PULI, Magyar Régészet Napja - A Savaria Múzeum és az Iseum programjai (máj. 23-24.)

2019.05.22. - 00:20 | vaskarika.hu

PULI, Magyar Régészet Napja - A Savaria Múzeum és az Iseum programjai (máj. 23-24.)

Helyszín: Szombathely, Savaria Múzeum, Iseum

Dátum: 2019.05.23 - 24.

Május 23-án a Savaria Múzeumban látják vendégül a Puli Space Technologies csapatát, akik évek óta dolgoznak azon, hogy egy apró, négykerekű rovert küldjenek a Holdra. Ha minden igaz, PULI is velük jön. Az Iseum pedig idén is csatlakozott Magyar Régészet Napja országos rendezvénysorozatához. Május 24-én, pénteken várják az érdeklődőket régészeti előadásaikra.

Május 23. (csütörtök)

Szombathely, Savaria Múzeum

17.00 - "Egy "magyar kutya" a Holdra készül. De miért és hogyan?

Bemutatkozik a Puli Space Technologies

Az előadáson a Holdra készülő csapat történetévél és céljaival ismerkedhet meg a közönség. 2010-es nyári alapítása óta a Puli csapata több holdjáró prototípust épített, és három nagy tereptesztet is végrehajtott különböző Holdhoz és Marshoz hasonló környezetben: a marokkói sivatagban, a Hawaii-szigeteki Mauna Kea vulkán lejtőin és egy alpesi sziklagleccseren. Szó lesz a Google Lunar XPRIZE versenyről, a Holdfaluról, valamint a Puli jelenlegi munkáiról és terveiről.


Május 24. (péntek)

Szombathely, Iseum

Magyar régészet napja 2019

9.00-16.00 -  Programok iskolásoknak (3. osztálytól), családoknak, csoportoknak és egyéni látogatóknak:

Fémkeresőzés, sírbontás, mérés-rajzolás (5. osztálytól), műtárgyrajzolás/leírás, found-catching (leletvadászat), kőfaragás/kőeszköz-pattintás (5. osztálytól), hurkázott őskori kerámiaedény készítése, ismerkedés a római katona öltözetével és fegyverzetével.

17.00-19.00 - A Holtak Birodalma - régészeti előadások

- Kolonits László: "Ha az ember még az életet sem ismeri, hogyan akarja ismerni a halált?" - Különleges temetkezések a késő neolitikum - kora rézkor időszakából

- Kiss Péter: Temetkezés és halottkultusz a római kori Nyugat-Dunántúlon

- Sosztarits Ottó: Alvilági istenek

Új hozzászólás