüttes három férfitáncosa működött együtt egy tradicionális arab esküvői szám erejéig, melyben a néptáncos elemekre Kocsis Viki hastáncszólója „feleselt", ezt követően pedig Shamila lendületes gypsy tánca pörgette fel a közönséget.

Shanaz, azaz Nyírő Szabina veszprémi hastáncos, akihez leginkább a raks sharki áll közel. Táncaiban láthattuk a kecses, finom mozdulatokat. Úgy véli, ezt a táncot a maga tisztaságában sajnos egyre kevesebben táncolják, helyette inkább elterjednek a különböző fúziók.
Utóbbiak terén viszont mindenképpen meg kell említeni, hogy Novák Viki és a Tribe Paganicae Gerivel kiegészülve ismét fantasztikus showt adott. Vikiék a törzsi fúziós világtánc területén szinte egyedülállóak az országban, fúziójukban rengeteg stílus ötvöződik - a streetstyle, a vaudeville és a flamenco.
A Sham'a hastánccsoport profilja is sokszínű: a hagyományos raks sharki stílus mellett megtekinthettük modern fúziójukat, valamint dobos duójukat is. Úgy gondoljuk, mindenképpen különlegesnek mondható, hogy Szombathelyen ennyi csoport, szín, stílus működik egy műfajon belül. Rengeteg nő, akik egy szenvedélynek hódolnak, mégis más és mást jelent mindegyikük számára a hastánc.


Ennek a táncnak a Namaste egy kissé elvontabb, alternatívabb ágazatát vonultatja fel, amivel enyhén gótikus, misztikus oldalát láthatjuk kelet táncának. Érdekesség, hogy míg a hagyományos raks sharki Egyiptomból vándorolt át hazánkba, addig az előbb említett irányzatot Amerikában fejlesztették tovább a tradicionális alapokból.
Mercedes, aki a Khadar hastánc tagja, egy ízisz fátylas és egy legyezős, vidám és játékos raks sharki koreográfiával készült. A Khadar szó jelentése egyébként sors, ami Merci szerint kifejezi a tánchoz fűződő viszonyunkat is.
Déri Kati arab-flamenco koreográfiát hozott az estre, ami illet is hozzá, hisz pörgős, pezsgő energiával teli produkciót láthatott a közönség.

Összességében egy komplett és dinamikus műsort láthattunk, amelyben minden csoport önmagát és legjobb tudását adta egy pozitív és kerek este megteremtéséhez.
Az állandó műsor mellett lehetőség nyílt asztrológiai elemzésre, aurafotózásra és jósoltatásra, valamint bemutatkozott a Marrakesh Teaház is.

Az esten az alábbi csoportok és táncosok léptek fel:

  • Habibi Orient hastánccsoport
  • Zubaidah (Gergely Eszter) és Fece bá'
  • Novák Viktória és a Tribe Paganicae & Geri
  • Samirah és Hessa
  • Sham'a hastánccsoport
  • Shanaz (Nyírő Szabina)
  • Shamila
  • Namaste
  • Khadar hastánc
  • Szökős Néptáncegyüttes
  • Kocsis Viktória
  • Déri Katalin

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Petya 2009.12.06. - 15:51
Kedves Novák Viktória,sajnos nem sikerült elmenni megnézni titeket..ugyanis sárváron volt jelenésünk..a képek alapján itélve, biztos real lehetett a reprezent:D:D..Puszzi
Nadima 2009.12.06. - 19:10
Igazán jól sikerült este volt! Köszönjük a Habibi Orientnek, valamint Kecskés Andreának és Kocsis Vikinek a szervezést és a meghívást. Sokszínű és jóhangulatú volt a műsor! A fotók pedig... mint mindig. :-)Köszönjük Harle!
Sham'a hastánccsoport Csepregből