Még ez is Zemplén... - Szalánc vára Szlovákiában

Képgaléria megtekintése2019.06.26. - 00:30 | vaskarika.hu - Fotók: Büki László 'Harlequin'

Még ez is Zemplén... - Szalánc vára Szlovákiában

Szalánc kisméretű vára többnyire nem játszott jelentős szerepet a magyar történelemben, ám annak ellenére, hogy többször elpusztították, romjai ma is messziről hirdetik jelenlétét.

Az észak-déli irányban húzódó Szalánci-hegység vonulata Nagyszalánc községnél megszakad, és ennek a természetes átjárónak a közepén emelkedik a meredek várhegy, tetején a várral. Nagyszalánc (szlovákul Slanec) a kassai járásban található 1400 fő lakosú község, ahol jelenleg már csak 10 fő, azaz a lakosság kevesebb, mint 1 %-a vallja magát magyarnak, holott az 1880-ban és 1910-ben végzett népszámlálás alkalmával ez az arány még 81 % volt...

A szabályos kúp alakú várhegy 170 méterrel emelkedik a falu fölé. A várrom egy toronyból, az egyik bástya maradványából és a palota egy magas faldarabjából áll.

Szalánc vára még a tatárjárás előtt épült, az első okleveles említése 1230-ból való - "Castrum Salis" (Sóvár). Építtetője az Aba nembéli Csama fia Péter volt, a Szalánci család őse.


A romos várat nem, de az öregtornyot a Forgáchok a XVIII. század közepén kijavították és 1944-ig abban őrizték a család értékeit. A torony a II. világháborúban megsérült.

A város önkormányzata 2010 óta tulajdonosa a várromnak. Szalánc mentési munkálatai sajnos csak mintegy 333 évvel a 1679-es rombolás utána kezdődtek meg 2012-ben. Ebben az évben a várhoz vezető utat javították meg, valamit elkezdődött a vár bemérése, építészeti-történelmi kutatása, megkezdődött a falak megerősítése, a toronykorona részeinek pótlása, illetve a régészeti feltárás első fázisa.

A tornyon kívül megmaradt a várfal délkeleti része, a palotaszárny szintén délkeleti falai és az északnyugati bástya. Jelenleg a várrom az állagmegóvási munkák miatt szinte fotózhatatlan fentről az állványzatok miatt. 

Ennek ellenére érdemes elkanyarodni Nagyszalánc irányába. Nemcsak a fenn elénk táruló panoráma gyönyörű, de egy kellemes és könnyű, jól jelelt kis erdei sétát is tehetünk, mire felérünk a várromhoz!


Megközelítés: gépkocsival Nagyszalánc község Forgáčova utcájában, a gyógyszertár előtti parkolóból indultunk az utca utolsó házáig, ahonnan tábla jelezte a várhoz vezető, piros jelzésű utat. A szerpentines, könnyű erdei túra kb. 20 perc a várromig.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás