Folksz zenekar: gitárral bolondított népzene Kapolcson és Hévízen

2019.07.15. - 11:00 | Misel - Fotó: Várnai Dani hivatalos oldala

Folksz zenekar: gitárral bolondított népzene Kapolcson és Hévízen

Két hónapja jelent meg a Gryllus Kiadónál Várnai Dániel Két út című lemeze, a Folksz zenekarral, és remek vendég művészekkel, többek között Szalóki Ágival és Bognár Szilviával. Most Kapolcson a Művészetek völgyében, és Hévízen, a zenés nyári esték keretében lép fel a Folksz zenekar.

A banda életre hívója, Várnai Dani nem ismeretlen a fúziós zene kedvelők körében: a tavalyi évben egy másik izgalmas vállalkozásba fogott. Winterverber Csabával (Müller Péter Sziámi AndFriends, Bródy János zenekara) megalapították a Hendrix Underground Experience zenekart, amiben a mára már klasszikussá vált gitáros zenéjét szólaltatják meg saját értelmezésben, és már több, nagysikerű koncertet tartottak. Idén csatlakozott a zenekarhoz Baló István, aki az egyik legmeghatározóbb jazz dobos hazánkban.

Most azonban a kapolcsi, és hévízi fellépés és az új lemez kapcsán kérdezem Danit:

Ez a lemez stílusában igencsak eltér a Hendrixes irányzattól. Hogyan kerültél kapcsolatba a népzenével, honnan jött az ötlet?

Rengeteg minden hatott rám. Gyerekkoromban klasszikus zenét zongoráztam, aztán 12 évesen váltottam elektromos gitárra. Más zenék kezdtek érdekelni, főleg 60-as 70-es évek, Jimi Hendrix, John McLaughlin, Albert King. Aztán később, a kőbányai zeneiskolában, jazz gitárosoktól tanultam, nagy hatással volt rám John Scofield, Scott Henderson, Miles Davis játéka. Majd következett egy váltás 2001 környékén, amikor is magával ragadott Bartók Béla zenéje, ez hozta magával a népzene szeretetét, ezzel egy időben ismerkedtem meg feleségemmel, aki erdélyi magyar. Tanultam gyimesi népzenét Zerkula Jánostól, aki egy zseniális zenész és ember volt, ami szintén meghatározó élmény, és óriási inspiráció volt. Sokat jártam hozzá és másokhoz is Gyimesbe, és egész Erdélybe. Ebben az időszakban, kb. 2005-től volt egy zenekarom, amivel hagyományos magyar népzenéből kiindulva sajátos modern felfogásban improvizáltunk, megőrizve az autentikus lüktetéseket, dallamokat, sok esetben népdalszerkezeteket is. Ezt a koncepciót vittem tovább a most megjelent Két Úton is. A Folksz zenekart 2012-ben alapítottam, remek zenészekkel: Varjú Attila dobossal és Eged Marci basszusgitárossal, és később csatlakozott hozzánk Kerényi Robi, a remek furulyás, és Timár Sára énekes, akit Kerekes Enikő követett. Így alakult ki a mai hangzás.

A lemez stílusáról annyit, hogy műfajilag az ethno, a jazz, a világzene, és a népzene határán mozog. A gitár néha Jimi Hendrix hangzásvilágát idézi, miközben a zene harmóniailag legtöbb esetben a jazz műfajához áll közelebb, ritmikájában és dallamvilágában hol a népzenéből, hol a modern fúziós zenéből merít, viszont minden esetben a magyar és a Kárpát-medencei kultúrához köthető.

Nagyon szerencsés vagy, hogy sikerült társakat találnod, akikkel együtt tudtok gondolkodni, akik otthonosan érzik magukat a te zenei világodban.

Hadd idézzek két nagyszerű népdalénekest ezzel kapcsolatban:

Bognár Szilvia: Dani egy merészen új oldalról közelít népzenei hagyományunk dalaihoz, dallamaihoz. Feldolgozásai nélkülöznek minden sematikus megoldást. Ötleteivel, eklektikus, mégis egyértelműen körülhatárolható zeneiségével, no és remek csapata által létrehozott hangzásvilágával kétségtelenül új irányt mutat a népdalfeldolgozások, illetve a versmegzenésítések terén.

Annus Réka: Néhány éve kezdtünk el Várnai Dániellel közösen zenélni. Népi énekesként az fogott meg leginkább a játékában és a hozzáállásában is, hogy bár alapvetően nem népzenész, mégis hihetetlen tájékozottsággal rendelkezik e téren, sokat beszélgettünk „adatközlő" nagy énekesekről és zenészekről. A paraszti zene hatása még úgy is átüt Dani zenéjén, hogy gitár van a kezében, pedig ezt a régies stílust még népzenészként is nehéz megtalálni.


Úgy tudom, hogy a lemezbemutató koncerten más fellépők is színesítették a műsort. Most is lesznek meglepetés vendégek?

A lemezbemutatón Szalóki Ági, Bognár Szilvi, Csizmadia Anna, Szlama Laci volt a vendégünk, valamint Annus Réka, aki a most következő koncerten is csatlakozik majd hozzánk, és Kerekes Enikővel csodás kétszólamú énekekkel teszik még izgalmasabbá a műsort.

Nagyon szép anyagot sikerült elkészítenetek, ami egy élő koncerten nyilván még nagyobb élményt nyújt. Sok szeretettel ajánlom mindenkinek, hogy menjen el július 16-án Hévízre vagy július 26-án a Művészetek Völgyébe, és hallgasson meg benneteket, ha teheti! 

Új hozzászólás