A színház szent és érthetetlen - Kiszállt a POSZT-ból a Magyar Színházi Társaság

2019.06.20. - 18:30 | vaskarika.hu / MTI

A színház szent és érthetetlen - Kiszállt a POSZT-ból a Magyar Színházi Társaság

A Magyar Teátrumi Társaság (MTT) elnöksége meglepődve értesült a Magyar Színházi Társaság (MSZT) azon döntéséről, hogy kilép a Pécsi Országos Színházi Találkozót (POSZT) működtető gazdasági társaságból - közölte az MTT csütörtökön az MTI-vel.

A tulajdonrész eladásáról vagy átadásáról a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Közhasznú Nonprofit Kft. (POSZF Nkft.) taggyűlésének kell döntenie. Ameddig erre nem kerül sor, a tulajdoni arányok változatlanok. "Az MTT a saját tagszervezeteinek megkérdezése után fog dönteni arról, hogy miképpen viszonyuljon ehhez a helyzethez" - olvasható a közleményben.

Az MTT emlékeztet arra, hogy az elmúlt három évben nagy erőfeszítéseket tett a színházi szakma azért, hogy megőrizze a POSZT minőségét és stabilitását: minden lényeges döntést egyhangúan hoztak meg a tulajdonosok a társaság taggyűlésein, minden lényeges döntés - például a válogatók és a díszvendég személye vagy a zsűri összetétele - egyhangúlag született meg a POSZT Szakmai Tanácsadó Testületében.
"Az MSZT nyilatkozata ennek az együttműködésnek a kockára tétele. Döntésük különösen furcsa a XIX. POSZT pár napja megtörtént sikeres zárása után" - írta az MTT.

A Magyar Színházi Társaság hétfőn Facebook-oldalán tette közzé, hogy lemondott a jogairól és kiszáll a POSZT-ból.
"A Magyar Színházi Társaság mint az Országos Színházi Találkozót létrehozó Színházművészeti Szövetség jogutódja, elkötelezett híve annak, hogy létezzen a magyar színházművészet éves seregszemléje, közös ünnepe. Összegezve eddigi tapasztalatainkat, tekintettel arra, hogy az egyik kisebbségi tulajdonosként nem áll módunkban megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogunkat, a Magyar Színházi Társaság Elnöksége úgy döntött, hogy kilép a POSZF Nkft.-ből és tulajdonrészét felajánlja a másik szakmai tulajdonosnak" - írták közleményükben.

A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) tulajdonosi szerkezete 2012-ben alakult ki: a POSZF Nkft.-ben Pécs városának 66,8 százaléka mellett a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság egyaránt 16,6 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett.

Az idei POSZT-ról itt írtunk:

A Nemzeti Színház Woyzeck című előadása lett a legjobb a POSZT-on

2019.06.16. - 00:15 | vaskarika.hu / MTI - Fotó: Eöri Szabó Zsolt

A Nemzeti Színház Woyzeck című előadása lett a legjobb a POSZT-on

A Nemzeti Színház Woyzeck című darabja lett a legjobb előadás a 19. Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT), amelynek díjait szombaton a fesztivált záró gálaesten adták át a pécsi Kodály Központban.

 

 


A színház krémje, avagy a POSZT számokban

2019.06.11. - 11:00 | vaskarika.hu

A színház krémje, avagy a POSZT számokban

Idén is 14 előadás került be a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába. A Zalán Tibor íróból, Gulyás Gábor esztétából, Csikós Attila íróból és Mispál Attila rendezőből álló válogatói gárda 51 regisztrált társulat előadását nézte meg az egy év alatt. Hogy milyen az ebből következő színházi körkép? Beszéljenek helyettük a számok.

Új hozzászólás