Balról múlt, jobbról jelen - Közelmúlt címmel nyílt meg a művészetisek tárlata a Társalgó Galériában

Képgaléria megtekintése2019.05.17. - 01:00 | Büki László 'Harlequin'

Balról múlt, jobbról jelen - Közelmúlt címmel nyílt meg a művészetisek tárlata a Társalgó Galériában

"Az alkotóknak dekódolni kellett saját munkájukat, hiszen szinte senki sem emlékezik gyerekkori rajzai létrejöttének pillanatára" - A Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium 9., 10., 11. -es diákjainak visszatekintő kiállítása nyílt meg május 16-án az iskola Társalgó Galériájában. A kiállítást w. Horváth Tibor nyitotta meg, a tárlat kurátora Gárdonyi Ágnes.

"Bal szemünkkel a múltat, jobb szemünkkel a jelent látjuk a falakon. Mondhatnánk komolykodva, hogy retrospektív és self parafrázis kettősségében szemléljük a kiállított munkákat" - w. Horváth Tibor tárlatnyitó "felütése" úgy nyer értelmet, ha képbe hozzuk a T. Olvasót: a gimnázium Társalgó Galériájának falán ugyanis múlt és jelen egyidőben van jelen. Az alkotáspárosok - általában -  balról egy gyermekkori rajzzal / fotóval utalnak a múltra, a jobboldalival pedig a jelenre, azaz a művészeti iskolában eddig megszerzett tudás alapján reprodukálták a diákok régi gyermekrajzukat. Érdekes és egyben izgalmas játék ez!

"Zavarba ejtő a gyerekrajzok látványa, a barlangrajzokhoz hasonlóan van bennük valami misztikus. A közelmúlt idegen jelei ezek" - hangzott el a hatásos vernisszázson. És valóban, az a közelmúlt hirtelen szinte kartávolságnyinak tűnik, a jelentől pedig mindössze pár centire van a falon - idegen jelként.

A projekt egyfajta önbeszélgetés, önvizsgálati módszer is egyben, amiben "az alkotók ismerős ismeretlenként találkozhattak egykori munkájukkal, és tehettek fel kérdéseket önmaguk gyerekkori énjének."

A művészeti pálya során rutinná is válhat a folytonos visszatekintés, a tevékenység megértése, hatásainak vizsgálata. A szakmai és személyiségi fejlődés része kell legyen önmagunk újraértelmezése és felülírása.

"A gyerekrajzaink korántsem szoktak ennek a folyamatnak, művészi attitűdünknek a vizsgált elemei lenni, vakfoltok ezek, öntudatlan perifériák, amiket talán csak a grafológia mintájára gyerekrajzelemzők vizsgálnak sajátos módszerekkel. Itt sokkal személyesebb viszony van önmagunkkal. Az alkotóknak dekódolni kellett saját munkájukat, hiszen szinte senki sem emlékezik gyerekkori rajzai létrejöttének pillanatára, a firkák témájára. A vizuális nyelv használatával az önmegismerés egy új lehetősége ez" - hangsúlyozta w. Horváth Tibor.

Végezetül szólt arról, hogy a Közelmúlt tárlat túlmutat egy szakközépiskolai kiállítás témafelvetésén, sőt, talán módszertanná is fejleszthető. Kellő komolysággal létrejött munkák ezek, amelyek a humort használják indikátornak és a kreativitást megoldásnak.

A projektet Gárdonyi Ágnes kurátori szerepkörben ötlettől a megvalósításig vitte végig.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás