Könyvtár-Könyvtér-Könyvhét - Megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét Szombathelyen

Képgaléria megtekintése2019.06.15. - 00:35 | Büki László 'Harlequin' - Fotók: Arti

Könyvtár-Könyvtér-Könyvhét - Megnyílt a 90. Ünnepi Könyvhét Szombathelyen

A 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok megnyitóján Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere és dr. Baráthné Molnár Mónika, a Berzsenyi Dániel Könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket a könyvtár előtti téren. Közreműködött Antal D. Csaba színművész és a Paragvári Utcai Általános Iskola Kodály-kórusa.

1929 óta ez a 90. Ünnepi Könyvhét. Az, hogy ez a rendezvény ennyi ideje fennáll: igény és küldetés. Ez a két kulcsfogalom jellemzi legjobban létjogosultságát az ünnepnek, amely a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri rendezvénye - mondta köszöntőbeszédében dr. Baráthné Molnár Mónika igazgató. Igény az olvasni szerető, könyveket szerető emberek részéről, küldetés pedig a könyves és a könyvtáros szakma részéről.

168 kiadó 300 kiadványa jelent meg a könyvhéten, ebből 100 gyermekkönyv. Ez nagyon örömteli, hiszen a Berzsenyi Dániel Könyvtár gyermekkönyvtárosai is azért dolgoznak, hogy az olvasásnépszerűsítés, az olvasóvá nevelés már legkisebb korban elkezdődjön. Ehhez kapcsolódik az idei könyvhét szlogenje is: "Olvasó vagyok". 

A könyvhét újdonsága, hogy nem a főtéren, hanem a könyvtár előtti téren kaptak helyet a könyves standok. Sajnos a jól ismert bódék helyett már csak asztalok, és azon is csak két nagy kiadó, a Líra és a Libri újdonságai közt szemezhetünk.

"Könyvtár-Könyvtér-Könyvhét" - így kezdte köszöntőjét Koczka Tibor alpolgármester, ami lehetne akár a helyi szlogenje is az eseménynek, utalva az új helyszínre. A városvezető némi nosztalgiával tekintett vissza a néhány évtizeddel ezelőtti könyvhetekre, amikor árusokkal, könyvekkel és érdeklődőkkel telt meg a főtér. Azóta megváltoztak az olvasási szokások, amihez a könyves ünnepnek és a könyvbarátoknak is alkalmazkodnia kellett.

S hogy milyen az új helyszín? Az árnyas fák alatt - találóan Lombkönyvtár - függőágyak hívogatnak, hogy könyvvel a kezünkben vegyük birtokba őket. De van könyvturkáló és kitelepültek az antikváriumok és a civil szervezetek is.

Szerb Antal írta, hogy "aki a könyvet szereti, rossz ember nem lehet". "A könyvnek igenis van jövője, Önöknek pedig azt kívánom, hogy szeressék a könyveket, legyenek jó emberek!" - zárta gondolatait Koczka Tibor.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás