Reneszánsz táncok éjszakája - Kultúrházak éjjel-nappal az MMIK-ban

Képgaléria megtekintése2008.09.22. - 13:25 | Egyed Betti - Fotók: Büki László, Bonyhádi Zoltán

Reneszánsz táncok éjszakája - Kultúrházak éjjel-nappal az MMIK-ban

A szombathelyi MMIK is csatlakozott ahhoz az országos rendezvénysorozathoz (Kulturális Örökség Napjai), amelynek keretében a különböző közművelődési intézmények megemlékeznek a reneszánsz kultúráról.

Ennek jegyében tartották szeptember 20-án a Reneszánsz táncok éjszakáját, ahol fél tíztől egészen éjfélig hódolhattak az érdeklődők a különböző stílusú táncoknak, a néptánctól a balettig. Először a Szombathelyi Néptáncműhely tartott rövid bemutatót, majd őket követte a Homo Ludens Zenés Színpad Bozsokon már megcsodált, Invito című produkciója. Utóbbi látványban, tehetségben, szórakozásban egyaránt elbűvölte a nem túl nagy, ám annál kíváncsibb nézőközönséget. Az est nívóját emelte, hogy élőzene mellett szórakozhattunk, melyet egy fuvolás-billentyűs duó szolgáltatott. A program további fellépői a Campanella-Kummer Táncegyüttes és a Savarello Régizene Együttes voltak.

Nem csak a profik, de a nézők is táncra perdülhettek az ideiglenesen tánctérré változott MMIK előtérben. A rövid bemutató és tanítás után táncház várta a táncos lábú vállalkozókat. Akik fél tizenkettőig kitartottak, azok fáklyás vonulás keretében felmehettek a Médium Galériába, és megtekinthették a Magyar reneszánsz - Modern reneszánsz című kiállítást.

A kiállítás október 19-én, pénteken 17 órakor nyitotta meg kapuit, Joós Tamás intézményvezető előszavával és Fűzfa Balázs irodalomtörténész ünnepélyes nyitóbeszédével.

A kiállítás hívószava a reneszánsz. Olyan művészek mutatkoznak be Szombathelyen, akik felidézik a fél évezreddel ezelőtti korszakot. Bár a kiállított alkotások sokfélék, mégis van néhány közös nevező - a figurativitás és az elbeszélő előadásmód mellett a rendkívül alapos, precíz szakmai tudás. Bár a kiállító művészek némelyikét témaválasztásában is foglalkoztatja a reneszánsz, a többség inkább szemléletmódjában kötődik a művészet ezen gazdag korszakához.

Fiatal képzőművészek kiállítása az MMIK Médium Galériájában tekinthető meg.

A kiállító művészek:
Czene Márta- festőművész, Duronelly Balázs- szobrász, Elek Imre- szobrász, Engler András, Kósa János- festőművész, Marton Zsolt- grafikus, Mátrai Erik- képzőművész, Nádas Alexandra- grafikus, festőművész, Nagy Gábor- festőművész, Szenteleki Gábor- festőművész, Tóth Csaba- festőművész, Varga Ferenc- szobrász, Veres Gábor- szobrász

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás