Tizennégy kalászdöntő kaszásbanda kalandja - 29. Aratóünnep Bükfürdőn

Képgaléria megtekintése2019.07.07. - 14:30 | Büki László 'Harlequin'

Tizennégy kalászdöntő kaszásbanda kalandja - 29. Aratóünnep Bükfürdőn

Július 6-án tizennégy aratóbanda vágott rendet az aranyló búzatáblák közt Bükön, a Dunántúlon egyedülálló módon, immár 29. alkalommal felelevenítve a kézi kaszás aratás hagyományát.

Hintós- kisvonatos színes felvonulással kezdődött a 29. Aratóünnep Bükön. A művelődési háztól induló, az aratóbandák tagjait és a város előjáróit is sorában tudó menet egy órára Bük főutcájának fő forgalmi tényezőjévé vált, míg a fürdői rendezvényhelyszínre nem ért. Útközben borral, pálinkával és pogácsával kínálták meg az aratókat egy-két vendéglőnél.


Fotó: Keresztesi Gábor

A megnyitó helyszínén már kellően bemelegedtek az aratócsapatok, nótázás, bor- és pálinkakóstolás röppentette az időt. Az ünnepélyes megnyitón beszédet mondott: dr. Németh Sándor, Bük Város polgármestere, Ágh Péter országgyűlési képviselő és dr. Nagy István agrárminiszter.

A köszöntők után kedves gesztusként és néhány méltató gondolat kíséretében oklevelet és bort kaptak az aratóbandák képviselői. Ezt követően a vitnyédiek vezetésével felsorakoztak, és a fürdő parkolója melletti búzamezőre vonultak, ahol a kézi kaszás férfiak és a marokszedő asszonyok megmutatták, hogy a múlt század közepéig hogyan történt az aratás, a kéveszedés. 


Dr. Nagy István agrárminiszter köszönti a büki aratóbanda képviselőit

Az aratómesterek szinte egybehangzóan állították, hogy ideális az idő és a tábla állapota is az aratáshoz, azaz a legjobb állapotban van a búza, és negyedóra kellett a legügyesebb bandának ahhoz, hogy a végére érjen. Az eseményt számos érdeklődő kísérte figyelemmel, az aratás végén pedig egy kis gasztroélménnyel is gazdagodtunk, hála az aratóbandák asszonyainak a finomságokért, embereinek pedig a torokfertőtlenítőkért. A búzatáblát a Vita Kft. bocsátotta rendelkezésre az aratók számára.

Öröm volt látni, ahogy a fiatalok üde színfoltot vittek a aratóbemutatóba, és talán továbbviszik azt a hagyományt, amivel nagyapáink az asztalra tették az új kenyeret minden évben.

A hagyományokhoz híven az aratás végén dr. Németh Sándor polgármester és dr. Nagy István agrárminiszter kalászból font koszorút kapott a büki aratóbandától.

Akik a táblák közt rendet vágtak: Bük, Répcelak, Bük-Törökbálint Baráti Társaság, Ikva Néptánc Egyesület Törökbálint, Nagygeresd, Őrimagyarósd, Kisfalud, Petőháza, Vitnyéd, Fertőszentmiklós, Levél, Nagydém, Diósd és a büki Nestlé aratócsapatai voltak. 


Fotó: Jámbori Tamás

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás