Dehidratált marhapofát is főzött Rácz Jenő, Michelin-csillagos séf a 14. Gyógy-Bor Napok Gasztro Színpadán
Képgaléria megtekintése2019.07.19. - 01:35 | Greffer Krisztián
Égetett karfiol, kínai ecetben savanyított shimeji gomba, dehidratált marhapofa barnavaj mártással - ezt hozta el nekünk Rácz Jenő, Michelin csillagos séf a 14. Gyógy-Bor Napok - Büki Gasztrofesztivál második napján.
Bár szigorúan titkos, mégis mindenki erről beszél: Jenő hamarosan éttermet tervez nyitni Budapesten. Elmesélte elképzeléseit, miszerint egy pici, exkluzív éttermet szeretne létrehozni, melynek koncepciója, hogy elérhetetlen. A színpad előtti tömegből ítélve hosszú lesz a várólista, szinte mozdulni sem lehetett a parkolóban.
Rácz Jenő bejárta a világot, így testközelből beszélt a világ konyháinak különbözőségeiről. A hozott étel igazi különleges alapanyagokat sorakoztatott fel, a hétköznapi összetevőket pedig mesterien megégetve tette igazán különlegessé. Főzés közben Szép Bence dolgozott a keze alá, aki nagyon izgult, hiszen Jenő mindig felhívta a figyelmét rá, hogy nem lehet kicsit rosszul csinálni, ha nem jól csinálja, akkor nagyon elrontja.
Jenő karrierje igazán izgalmas, elhivatott tanulásvágya a fél világon végig hajtotta. Skandináv és angliai tanulmányai után Szingapúrba ment, ahol Ázsia 24 legjobb éttermét célozta meg. Két hét után fel is vették. Szingapúr után ugyan kicsit visszatért Európába, de pár hónap múlva már célba is vette Kínát, ahol az első bizonytalanság után kitartása meghozta az eredményét: kapott egy lehetőséget, hogy megnyisson egy éttermet, mely pár hónap alatt Michelin csillagot kapott, majd másnap be is zárt. Ez persze nem rajtuk múlt, helyi különlegesség, hogy az éttermek nehezen kapnak működési engedélyt. Innen kapta az ötletet decemberben nyíló étterméhez is.
A jó étel mellé természetesen finom bor dukál. Egy fehér kadarkára esett a választás, melyet Tóth László, a szekszárdi Fekete Borpince borásza mutatott be. A bor különlegessége, hogy kék szőlőből készült fehér bor, mely egy 200 éves recept alapján készült.
A tálalásban Bánszki Péter séf segített. A kóstolókat és a receptkártyákat a tömeg pillanatok alatt elkapkodta. A Karthago már hangolt a Bük színpadon, amikor a Fekete Seregnél vendégeskedő Visit Hargita megjelent a színpadon, és bemutatta nekünk a székely konyha különlegességeit, melyet a Történelmi Udvarban meg is lehetett kóstolni. Előételként vinetát hoztak, mely egy padlizsánkrém. Levesként egy salátalevest tálaltak rókagombával és szalonnás tojásrántottával. Főfogásként pedig puliszka volt hagyományos birkapörkölttel. Ételüket székely anekdotákkal fűszerezték.
Kapcsolódó írásunk:
Havannai ízek, búvárszemüveg és LiBeRo a Gasztro Színpadon
2019.07.18. - 02:30 | Greffer Krisztián
LiBeRo, azaz Horváth Lívia, Szép Bence és Nika Róbert a konyhában! Fűszeres combok esete a mórokkal és keresztényekkel, avagy Havannai Csirkecomb babos rizzsel. Ez olvashatjuk a receptkártyán, ami alapján elkészült a 14. Gyógy-Bor Napok - Büki Gasztrofesztivál első napjának ínycsiklandozó étele.
Programkereső
Szavazás
Ön mit szeret legjobban a szombathelyi nyárban?
42% - A Savaria Karnevált.
7% - A rengeteg fagyizási lehetőséget.
8% - A sok gondozott parkot.
14% - A nyugalmat, amit a város atmoszférája áraszt.
20% - Csak az számít, hogy igazán meleg legyen.
Összesen 1907 szavazat
Új hozzászólás