A zenekar, aki fél órát kapott, hogy túlhaladja az átlagot – interjú a Phoenix- szel

2009.12.10. - 00:10 | mirzatripsa - Fotók: vaskarika.hu

A zenekar, aki fél órát kapott, hogy túlhaladja az átlagot – interjú a Phoenix- szel

Fél órát kaptak a Tankcsapda előtt, és megőrült értük a nép. Fél órát kaptak a Magna Cum Laude előtt, és úgyszintén megőrült értük a nép. A kedves olvasó is kap fél órát tőlünk – belőlük. Reméljük nem őrül bele. A Tankcsapda koncert előtt a Phoenix zenekarral készítettünk interjút - Puss Tamás, Puss Krisztián, Lépes Gábor és Lépes Ferenc mesélnek múltjukról, terveikről, kudarcaikról és sikereikről.

Hogyan indult a zenekari pályátok?

Szüleink is zenészek, és arra gondoltunk, mi miért ne lehetnénk azok. Ott voltak a hangszerek, megtanultunk gitározni, és 10 éves korunk óta ugyanebben a formációban játszunk. Puss Tamás az egyetlen, aki később csatlakozott csak hozzánk vendégzenészként, de azóta is énekel nálunk. Immáron hét éve. (nevetnek) Egy darabig nem voltak saját szerzeményeink, addig P.Mobil, Bikini és Edda feldolgozásokat játszottunk. Tomi ekkor már írogatott, és az ő dalait kezdtük játszani.

Korábban a Rómeó Vérzik-kel kapcsoltban is felmerült a kérdés, és most tőletek is kérdezem: mennyire nehéz felvidékiként sikerre szert tenni?

Szívesen fogadnak minket, mindenhol. Korábban, amikor a Rómeó Vérzik formációval turnéztunk, akkor sem voltak problémák. Egyedül a távolság az, ami gondokat okoz. Egy budapesti zenekar mindenféle gond nélkül eljut mondjuk Békéscsabára, vagy Kaposvárra, mi ezért kicsit többet utazunk. Szlovákiában pedig Szerdahelyen, Somorján fel tudunk lépni. Tőlünk északabbra adódhatnak bajok, a szlovák lakta területeken már nem annyira egyszerű a helyzet.

A Tankcsapda jubileumi turnéjának minden állomásán részt vesztek?

A harmincból tíz városban kaptunk lehetőséget a fellépésre, ugyanis három zenekar kíséri őket, és mindenki tíz-tíz alkalmat kapott. Tegnap Győrben léptünk fel, jövő héten pedig Kaposváron, illetve Zalaegerszegen fogunk.



Milyen érzés a Tankcsapda előzenekaraként fellépni?

Mindenképpen pozitív dolog ez a zenekar életében. Nagyon jó érzés, mert szívesen fogadnak minket, és nagyvárosokban léphetünk fel, sok új rajongóra tehetünk szert.

Milyen dalokkal léptek fel?

2004-ben jelent meg egy demo CD-nk, arról játszunk, és természetesen, a 2007-ben elkészült Tisztán láss című lemezről is hallhat a közönség dalokat, illetve van egy-két új szerzeményünk is.

Mit kell tudni a Tisztán láss albumról, hol vettétek fel?

Sopronban, a Moby Dick énekes-gitárosánál, Schmiedl "Smici" Tamásnál játszottuk fel a dalokat, Scheer „Max" Viktor keverte, aki több Tankcsapda albumnál is közreműködött. Elégedettek vagyunk az eredménnyel, tíz dal hallható rajta, szerzői kiadásban jelent meg. Jók a visszajelzések, koncerteken el szokták vinni a hanghordozókat. Klippet is készítettünk a címadó dalhoz, amiben Kovács Andi a főszereplő.

Milyen dalokat játszatok, miről szólnak a szövegek?

Elég vegyes a zenekar zenei ízlése, ezért a punk-tól elkezdve a trash-en át, sok minden benne van. A szövegek tekintetében vannak ezek a tipikus rock n' roll-os másnapos vagyok, meg elhagyott a nőm szövegek, de főképp az életről, akaratról szólnak. Amikor az albumot vettük fel, „Smici" meg is jegyezte, ennyire sokféle stílust ötvöző lemezt még nem nagyon hallott. Szerinte érdemesebb lenne megtalálni egy hangot, amit képviselünk. Szerintünk ez jól van így, a közönség soraiból mindenki megtalálja a saját ízlésének megfelelőt.



Gondolom azért még nem ebből éltek meg. Hogy fér bele a mindennapokba, az iskola és a munka mellé a zenélés?

Nem, sajnos nem ebből élünk meg. Minden szabadidőnket a próbateremben töltjük, főleg a lemezmegjelenés előtt vért izzadtunk, mert nem tudtunk takkra játszani, így beszereztünk egy metronómot, és a segítségével újra megtanultuk a dalokat. A helyzet egyébként a lemezmegjelenéssel nem változott, mert tavaszra várhatóan kijön az új albumunk.

Hogy kell elképzelnünk a szerzemények elkészülését? Csak leültök, jam-elgettek, vagy akár Guitar Pro-ban megírjátok a dalokat, konkrét elképzelések alapján, és azt fejlesztgetitek?

Á, paraszt-rock n' roll-t nyomunk. A Gábor lejön egy riff-el, ami éppen eszébe jutott, azt elkezdjük alakítgatni, és ha megvan a zene, akkor elővesszük a jó öreg magnót, amit még fater szerzett, úgy húsz évvel ezelőtt, azzal felvesszük, és megvan a nyersanyag.

Mivel foglalkoztok a zenélésen kívül, mit tanultatok, mivel kerestek pénzt?

Feri még mindig iskolába jár, ő most fog leérettségizni. Tehát még van előttünk egy ilyen komolyabb időszak, az a lényeg, hogy az meglegyen. Aztán Feri főiskolára megy. (nevetnek) Igen, főiskolára maximum dolgozni, vagy egy egyetem építkezésére. De mindannyian a faluban dolgozunk, Krisztián meg Gábor vállalkozó, én meg egy ottani cégnél dolgozom - meséli Tamás-. Annyiból jó, hogy ők be tudják osztani maguknak az idejüket, engem meg elég könnyen elengednek, ha épp megyünk fellépni.

Mennyire látjátok a lehetőséget ebben az életmódban, mik a távlati terveitek? Elég nehéz mostanában a zenekarok élete, főleg itt Magyarországon.

Alapvetően optimisták vagyunk. Nem a pénzért csináljuk ezt az egészet, szeretünk így élni. Nem rock sztárok, hanem egyszerű, falusi gyerek vagyunk. Most az a lényeg, hogy minél többen megismerjenek minket. Ahogy megkezdtük a fellépéseket a Tankcsapdával, megnőtt a honlap látogatottsága, soha nem volt olyan, hogy decemberben már tudtuk, hol fogunk fellépni februárban. Most keresnek minket. Szeretnénk részt venni a tavaszi, nyári fesztiválokon is, de oda elég nehéz bekerülni.

Van olyan történetetek, amit igazi kudarcként éltetek meg? Vagy ami épp ellenkezőleg, megnevettet benneteket?

Amit igazi kudarcként éltünk meg, olyan nem volt. De van egy olyan, amelyben mindkettő benne van. (összenevetnek) Nyergesújfalura hívtak minket a Sörfesztiválra. Minden le volt beszélve, a gázsitól elkezdve, az időpontokon át. Megegyeztünk, majd hívnak. A telefon elmaradt, mi sem tudtuk elérni őket. De a tény, hogy egy esztergomi ismerősünk hallotta a rádióban, hogy fel fogunk lépni, megerősített minket az utazás gondolatában. Elérkezett a nagy nap, útnak indultunk, és hát a Sörfesztiválon ott játszott Főnix, csak azok nem mi voltunk. A győri Főnix zenekar lépett fel ugyanis. Mint kiderült, mi a hangosítóval beszéltünk a koncert lehetőségéről, aki ki is akarta fizetni nekünk a bulit, de kértük, hogy ha már itt vagyunk, legalább pár perc erejéig léphessünk csak fel. Nagyon korrektek voltak, mert csak annyit mondtak: Srácok! Mindjárt a Magna Cum Laude fog fellépni, ha akarjátok, beszéljetek velük. A Magna Cum Laude-től kaptunk fél órát, és sikerült felmennünk a színpadra, a közönség majd' megveszett értünk. Ami azután következett, azt nevezhetjük sorsnak, vagy karmának, de olyan vihar kerekedett, hogy két szám után le kellett fújni az egész koncertet, zuhogott az eső, kopogott a jég, és végül a Magna Cum Laude sem tudott fellépni, de mi játszottunk. Két dalt. És mindenki megőrült.

A zenekarról itt írtunk:

Félre a tréfát! - Oladon horzsolt a Tankcsapda

A zenekar weblapja: http://phoenixmusic.sk/

Új hozzászólás

Korábbi hozzászólások

Tomi /phoenix/ 2009.12.10. - 12:29
Helló!Köszönjük az interjút :D!Bízom benne, hogy a tavasz folyamán lehetőség nyílik rá, hogy újra Szombathelyen lépjünk fel!Üdv. Phoenixék