A fehérek dominanciája - Bük Város Bora 2019 választás

Képgaléria megtekintése2019.07.11. - 01:00 | Büki László 'Harlequin'

A fehérek dominanciája - Bük Város Bora 2019 választás

A négy zsűriből háromnál fehér bor lett a legjobb! - Július 10-én a Büki Művelődési Központ és Könyvtár tanácstermében választották meg Bük Város Borát, ami 27 tétel közül került ki a szakmai zsűri döntése alapján. Emellett a társadalmi zsűri Fesztivál Borát, a Borbarát Hölgyek és a sajtó pedig Borbarát Hölgyek Borát és Média Borát választott. A hivatalos eredményhirdetésre július 17-én, a 14. Gyógy-Bor Napok ünnepélyes megnyitóján kerül sor.

Bük legnagyobb nyári könnyűzenei-gasztronómiai attrakciójának, a gyógy-bor napoknak részeként választották meg Bük Város Borát a művelődési központban. A több mint háromórás íz-lelés során 27 tételt kóstolt meg és bírált el négy zsűri: a szakmai, a társadalmi, a borbarát hölgyeké, valamint a sajtóé.

Ahogy a borverseny elején Tóth Tamás fesztiváligazgató elmondta, amióta létezik a Gyógy-Bor Napok Büki Gasztrofesztivál, azóta fontos eleme Bük Város Borának megválasztása, hiszen a fesztivál is ezzel a kísérőrendezvénnyel kezdődik.

Tóth Béla, a borverseny levezető elnöke elmondta, hogy mind a négy zsűri a 100 pontos bírálati szempontrendszer szerint értékeli a borokat, megjelenés, illat és zamat fő szempontrendszerek alapján.

Bük Város Bora kapcsán elmondta, hogy a pincészetnek a nyertes tételből 800 palackkal rendelkezésre kell állnia, az árának 1500 Ft + ÁFA alatt kell lennie, és a bor a város címerével kerül értékesítésre illetve ajándékba a későbbiek során. A város bora csak fehér vagy vörös bor lehet, a fesztiválé viszont rozé tételből is kikerülhet.

Idén 10 pincészet 27 bora nevezett a versenyre - három rozé, tizenhárom fehér és tizenegy vörös bor. A Város Borát szakmai zsűri, a Fesztivál Borát társadalmi zsűri, a Borbarát Hölgyek Borát csepregi, kőszegi és lukácsházi borbarát hölgyek, a Média Borát pedig a Szombathelyi TV, a Dunántúli Trió TV és a vaskarika.hu egy-egy tagja alkotta zsűri választotta meg.

A korábbi évek hagyományaihoz hasonlóan az idei évben is azok a borászatok nevezték be boraikat a versenyre, akik a fesztiválon is részt vesznek, ezáltal a nagyközönség előtt is kóstolhatók lesznek ezek a borok. A 27 minta elsősorban a Nyugat-Dunántúli borvidékek borait reprezentálta, többségében vasi borászok tételeivel. 

A végeredmény még nem nyilvános, de annyit talán elmondhatunk, hogy a szakmai, a társadalmi és a média zsűri három különböző fehér bort választott legjobbnak, a Borbarát Hölgyek pedig egy vörös bor mellett döntöttek. Az előző években gyakori volt a zsűrik döntése közti átfedés, ami leginkább annak volt köszönhető, hogy néhány bor kiemelkedett a mezőnyből. Idén egy-két tételt leszámítva egyenletes minőségűek voltak a nevezett borok, és talán ez a magyarázata a négy különböző nyertesnek.

A versenyt az eddigi évekhez hasonlóan közjegyző felügyelte, a borverseny szakmai segítője Szabó Bálint, levezető elnöke pedig Tóth Béla volt. Az eseményen a társadalmi zsűri tagjaként részt vett Kőszeg 19. Borkirálynője, Kutrovits Andrea.

A hírhez tartozó képgaléria

Új hozzászólás