Vasárnap kezdődik a 20. Lamantin Jazz Fesztivál

Képgaléria megtekintése2019.06.18. - 14:45 | vaskarika.hu / MTI - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Vasárnap kezdődik a 20. Lamantin Jazz Fesztivál

Bartók műveire is improvizálnak Szombathelyen - Hatvan fellépő, tizenhat koncertet ad a jubileumi, 20. Lamantin Jazz Fesztiválon június 23-29. között, amin a hazai és a nemzetközi dzsesszélet kiválóságait hallhatja és láthatja a közönség. Az esemény sajtótájékoztatóját június 17-én tartották a Hotel Pelikánban.

Tímár Péter főszervező elmondta: hatvan fellépő, tizenhat koncertet ad a fesztiválon, a hazai és a nemzetközi dzsesszélet kiválóságait hallhatja és láthatja a közönség. A koncertek sora az eddigi hagyományok szerint az improvizációs tábor tanári karának közös koncertjével kezdődik, vasárnap a Weöres Sándor Színházban a Lamantin Klubban, hétfőn pedig ugyanitt lép színpadra a Sárik Péter Trió, amelynek improvizatív zenéje Bartók Béla műveiből táplálkozik. Talán egyik zeneszerző sem volt akkora hatással a mai dzsesszre, mint Bartók, a zongoradarabok trióra hangszerelve még karakteresebben szólnak, a nagyzenekari művek és a népdalfeldolgozások is új arcukat mutatják és végtelen teret adnak az improvizációnak - jegyezte meg a fesztivál főszervezője.

Kedden ad koncertet a Borbély Mihály Polygon formáció. Borbély Mihály a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a dzsessz hazai programkínálatának egyik legfontosabb helyszíne a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Lamantin Jazz Fesztivál és Improvizációs Tábor, utóbbinak egyik alapítója és egykori tanára is.

Ugyancsak kedden este hallhatja a szombathelyi közönség Liane Carrollt, a dzsessz és a soul brit "nagyasszonyát", aki nemcsak nagyszerű énekes, de kiváló zongorista is. Őt követi a Németh Ferenc, Wolfgang Muthspiel és Tzumo Árpád alkotta trió, ők a bostoni Berklee College of Music diákjai voltak, nemzetközileg is elismert zenészeknek számítanak.

Szerdán a Juhász Márton Quartet játszik, csütörtökön a bluesé lesz a főszerep, Kenny "Blues Boss" Wayne ül a zongorához a szombathelyi AGORA-Művelődési és Sportház színpadán. Őt követi Pribojszki Mátyás szájharmonikás új brigádja, a Jumping Matt and his Combo feat. Custom Big Band. Végül a bluesnapot a New Orleansból érkező és a fesztiválra visszatérő Jon Cleary & The Absolute Monster Gentlemen koncertje zárja. Pénteken Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra lép fel.

Június 29-én szombaton délután hagyományos módon az improvizációs tábor több mint 120 hallgatójának és tanárainak közös koncertje zárja majd a fesztivált.

Részletes program itt:

Itt a 20. Lamantin Jazz Fesztivál részletes programja (jún. 23-29.)

2019.05.29. - 08:15 | vaskarika.hu

Itt a 20. Lamantin Jazz Fesztivál részletes programja (jún. 23-29.)

Helyszín: Szombathely

Dátum: 2019.06.23 - 29.

Füleket hegyezni, zenei univerzumot szélesre tárni, mert június 23-tól június 29-ig érkezik a 20. Lamantin Jazz Fesztivál! Ismertetjük a programját!

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás