Életműdíjat kapott Láng Gusztáv

2019.05.15. - 16:45 | vaskarika.hu / kronika.ro

Életműdíjat kapott Láng Gusztáv

Láng Gusztáv irodalomkritikusnak adták át az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) Méhes György-nagydíját életműdíjként, Kali Ágnes fiatal költő pedig Méhes György-debütdíjat kapott a kolozsvári Bulgakov kávézóban tartott hétfő esti átadón.

Mint elhangzott, Láng Gusztáv „emberöltőnyi irodalmi munkássága elismeréseként" kapta a díjat, meggyőződéssel és kitűnően művelte az irodalomkritikát

Láng modern magyar irodalomtörténetet oktatott a Babeș-Bolyai Tudományegyetem bölcsészkarán, a huszadik század első felének magyar irodalmát, az erdélyi magyar irodalmat. Az 1936-ban Budapesten született irodalmár 1984 óta él Magyarországon.


Láng Gusztáv átveszi a díjat

Láng Gusztáv a díj átvételét követően azt mondta, az irodalomtörténetet és -kritikát nem választja el egymástól. „Én azt szeretem, hogy az életmű keletkezése után születő olvasat legyen vállalt, nyilvánvaló, világos, az eclogaíró Radnóti az én Radnótim, mindenki maradjon a maga olvasatával. Különben egy irodalomtörténeti trófeát tartok sajátomnak: azt, hogy Dsida ott van ma már a kanonizált szerzők közt a magyar líra történetében" - mondta Láng Gusztáv.

Kali_Agnes_R
Kali Ágnes

A Méhes György-debütdíjat Ópia című verseskötetéért kapta Kali Ágnes sepsiszentgyörgyi születésű, Kolozsváron élő költő. Az 1996-ban született szerző első kötete tavaly látott napvilágot.

Kapcsolódó írásaink:

Az erdélyi magyar irodalom - Láng Gusztáv előadása az egyetemen

2017.02.14. - 00:20 | Mészáros Vivien - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Az erdélyi magyar irodalom - Láng Gusztáv előadása az egyetemen

Február 13-án Prof. Láng Gusztáv irodalomtörténész, nyug. főiskolai tanár tartott előadást Az erdélyi magyar irodalom címmel a Genius Savariensis Szabadegyetem irodalmi előadássorozatának részeként az ELTE-SEK "D" épületében.

 

 

Az erdélyi magyar irodalom - Folytatódott Láng Gusztáv előadása az egyetemen

2017.02.28. - 00:30 | Mészáros Vivien - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Az erdélyi magyar irodalom - Folytatódott Láng Gusztáv előadása az egyetemen

Február 27-én Prof. Láng Gusztáv irodalomtörténész folytatta az irodalmi kurzus programfolyamát Az erdélyi magyar irodalom című előadásának második felvonásával. A másfél óra alatt szóba került többek között Áprily Lajos, Dsida Jenő és Tamási Áron neve is.

Új hozzászólás