Burgenland, a kerékpárosok paradicsoma - Top kerékpártúrák Ausztriában

2019.06.20. - 07:25 | vaskarika.hu

Burgenland, a kerékpárosok paradicsoma - Top kerékpártúrák Ausztriában

Burgenlandban mintegy 2500 kilométernyi tökéletesen kiépített és kitáblázott kerékpárút várja a bringázás kedvelőit. A tartományt hét válogatott kerékpártúra segítségével fedezhetjük fel. Pattanjon kerékpárra Burgenlandban és fedezze fel a pannon tájat két keréken!

A túrák mindegyike egyedülálló élményt kínál: míg a Fertő-Fertőzugban található B20-as Lacken kerékpárúton (48 km) a természet megfigyelése áll a középpontban, addig a B12-es Cseresznyevirág (43 km) és Fesztivál kerékpárúton (65 km) a borok és a kulturális élmények játsszák a főszerepet. Igazi downhill érzés vár a kerekesekre a Rosalia régióban, az R32-es Rosalia kerékpártúra-útvonalon (58 km), míg a dél-burgenlandi Paradies túra alkalmával csaknem 260 kilométert tehetünk meg elektromos kerékpárral. Európa történetének nyomába is eredhetünk a Vasfüggöny túraútként is ismert Eurovelo 13 (10.400 km) burgenlandi szakaszán.

A napsütötte Közép-Burgenlandban a Sonnenland túrák (130 km), a Vörösbor kerékpárút (36 km), a Zöberntal-Rabnitz (36 km), az Erdei forrás kerékpárút (18 km), a Liszt túraút (27,5 km) és a Natúrpark kerékpárút, valamint számtalan további rövidebb körtúra csábít kerékpározásra. Különösen családbarát választás a 21 km hosszú Termálfürdő kerékpárút vagy a hajtánytúra.

Valamennyi kerékpárút jól kitáblázott és túlnyomó részt aszfaltozott. Válassza ki az önnek legmegfelelőbb kerékpártúrát! A kerékpárbarát szálláshelyek és vendéglátóegységek feledhetetlen élménnyé varázsolják a Burgenlandban töltött üdülést. Pattanjon kerékpárra Burgenlandban és fedezze fel a pannon tájat két keréken!

R32 Rosalia kerékpárút

A valamivel nehezebbnek számító, egyes részein kifejezetten meredek emelkedőkkel tarkított kerékpárút túlnyomó részt a Rosalia régió dombhátai között vezet, gyümölcsösök és eperföldek között. Egy megálló a wieseni ananászepreknél mindenképp ajánlott, ugyanis itt találunk néhány eperföldet, amelyeken kifejezetten kedvező áron szedhetünk magunknak egy kis epret. Érdemes ellátogatni a Burgenland ismertetőjegyévé vált Fraknó várához (Burg Forchtenstein) is. A várfalakról egyedülállóan szép kilátás tárul a Rosalia régióra, emellett az Esterházy család kincseskamrája is számtalan különleges látnivalót tartogat. A kerékpárút egyes szakaszai a Rohrbachi tóvidék természetvédelem alatt álló területén át vezet, itt egész évben olyan botanikus ritkaságokkal találkozhatunk, mint például a tavaszi kökörcsin vagy a kosbor.

A KERÉKPÁRTÚRA HOSSZA: 58 km 

Bővebben itt!

B12 Cseresznyevirág kerékpárút

A Cseresznyevirág kerékpárút (Kirschblütenradweg) a legjobb példa arra, hogy a Fertő tó környéke nem feltétlenül sík és lapos. Ez a pannon viszonyok között kimondottan nehéznek számító, emelkedőkkel tarkított kerékpárút csodálatos kilátást kínál a Fertő tóra és tovább egészen a Kisalföldig. Útközben számos tábla tájékoztat bennünket a kulturális, természeti és regionális különlegességekről. A túra útvonala több ezer cseresznyefa mentén vezet, amelyek az időjárástól függően április közepétől a végéig valósággal virágtengerbe borítják a tájat. Igazán feledhetetlen látvány és élmény! A cseresznye májustól júniusig érik és a kerékpárút mentén található településeken vásárolhatunk is. De nemcsak a friss cseresznye igazán finom itt, hanem például a cseresznyelekvár vagy a cseresznyevirágméz is.

A KERÉKPÁRTÚRA HOSSZA: 43km

Bővebben itt!

B20 Lacken kerékpárút

Fél méter mély, sós vizű kis tavak és ebből több mint 80 darab: ezeket a szikes tavakat (Lacken) egyszer mindenkinek látnia kell! A természetvédelmi területek mentén vezető körtúra nagy népszerűségnek örvend fiatalok és idősebbek körében egyaránt. A Fertő-Fertőzug Nemzeti Parkban tett kerékpártúra alkalmával hol aszfaltozott, hol murvás utakon kerekezhetünk nedves rétek és legelők, sós vizű tavak és szőlőskertek között. Egy olyan tájon át, ahol világhírű borokat készítenek.

Aki szereti a természetet, semmi esetre se hagyja otthon a távcsövét: a kerékpártúra során tett pihenők alkalmával több, mint 300 - állandóan vagy csak nyaranta itt élő - madárfaj szebbnél szebb egyedeiben gyönyörködhetünk. Egy kis kitérővel könnyedén eljuthatunk a Fertő-Fertőzug Nemzeti Park Információs Központjába is és egy vezetett kirándulás alkalmával számos érdekességet tudhatunk meg a környező tájról, valamint az itt élő állat- és növényfajokról.  

A KERÉKPÁRTÚRA HOSSZA: 48 km 

Bővebben itt!

Fesztivál kerékpárút

Ez a Fertő tó nyugati partján vezető kerékpáros körtúra Burgenland legszebb településeit köti össze egymással, miközben kulturális látnivalókat, kitűnő borokat és kulináris élményeket is tartogat a kirándulók számára. Útközben eljuthatunk a barokk polgárházairól ismert Rust festői óvárosába, egy pillantást vethetünk a kulisszák mögé a fesztiváljairól ismertté vált Mörbisch am See-ben és St. Margarethenben és megcsodálhatjuk a Haydn-metropoliszként is ismert Eisenstadtot, valamint az itt található Esterházy-kastélyt. Különleges kulináris élmények várják az érdeklődőket többek között a Schützenben található Taubenkogel étteremben, a Rusti Borakadémián és az eisenstadti kastély borszaküzletében. A kultúra elkötelezett híveit egészen biztosan magával ragadja majd az oslipi Cselley Malom programja vagy a „Szabadság terének" szellemisége, ahol egykoron európai történelmet írtak.

A KERÉKPÁRTÚRA HOSSZA: 65 km, kisebb szakaszokban is megtehető

Paradies Túra - Dél-Burgenland

Évi 300 napsütéses nap, szelíd dombhátakkal tarkított táj és kerékpárútvonalak szerteágazó hálózata teszik Dél-Burgenlandot a kerékpárosok kedvelt célpontjává. A Paradies túra többnyire sík terepen vezet és kifejezetten könnyed kerekezésre csábít, a több emelkedőt magába foglaló túrákat pedig akár elektromos kerékpárral is megtehetjük. Fedezze fel testközelből a három natúrparkot, valamint a Rába és a Lapincs (Lafnitz) folyók ártéri vidékét, csodálja meg az idilli pincesorokat és a büszke várakat.

Ismerje meg Dél-Burgenland gasztronómiai kínálatát és látogasson el az úgynevezett Paradies manufaktúrákhoz, ahol maguk a termelők és gazdák, pálinkafőzők és borászok kínálják regionális specialitásaikat, vagy kóstolja meg az ezekből készülő ételeket az útba eső hangulatos borozókban és díjnyertes éttermekben.

A KERÉKPÁRTÚRA HOSSZA: 260 km

Bővebben itt!

B10 Fertő tó kerékpárút

A legismertebb és talán egyben a legkedveltebb is a Fertő tó kerékpárút, amely Ausztria legnagyobb tava körül vezet. 125 kilométert kell tekerni, hogy egyszer megkerüljük a tavat. Az útvonal ugyan sík terepen vezet, de ne becsüljük alá a zavaró szembeszelet! Ausztria egyetlen kerékpárútja, amely ötcsillagos értékelést kapott a Német Kerékpárklubtól (ADFC), vadregényes tájakon át vezet a nádrengeteg mentén, csodás kilátást kínálva a tóra, idilli szőlőskertek, nedves rétek és sós tavak sokasága között. A tó megkerülésére vállalkozókat számtalan panzió és szálloda várja, így a kirándulás kellemes hétvégi programmá bővíthető. Az utat akár le is rövidíthetjük és Illmitzből átkelhetünk a tavon hajóval Mörbisch am See-be, így az útvonal igazán családbarát.

A KERÉKPÁRTÚRA HOSSZA: 125 km, ebből 38 km a magyar oldalon vezet

Bővebben itt!

Eurovelo 13 - Vasfüggöny túraút

A vasfüggöny csaknem fél évszázadon át keletre és nyugatra osztotta Európát a Barents-tengertől egészen a Fekete-tengerig. Az egykori határ mentén vezető, Vasfüggöny túraútként is ismert EuroVelo 13-as kerékpárúton a kontinens eme megosztott időszakából származó történelmi emlékhelyeket fedezhetjük fel. Az európai távolsági kerékpárút burgenlandi szakasza a szlovák határtól indul és az osztrák-magyar határ mentén vezet egészen a szlovén határig. Útközben feltétlenül érdemes ellátogatni a történelmi jelentőségi helyszínekre, amelyek szinte egymást követik a kerékpárút mentén. A Fertő tó régióban például megnézhetjük az Andaui hidat vagy a páneurópai piknik helyszínét. Néhány rövid szakasztól eltekintve a kerékpárút végig aszfaltozott. 

A KERÉKPÁRTÚRA HOSSZA: 10.400 km 

Bővebben itt!

Kapcsolódó írásunk:

EuroVelo 13: Vas megye is becsatlakozik a kerékpáros turisztikai desztinációba

2019.05.28. - 17:00 | vaskarika.hu

EuroVelo 13: Vas megye is becsatlakozik a kerékpáros turisztikai desztinációba

A projekt célja az EuroVelo 13 útvonalra, mint fő észak-déli irányú tengelyre rácsatlakozó helyi, térségi kerékpározható útvonalak rendszerbe foglalásával, a kerékpárosbarát szolgáltatáskör és kiegészítő kínálat létrehozásával egy összefüggő, határon átnyúló kerékpáros desztináció kialakítása, integrálva a határtérséget az EuroVelo nemzetközi rendszerébe.

Új hozzászólás